Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Milletimizin Takdiri'


7 Haziran’da sandık sonuçlarıyla birlikte nasıl bir yol izleneceği ve ‘koalisyon’ senaryoları gündeme çıkarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir" dedi. Seçime katılım yüzde 86'nın üzerinde oldu

Anadolu Ajansı’nın açıkladığı kesinleşmemiş en güncel seçim sonuçlarına göre, Türkiye’de genel seçimlere katılım oranı yüzde 86.63 oldu.

Seçmen sayısı, 56 milyon 812 bin 143 iken; 47 milyon 486 bin 977 oy kullanıldı. Geçerli oy sayısı ise, 46 milyon 155 bin 943 olarak açıklandığı için 1 milyon 331 bin 34 oyun geçersiz sayılmış olması göze çarptı.

Oy dağılımına bakıldığında, AKP yüzde 40.86 oranıyla 258 milletvekili, CHP yüzde 24.96 oranıyla 132 milletvekili, MHP yüzde 16.29 oranıyla 80 milletvekili ve HDP yüzde 13.12 oranıyla 80 milletvekili çıkardı. Diğer siyasi partiler ve bağımsız adaylara verilen oy oranı ise, yüzde 4.77’de kaldı. Bağımsız adaylar için yüzde 10’luk seçim barajı olmamasına karşın kendi seçim bölgesinde yeterli sayıda oy almayı başaran bağımsız olmadı. Dolayısıyla TBMM’de sadece 4 siyasi parti temsil hakkı kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, seçim sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklamada bulunmayı tercih etti. Türkiye’de seçim arifesindeki miting, açılış gibi etkinleri tartışma konusu olan Erdoğan’ın, dünden beri konuşmaması ise sosyal medyada espri konusu yapıldı. Erdoğan’ın henüz sözlü açıklama yapmamasıyla ilgili, http://www.tickcounter.com/countup/20150607023000pm/w433/President_Erdoğan_Has_Been_Off-Air_For internet adresinde zaman ölçer açılması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamasında, siyasi partilere ‘gerçekçi değerlendirme’ ve ‘sorumlu davranma’ çağırısında bulundu. Türkiye’de son 13 yıldır ve öncesinde belediye başkanı kimliğiyle de yorum yaptığı dikkate alınırsa belki de uzun yıllar sonra Erdoğan, seçim sonuçları üzerine ilk kez sözlü açıklama yerine ilk değerlendirmesini yazılı yaptı. Erdoğan, 7 Haziran sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklaması şunları dile getirdi: “Pazar günü gerçekleşen 2015 Genel Seçim sonuçlarının, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Seçimlere katılım oranının yüksekliği, aziz milletimizin iradesini sandığa yansıtma ve demokrasi konusundaki kararlılığının ifadesidir.

Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir. Sonuçların hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermediği mevcut tablonun, yarışa katılmış olan tüm partiler tarafından sağlıklı ve gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutulacağına inanıyorum.

Seçim sonrasında başlayan bu yeni süreçte, ülkemizdeki istikrar ve güven ortamının, demokratik kazanımlarımızın korunması için tüm siyasi partilerin gerekli hassasiyeti göstermeleri, sorumlu bir davranış sergilemeleri büyük önem arz etmektedir.

Seçime teveccüh gösteren aziz milletimize, Yüksek Seçim Kurulu'na, il ve ilçe seçim kurullarına, sandık kurullarına, güvenlik güçlerimize teşekkür ediyor, sonuçların ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Kılıçdaroğlu: Halk uzlaşın diyor ama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, bugün CNNTürk’e yaptığı açıklamayla ‘koalisyon’ ihtimali üzerine ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, "Seçimler yeni bitti, Türkiye süratle seçim atmosferinden kurtarılmalı. Liderler sağduyulu davranmalı, Türkiye hükümetsiz bırakılmamalı. Halkın mesajı çok açık. Oturun, uzlaşın. Türkiye'nin sorunlarını çözün diyor. Tek parti hükümeti çözmede yetersiz kaldı. Halk uzlaşın diyor ama bu tablonun içinde AK Parti yok," dedi.

AKP: Sorumlu davranacağız

Seçimden birinci parti olarak ayrılan ancak oy oranında düşüş yaşayan AKP cephesinde ise, bugün Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. Toplantı devam ettiği sırada, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. Şahin, "Sorumlu davranacağız halkımız müsterih olsun, ülke menfaatlerini ön planda tutma politikamızı aynen devam ettireceğiz. Çarşamba günü MKYK üyelerimizle, Perşembe günü genişletilmiş il başkanları toplantımızı yapacağız. Gelecek hafta da yeni seçilen milletvekili arkadaşlarımızla biraraya geleceğiz. Beşir Atalay'ın eşi yoğun bakımda o bakımdan onun yerine bu açıklamayı ben yaptım," dedi.

Şahin, koalisyon senaryoları üzerine ise bu yönde bir açıklama yapmayacağını öncelikler parti içinde istişare yapılacağını vurguladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG