Erişilebilirlik

Erdoğan: "Katar Krizi Bayrama Kadar Çözülmeli"


Katar krizinin sona ermesi için diplomatik girişimler sürüyor. Bahreyn’in Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed bin Muhammed El Halife bugün Türkiye’ye geldi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı’nı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. İki bakan Körfez’de yaşanan kriz hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Bahreynli bakan daha sonra Tarabya’daki Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yer aldı.

Erdoğan, görüşmede Bahreynli bakana Katar krizinin Ramazan Bayramı’na kadar barışçıl bir şekilde sona erdirilmesi mesajını verdi.

Çavuşoğlu: Körfez bölgesine yönelik tehditleri kendimize yönelik tehdit olarak görüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini Bahreyn Dışişleri Bakanı El Halife ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu aktardı.

Dışişleri Bakanı, “Cumhurbaşkanımız bu hadiseden, krizden dolayı duyduğu üzüntüyü vurgularken özellikle Ramazan içinde dinimize, inancımıza ve geleneklerimize maalesef aykırı olan bu üzücü hadisenin bir an önce Ramazan bitmeden, bayramdan önce çözülmesi gerektiğini de vurgulamıştır. Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için yapıcı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü biz Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğini kendi istikrar ve güvenliğimiz olarak görüyoruz. Körfez bölgesine yönelik tehditleri kendimize yönelik tehdit olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin kardeş ülkeler arasında ayrım yapmadığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Katar’da askeri üs kurma amacının bütün Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarına katkı yapmak olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, önceki gün 2014 yılının Aralık ayında yapılan anlaşmayla Katar’da kurulan üste Türk askerinin konuşlandırılmasını sağlayan yasayı kabul ederek Türkiye’nin Katar’a desteğinin yalnızca söylemde kalmadığını ortaya koymuştu.

Türkiye; Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın Katar’a ambargo uyguladığı ilk günden bu yana Katar’a en net destek veren ülkelerin başında geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Katar’a desteğini açık mesajlarla ortaya koyuyor.

Erdoğan: Türkiye’de darbe girişimi olduğunda Körfez’de kimlerin sevindiğini çok iyi biliyoruz

Cuma günü AKP İstanbul İl Teşkilatı’nın düzenlediği iftarda konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Katar’a her türlü desteği vereceğini yineledi. Üstelik Cumhurbaşkanı isim vermese de bazı Körfez ülkelerinin 15 Temmuz darbe girişimine sevindiğini de söyledi.

Erdoğan, “Son günlerde Körfez bölgesindeki kardeş ülkeler arasında yükselen tansiyon tüm Müslümanların ramazan sevincine gölge düşürmüştür. Bölgemizin geleceğine dair planların, kirli hesapların devreye alındığı bir süreçte enerjimizi kendi iç meselelerimizde tüketmek, kıt kaynaklarımızı boşa harcamak asla doğru değildir. Körfez'deki tüm kardeşlerime sesleniyorum, liderler ve Körfez halkı sizlere sesleniyorum, kardeş kavgasının kazananı olmaz, iftiralarla bir yere varılmaz. Türkiye'de darbe girişimi olduğu zaman Körfez'de kimlerin buna sevindiğini çok iyi biliyoruz. Birilerinin istihbarat örgütleri varsa bizim de istihbarat örgütümüz var. Kimlerin o geceyi nasıl geçirdiklerini çok iyi biliyoruz. Türkiye'de ne oldu, ne oluyor, bitti mi, gidiyor mu, darbe neticeye ulaştı mı ulaşıyor mu, bunu takip edenleri çok iyi biliyoruz. Nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz. Biz Katar'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan: Katarlı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız

Türkiye’nin Katar’da üs kurmasından rahatsız olanların orada bulunan Amerikan üssünden neden rahatsız olmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre destek vermekle suçlanan Katar’ın bugüne kadar teröre destek olduğuna şahit olmadığını vurguladı:

“Şimdi ben sesleniyorum Körfez'deki dostlarımıza. Amerika'nın Katar'daki üssü sizi niye rahatsız etmiyor? Orada başka ülkelerin üsleri de var, onlar sizi niye rahatsız etmiyor? Kaldı ki rahatsız olduğunu söyleyenlere de benim teklifim oldu. 'Biz sizlerde de üs kurabiliriz' dedik. Bana o zaman 'bir değerlendirelim' dediler. Şimdi bunlar rahatsız oluyorlar. Katar'da çeşitli hizmetlerle ilgili kurulmuş olan vakıfları terör örgütü olarak ilan ediyorlar. Olmaz böyle bir şey, olmaz böyle bir şey. O vakıfları ben de tanıyorum ve ben de biliyorum. Katar'ın bugüne kadar teröre destek verdiğine ben şahit olmadım. Son bir iki haftaya kadar bu kadar iyi münasebetleri olan Körfez ülkelerine şimdi ne oldu da dost, Körfez'deki bu kardeşlerini terör ülkesi olarak ilan ediyorlar? Anlamak mümkün değil. Kusura bakmasınlar; biz, Katarlı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG