Erişilebilirlik

Erdoğan: “OHAL Bu İş Bittiği Zaman Bitecek”


Erdoğan: “OHAL Bu İş Bittiği Zaman Bitecek”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

21 Temmuz’da Olağanüstü Hal’in birinci yılı dolacak. Kulislerde hükümetin OHAL’i üç aylığına uzatmak istediği konuşuluyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 26 Haziran’da OHAL kararları devam etmelidir. ‘OHAL kalksın’ diyenler 15 Temmuz darbe girişiminin yanında olanlardır. OHAL'i eleştirenler 15 Temmuz vahşetine sahip çıkıyor” sözleriyle partisinin OHAL’in uzatılmasına destek verdiğini ortaya koymuştu.

Bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin düzenlediği “Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı”nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir hafta sonra birinci yılını dolduracak Olağanüstü Hal’le ilgili mesajlar verdi.

“OHAL’i bahane ederek Türkiye’nin önüne takoz koyanın gözünün yaşına bakmayız”

Türkiye’nin terör örgütleriyle hukuk devleti içinde kalarak mücadele ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı dostlarından empati yapmasını beklediğini söyledi.

“Türkiye terörle mücadelesini başka hiçbir ülkenin riayet etmediği ölçüde hukuk devleti sınırları içinde yürüttü yürütecektir. Böyle bir ülkenin daha makul bir yaklaşımı hak ettiğine inanıyorum. Olağanüstü Hal’i bahane ederek Türkiye'nin büyümesinin, gelişmesinin, ilerlemesinin önüne takoz koyan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Terörle mücadelemizdeki ihtiyaç ortadan kalktığında bu uygulamayı elbette sona erdireceğiz. FETÖ davaları yavaş yavaş şekillenmeye başladı. PKK ile mücadelede de önemli bir mesafe aldık. Dolayısıyla her ne kadar çok sınırlı bir alanda uyguluyor olsak da olağanüstü halin çok da uzak olmayan bir gelecekte kalkması mümkündür.”

“OHAL olmasaydı adalet yürüyüşünde bu kadar rahat adım atılamazdı”

“Uzak olmayan bir gelecek” tanımlamasını daha fazla somutlaştırmayan Cumhurbaşkanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı adalet yürüyüşünün de OHAL sayesinde olaysız sona erdiğini savundu.

Erdoğan, “İşte 25 gün yürüdüler. Hükümetimizin güvencesinde yürüdüler. Bir şey oldu mu? Vatandaşlarımız bir şey yaptı mı? Mitinglerini yaptılar mı? Yaptılar, bir şey oldu mu? Bu OHAL olmasaydı bu kadar rahat bu adımlar atılamazdı. OHAL’in sınırlarını da batılıların çizdiği sınırlar içinde belirlemeyiz. Dün bir uluslararası medya organıyla görüşmem oldu ‘OHAL ne zaman bitecek?’ diyorlar. Bu iş tamamen bitince bitecek. Doğu Almanya bittiği zaman, 500 bin kişiyi Almanlar açığa aldı? Kimse ‘500 bin kişi nasıl açığa alırsınız?’ diye sordu mu? Biz şu anda yargıyla mücadele sürdürüyoruz” dedi.

“OHAL’le iş dünyasının üzerindeki grev tehdidine müdahale ediyoruz”

Erdoğan, OHAL sayesinde sendikaların iş dünyası üzerindeki “grev tehdidi”nin de ortadan kalktığını belirtti.

“Milletimizin verdiği yetkiyle biz iş dünyamız daha rahat çalışsın diye yapıyoruz. Soruyorum iş dünyasında bir sıkıntınız var mı? Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı ama bütün fabrikalarda grev tehdidi vardı. Ama biz şimdi müdahale ediyoruz. Bunun için kullanıyoruz biz OHAL’i.”

DİSK: OHAL gerekçe gösterilerek birçok direniş engellendi

Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, OHAL ilanı sonrası grev girişimleriyle birlikte bütün işçi direnişlerinin OHAL gerekçesiyle engellendiğini teyit etti.

DİSK Yönetim Kurulu’nun konuyla ilgili ayrıntılı bir basın açıklaması üzerinde çalıştığını belirten DİSK Genel Sekreteri, açıklamanın yarın sabah yayınlanacağını söyledi.

CHP: OHAL, darbenin siyasi ayağını gizlemek için kullanılıyor

Cumhuriyet Halk Partisi ise OHAL’in uzatılmasına karşı çıkıyor. CHP MYK Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, OHAL’in darbenin siyasi ayağının gizlenmesi için kullanıldığını savundu.

Tezcan, “Bugüne kadar, Fetullahçı Terör Örgütü'nü devletin bağrına yetiştirenler, hala devleti yönetmeye devam ediyorlar. Onların arasında ortaya çıkartılmış olan hiçbir sorumlu yok. Saray’ın 15 Temmuz'u darbeyi öngören, önlem almayan ve onun sonuçlarını kullanarak bir yeni darbe yaratan anlayışı var. Bu yüzden bir yıl geçmesine rağmen darbeyle hesaplaşmanın önünü tıkamıştır. Bugün OHAL darbe ile mücadele için değil darbenin siyasi ayağını gizlemek için kullanılmaktadır” dedi.

OHAL mağdurları 60 gün içinde OHAL Komisyonu’na başvurmaları gerekiyor

23 Ocak’ta Kanun Hükümünde Kararnameyle oluşturulan OHAL Komisyonu'nun çalışma esasları bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Yapılan düzenlemeye göre OHAL Komisyonu’nda doğrudan başvuru yapılmayacak. Başvurular valiliklere ya da en son çalışılan kuruma yapılacak. Komisyon, ön incelemede reddedilen başvuruları değerlendirmeye almayacak. İtirazların 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG