Erişilebilirlik

Erdoğan: “Moody’s Yalancı Çoban”


Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” seviyenin altına düşürmesine tepkiler sürüyor. Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arka arkaya yaptığı açıklamalar Çankaya Köşkü ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında farklılık olduğunu gösteriyor.

Şimşek: “Kredi notumuzun yükseltilmesi için çaba sarf edeceğiz”

Bugün Anadolu Ajansı’nın “Editör Masası” programına konuk olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody’s’in verdiği kararı hükümetin ciddiye aldığını söyledi.

Şimşek, “Önemli bir durum. Tekrar kredi notumuzun yükseltilmesi için yoğun bir çaba içerisine gireceğiz. Temellerimizin sağlam olması ve piyasalar tarafından kısmen öngörülmüş olması etkiyi sınırlamıştır. Kredi notunun düşürülmesi dünyanın sonu değil. Önemsiz de değil ama dünyanın sonu da değil. Çünkü yatırımcılar sadece kredi derecelendirme kuruluşlarına bakmazlar,” dedi.

Şimşek: “Türkiye algısında bozulma var”

Piyasaların kredi derecelendirme kuruluşlarından çok daha hızlı hareket ettiğini ve genelde altı ay ve birkaç yıl sonrasına odaklandığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı, Türkiye'nin risk primlerinin zaten çok uzun bir zamandır yatırım yapılabilir seviyenin altında işlem gördüğünü kabul ederken birçok fonun bu durumu dikkate almadığına da işaret etti: “’Yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere yatırım yapmam’ diyen fonlar o kadar da çok büyük değiller. O fonlar da genelde gelişmiş ülkelere yoğunlaşırlar, gelişmekte olan ülkelere odaklanan fonlar yatırım yapılabilir seviyenin altındaki seviyelere zaten yatırım yaparlar. Herkesin risk iştahı farklı boyutlardadır. Türkiye'nin algısında birçok şer çevrelerinin çabasıyla ciddi bir bozulma var. Türkiye'nin kendi iç gelişmeleri ve yakın coğrafyadaki gelişmeler de bu algıyı bozdu. Türkiye yoluna güçlü şekilde devam edecek. Piyasaların tepkisi de bunun gösteriyor.”

Erdoğan: “Türkiye’nin önünü kesemeyenler ekonomi kartını masaya sürdü”

Bugün muhtarlar ile biraraya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Moody’s ve Standard&Poors’un verdiği not indirim kararlarını “ekonomik saldırı” olarak değerlendirdi.

Erdoğan, “Türkiye’nin önünü terörle, darbe girişimiyle, ayak oyunlarıyla kesemeyeceklerini görenler ekonomi kartını şimdi masaya sürdüler. Esasen Türkiye, bu tehditle ilk defa karşılaşmıyor. 2002’den beri sayısız kez ekonomik taarruza maruz kaldık, Gezi olaylarıyla, 17-25 Aralık darbe girişimiyle-- ne yazık ki polisin içine sızmış olanlarla yargının müşterek yaptığı bir operasyondu. Geçen yıl yaşadığımız iki seçimle 20 Temmuz 2015’ten itibaren artan terör saldırılarıyla, son olarak 15 Temmuz darbe girişimiyle sürekli teyakkuz halindeyiz. Buna rağmen ekonomide hayati bir kırılma hamdolsun yaşamadık. Eskiden beri siyasi saiklerle hareket ettiğini bildiğimiz kredi derecelendirme kuruluşları devreye girdi” dedi.

Erdoğan: “Bu kuruluşlar ‘yalancı çoban’ nereden talimat aldıklarını biliyoruz”

Kendisinin kredi derecelendirme kuruluşlarını, o kuruluşların da kendisini sevdiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin notunun kendisinden intikam alırcasına düşürüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Türkiye gibi kendi ayakları üzerinde duran bir ülkeye durağan diyor. Bu sefer durağan da demediler, puanı, notu düşürdüler. İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye’nin gerçeği bu değil. Türkiye yatırımlarına, kalkınmaya devam ediyor. Bunların eline üç beş kuruş para koy, istediğin notu al. Bunlar böyle çalışıyor. Talimatı nereden aldıklarını da biliyoruz. Bunlar ‘yalancı çoban’” dedi.

Türk sanayici ve tüccarlara bu kuruluşlara karşı “bir dik durun” çağrısında bulunan Erdoğan, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi kamu yatırımlarının reel ekonominin ne kadar güçlü olduğunun işareti olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG