Erişilebilirlik

Erdoğan Parti İçi Birlikteliği mi Kontrol Ediyor?


Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets members of parliament from his ruling AK Party during a meeting in Ankara, April 24, 2018.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets members of parliament from his ruling AK Party during a meeting in Ankara, April 24, 2018.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Abdullah Gül’ün yanı sıra Fazilet Partisi’nden 2001 yılında ayrılarak birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurduğu Bülent Arınç’la görüşmesi günün dikkat çekici gelişmeleri arasındaydı.

Muhalefet cephesinde 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün adı gündemdeyken; Erdoğan’ın birlikte AKP kuruluşunu gerçekleştirdiği ve geçmişte “Yol arkadaşım, kardeşim” dediği ismin olası adaylığı merak konusu. Ancak Erdoğan, Gül’ün adaylığı konusuna ilgi göstermediği yönünde mesajlar vermeyi tercih etti. Erdoğan, gazetecilerce kendisine yöneltilen Gül’ün adaylığı sorusu üzerine, “Benim hiç öyle bir problemim, öyle bir derdim yok. 5 Mayıs’ta meydanda kimlerin olacağı; hepsi çıkacak. Dolayısıyla biz de çıkanları göreceğiz ve yolumuza devam edeceğiz. Biz her şeyimizi, senaryomuzu vesaire, kendimize göre belirleriz, karşımızdakiler kendilerini bize göre ayarlasın” yanıtı verdi.

Muhalefete “geç kaldınız” mesajı

Erdoğan, ilk önce grup toplantısında, hali hazırda hem kendisi hem de Başbakan Binali Yıldırım’ın haftalardır il ve ilçelerde kongreler dolayısıyla düzenlenen mitingleri anımsatarak, AKP’nin seçim çalışmasını zaten yürüttüğünü vurguladı. Erdoğan, “Kongrelerimize katılım ile adeta biz zaten seçim maratonunu başlattık. Zaten arazideyiz. Büyükşehirlerden sadece İzmir ve İstanbul kaldı. Biz masa başı kurulmuş bir parti değiliz. Cumartesi günü önce İstanbul’da kadın kollarımızın il kongresini gerçekleştireceğiz. Ardından da İzmir’de il kongremiz var. Oraya geleceğiz. Seçim iklimine girdiğimize göre il kongremiz vesilesiyle ilk mitingimizi İzmir’de yaparak bismillah diyeceğiz. Pazar günü de İstanbul’da gençlik kollarımızın ilk kongresini değerlendireceğiz. Mayıs ayı içerisinde Avrupa’daki ilk kapalı spor salonu toplantımızı bir Avrupa ülkesinde gerçekleştireceğiz. Şimdiden hangi ülke olduğunu açıklamak istemiyorum. Yeni dönem daha fazla demokrasi, hukuk dönemi olacaktır. Yeni dönem daha fazla refah, daha geniş özgürlük dönemi olacaktır. Yeni dönem kalıcı huzurun dönemi olacaktır. 24 Haziran’ın asıl gençlerimizin seçimi olacağına inanıyorum. Hiçbir coğrafyadan uzak kalmamaya özen göstereceğiz. Güvenlik politikalarımızı hak özgürlük insani değerlerimizin korunması esasına uygun şekilde sahada hayata geçirmeye devam edeceğiz. Dostları çoğaltma konusunda sahadaki faaliyetlerimizi daha da artıracağız” dedi.

Erdoğan’ın, seçim vaatleri olarak, “Yeni dönem daha fazla demokrasi, daha güçlü hukuk devleti, daha fazla refah, daha fazla zenginlik, daha geniş özgürlük, kalıcı huzur ve kalıcı güven ortamı sağlanması, daha büyük atılımlar yapılması, Yürütme’nin daha etkin ve Yasama’nın daha itibarlı olması, Yargı’nın daha bağımsız hale geldiği bir dönem” sözleri de göze çarptı.

Erdoğan, grup toplantısı sonrasında Gül sorusunu yanıtladı ve bunu Gül’ün adaylığını dert etmediği kaydedildi.

Arınç: “Ben iyi bir AK Partili’yim”

Erdoğan, AKP Genel Merkezi’ne geçtiğinde ise, Bülent Arınç’ı davet ettiği ortaya çıktı. Arınç, Gül ile birlikte AKP’nin kuruluşunda Erdoğan İstanbul’dayken, Ankara’da parti kuruluşu için Fazilet Partisi’nden kopuş sürecini başlatan isimlerdendi. Erdoğan – Arınç, görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Arınç, Erdoğan’ın adaylığı konusunda, “Kendilerine başarılar diledim. Ama bundan daha ötesini şöyle sorarsanız bana, ben bir AK Partiliyim, partimde memnunum. Bazı partililerin yaptıkları bize rencide etse, üzse de ben AK Parti'nin bu ülkeye çok büyük hizmetleri olduğuna inanıyorum ve bu partinin kurucularından birisiyim. Dolayısıyla başka bir partiye başımı çevirmem, başka bir parti ile hiçbir olumlu kanaatimi de ortaya koymam. AK Parti'nin adayı konusunda durum bundan ibarettir. Ben ne AK Parti'ye ne onun genel başkanına zarar verecek hiçbir hareketin içinde olmam. Ben iyi bir AK Partiliyim, Milli Görüş çizgisinde siyaset yapmış bir insanım. Bizim edindiğimiz terbiye, ahlak bize davamıza hangi noktada olursa olsun sahip çıkmayı gerektir. Seçimlere çok var, bu konuda kanaatimizi inşallah açıklama fırsatını buluruz” dedi.

Arınç, Abdullah Gül’ün adaylığını görüşüp görüşmedikleri konusunda ise, “Her konuyu görüştük. Ama bu konuda bir açıklama yetkisini kendimde görmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız arzu ederlerse kendileri söyleyebilir. Bize izin verirlerse biz de konuşuruz. Ama çok özel konuşmalarımızı şimdilik kendi içimizde mahrem tutuyoruz” yanıtı verdi.

Arınç, AKP’den milletvekilliği adaylığı konusunda ise 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri ile aktif siyasete veda ettiği vurgulayarak, “Aktif siyasi hatta bulunmaya niyetim yok. Ama aktif siyasi hayat dışında bu ülke yapılacak çok önemli hizmetler ve görevlerin olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bahçeli açıkça Gül’e tepki gösterdi

İktidar cephesinde AKP’nin ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Bahçeli, “11’nci Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı üzerine çok sinsi bir kamuoyu hazırlama stratejisi devrededir. FETÖ işbaşındadır. PKK razıdır. Türkiye düşmanları heyecanlıdır. CHP, SP, HDP, İyi Parti, Sayın Gül’ün adaylığına hevesle taliptir. Sayın Gül Pensilvanya’nın tezgahına düşmeyi nasıl göze almıştır?” sorusunu sordu.

Bahçeli, Twitter mesajlarıyla Gül’ün adaylığı konusunda terör örgütlerini işaret etmesi dikkat çekerken; özellikle Fethullah Gülen örgütünü adres gösterdiği görüldü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG