Erişilebilirlik

Elysee: 'Fransa ve Türkiye Arasındaki Bilgi Alış Verişi Daha da Yoğunlaşacak'


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin Afrin operasyonu hakkında ‘işgal’ uyarısı yapan açıklaması üzerine Ankara ve Paris arasında yaşanan sert söz düellosunun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron telefonda görüştü.

Bir saat süren görüşmede Erdoğan, Macon’un ‘işgal’ kelimesini kullanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi, Macron ise“şartlı cümle kurdum, bu durum ortaya çıkarsa dedim” yanıtını verdi. Macron operasyonun sınırları ve süresi hakkında Erdoğan’dan güvence istedi. Erdoğan ise zaman vermeden, ‘süresi ve sınırları belli bir operasyon olduğunu’ söylemekle yetindi.

Macron ve Erdoğan arasında Cumartesi gecesi gerçekleşen görüşmeye ilişkin her iki taraftan yapılan açıklamada da Afrin operasyonunun ele alındığı bildirildi. Ankara, Türkiye’nin Afrin'deki Zeytin Dalı Operayonu ve politik geçişin konuşulduğu Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin görüşüldüğünü açıkladı.

Görüşmeye ilişkin AA’ya bilgi veren Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin herhangi bir ülkenin toprağında gözü olmadığına dikkati çekerek, Zeytin Dalı Harekatı'nın Afrin'i PYD-YPG, DEAŞ gibi terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini vurguladı. Harekat hakkında bilgi paylaşımında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD/YPG terör örgütünün Hatay ve Kilis illerine roket saldırıları düzenlediğini aktardı. İki lider, Suriye'deki siyasi süreç başta olmak üzere bölgsel meseleler ve ikili ilişkilere dair konulara yakın temasta olma hususunda mutabık kaldı” dedi.

Elysee : 'Suriye üzerinde diplomatik yol haritası'

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, “Cumhurbaşkanı Macron, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Edoğan ile telefonda görüştü. Bu görüşme öngörüldüğü gibi, Afrin operasyonu da dahil, Suriye’de güvenlik, politik ve insani yardımın durumu üzerinde tümüyle görüş alışverişinde bulunma imkanı tanıdı. İki cumhurbaşkanı önümüzdeki haftalarda Suriye konusunda bir diplomatik yol haritası üzerinde çalışma konusunda anlaştı. Bu çerçevede, BM çatısı altında politik çözüm arayan bir yapının oluşturulması için Fransa ve Türkiye arasındaki bilgi alış verişi önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşacak” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan ‘işgal’ kelimesini sordu

Edinilen bilgilere göre, her zaman olduğu gibi Macron da, Erdoğan da son derece açık ve net bir dille bir saat boyunca konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron’a, “İşgal kelimesinden dolayı şaşırdım, hatta hayretler içinde kaldım. Neden, koalisyon güçlerinin öncülüğünde devam eden, terörle mücadele çerçevesinde yapılan bir operasyon hakkında işgal kelimesini kullandığınızı anlamıyorum” dedi.

Macron’da , “Ben işgal sözünü kullanırken şartlı cümle kurdum. Eğer bu operasyon başka bir boyut alırsa işte o zaman bizim için gerçek bir problem başlar demek istedim” yanıtını verdi.

Erdoğan ise, “Bizim herhangi bir ülkenin toprağında gözümüz yok. Zeytin Dalı Harekatı Afrin'i PYD-YPG, DEAŞ gibi terör unsurlarından arındırmayı hedefliyor. PYD/YPG terör örgütü, Hatay ve Kilis illerine roket saldırıları düzenledi. Buna niye itiraz etmiyorsunuz?” diye karşılık verdi.

Le Figaro : 'Operasyonun süresi ve sınırları'

Le Figaro gazetesine göre de Macron, Operasyonun Menbiç’e de yayılacağı konusundaki duyumları ile Afrin’e yapılan askeri operasyonun kapsamı ve süresi hakkında bilgi istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, operasyonun Afrin yerel yönetimi üzerinde garanti elde ettiklerinde duracağı yanıtını verdi, ancak bir tarih belirtmedi. Le Figaro gazetesine konuşan bir Elysee diplomatı, “Eğer Türkler bu garantiyi elde ederlerse, askeri operasyon duracak. Ama eğer PYD, Kürtler kadar Araplar’ın da olduğu bölgenin hakimi olmaya devam ederse, Türkiye bundan tatmin olmaz” dedi.

Erdoğan, Macron’un kaygılarını anladı ancak Türkiye’nin bundan sonra Afrin’deki planı hakkında Macron’a tek bir ipucu vermedi. ‘Kısa süreli ve hedefi belli bir operasyon olduğunu’ söylemekle yetindi. Macron ise Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anladığını ancak Afrin operasyonun arkasında ‘başka bir planın olmaması gerektiğini’ söyledi.

İki lider, telefon görüşmesini, önümüzdeki haftalarda yeniden bu konuyu konuşmak üzere anlaşarak bitirdi.

‘İşgal’ uyarısı yapmıştı

Geçtiğimiz hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği operasyonu sınır güvenliği kaygıları açısından anladıklarını ancak bunun Afrin’in ötesine geçmesi durumunda ‘bir işgale’ dönüşmemesi konusunda Türkiye’yi uyardığını söylemişti. Macron bu konuda görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayacağını da belirtmişti.

Macron’u yanıtlayan Dışişleri Bakkanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ‘Türkiye’nin Afrin’de kendi vatandaşlarının ve sınırlarının güvenliğini sağladığını, bunu batılı muhataplarının çok iyi bildiğini, operasyonun uluslararası hukuk kurallarına uygun yürütüldüğünü, bu konuda Türkiye’ye işgal uyarısında bulunulmasını ise bir hakaret olarak algıladıklarını’ dile getirmişti.

Tunus gezisinden Çavuşoğlu’na yanıt veren Macron ise, “Sözlerimin arkasındayım. Ama Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarını da Türkiye’nin operasyonu genişletmeyeceği, orada uzun süre kalmayacğı konusunda bir güvence olarak kabul ediyorum” demişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG