Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'le Görüştü


Başbakan Erdoğan Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'le Görüştü
Başbakan Erdoğan Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'le Görüştü

Dün oynanan Türkiye ile Almanya Avrupa Futbol Şampiyonası grup elemesi maçını izlemek için Almanya’nın başkenti Berlin’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün de Alman Başbakanı Angela Merkel’le bir araya geldi. İki lider iki saat süren kahvaltı toplantısında, bölgesel ve uluslararası konuların yanısıra, teröre karşı iki ülkenin daha sıkı işbirliği yapması ve Almanya’da yaşayan Türklerin uyum sorunları gibi konuları ele aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Faruk Çelik de görüşmeye katılırken, iki lider düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye'nin Almanya ile oynadığı ve 3-0 mağlubiyetle sonuçlanan maçı değerlendirirken sonucun değil, dostluğun önemli olduğunu belirtti.

Alman Başbakanı Türkiye’nin Almanya’dan PKK’ın ülkedeki finansman kaynaklarına karşı mücadelenin yoğunlaştırılması talebini anlayışla karşıladığını ve bu konuda işbirliğinin genişletileceğini söyledi. Erdoğan da Türkiye’nin terörizme karşı mücadelede Berlin’den destek beklediğini, PKK’nın farklı isimlerle Almanya’da sürdürdüğü faaliyetlerin durdurulmasını arzuladıklarını söyledi. Başbakan, vize sorununu da ele aldıklarını, Almanya’nın özellikle Türk işadamlarına yönelik vize uygulamasını gözden geçirmesini söylediğini ve Berlin’in bu konuda diğer AB ülkelerine de örnek olabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye-AB ilişkilerinin de gündemde yer aldığını söyleyen Erdoğan, Almanya’nın üyelik müzakere sürecinde AB’nin verdiği tarihlere sadık kalmasını beklediklerini, Ankara’nın da katılım sürecini başarıyla tamamlamaya kararlı olduğunu kaydetti. Merkel ise, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda kendi şahsi tavrının değişmediğini, ancak müzakerelerin sonu açık olarak sürdüğünü ve yakın zamanda yeni fasılların da açılacağını belirtti. Merkel, önümüzdeki Ocak ayında Güney Kıbrıs’a gideceğini ve adada yaşanan sürecin ve sorunların çözümü için her iki tarafında atacağı adımlara destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.

İki lider, Almanya’da yaşayan Türklerin topluma uyum göstermeleri için Ankara ve Berlin’in daha sıkı bir şekilde çalışacaklarını açıklarken, Türkiye’nin gelecek 2011’de Hannover CeBIT bilişim fuarına konuk ülke olarak katılacağını, ayrıca 2011 sonbarında da Türkiye’den Almanya’ya Türk işçi göçünün 50’nci yılınının geniş kapsamlı etkinliklerle kutlanacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG