Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Resmi Bir Ziyaret İçin Lübnan'da


Başbakan Erdoğan Resmi Bir Ziyaret İçin Lübnan'da
Başbakan Erdoğan Resmi Bir Ziyaret İçin Lübnan'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'yle görüştü

Lübnan'da temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüştü. Daha sonra Hariri'yle birlikte Türkmenler'in yaşadığı Akkar bölgesini ziyaret eden Başbakan binlerce Türkmen tarafından bayraklarla karşılandı ve bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında sık sık İsrail'i eleştirdi.

Başbakan Erdoğan konuşmasında "Beyrut’ta Türkiye ile Lübnan arasındaki işbirliğini güçlendiren adımlar atacağız. Türk ve Lübnan halkları vizelerin kalkmasıyla yüz yıllık bir hasrete son verdi, özlemle kucaklaştılar. Ortak tarihi birlikte yazdık. Şunu asla unutmayınız, bu coğrafyanın insanlarını tarih birbirine kardeş eylemiştir. Bizi birbirimizden soğutmaya kimsenin gücü yetmeyecektir," dedi.

Türkiye'nin, Lübnan’ın acılarını paylaştığını belirten Erdoğan Refik Hariri suikaste kurban gittiği zaman da büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Başbakan, Mavi marmara olayına da değindi ve şöyle konuştu:

"Akdeniz’de korsanlık yapanlara masum sivilleri katledenlere karşı hakkı savunmaya devam edeceğiz. Biz barış diyeceğiz, adelet diyeceğiz, uluslararası hukuk diyeceğiz. Biz gerektiğinde katile katil diyeceğiz, katilden de hesabını soracağız. İsrail hükümeti şunu görmelidir, bu bölgede barış olursa kendisi de kazanır. Bu bölgede savaş, çatışma olursa kendi vatandaşları da zarar görür. İsrail’i hatalarından dönmeye ve özür dilemeye çağırıyoruz. İsrail, bölgeyi de dünyayı da ateşe atacak faaliyetlerini durdursun. Biz sadece barış istiyoruz. Dünya kamuouyunun da bölgede barış için elini yüreğine koyması gerekir. Biz her alanda Lübnan’ın yanında olacağız."

UNIFIL'deki Türk askerlerini de ziyaret edecek olan Başbakan Erdoğan ayrıca bir sağlık tesisi ve bir okula da uğrayacak.

Başbakan Erdoğan'ın Beyrut Havaalanı'na inişi sırasında yüzlerce Lübnan asıllı Ermeni gösteri yaptı. Ziyareti protesto eden Ermeni asıllı Lübnan vatandaşaları, 1915 olaylarını hatırlatarak, Türkiye'nin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini öne sürdü.

Lübnan'da yaklaşık 140 bin kişilik bir Ermeni toplumu yaşıyor.

XS
SM
MD
LG