Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Kaşıkçı Cinayetine Karışanlar Türkiye'de Yargılansın'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü kesinleşen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini söyledi ve Kral Selman’a cinayetle suçlanan 18 kişiyi Türkiye’de yargılama teklifinde bulundu.

Erdoğan, TBMM’de AK Parti grup toplantısında, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin kronolojik bilgileri sıralayarak detaylı açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın bugünkü konuşması için canlı yayında uluslararası medyaya doğrudan ulaşılması hedefiyle grup salonunda ilk kez Arapça ve İngilizce tercüme yapıldı.

Kaşıkçı'nın ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileyen Erdoğan, Suudi Arabistan’ın olayın üzerinden 17 gün geçtikten sonra cinayeti kabul etmesini eleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştüğünü kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin bu süreci devlet ciddiyeti ve dikkatle yürütmesine karşın töhmet altında bırakılmaya çalışıldığını da savundu.

Kaşıkçı’nın konsoloslukta dolayısıyla Suudi Arabistan topraklarında öldürüldüğünü işaret eden Erdoğan, “Ancak burası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve böylesi bir vahşi cinayet işlenmesini araştırarak gereğini yerine getireceğiz” dedi.

Suudi Kral'a "Zanlılar Türkiye'de yargılansın" teklifi

Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefon görüşmelerine ilişkin de bilgiler vererek, Kral’dan, Kaşıkçı vakası nedeniyle suçlanan 18 kişiyi yargılamak üzere Türkiye’ye iade etmesini beklediğini açıkladı.

Cinayete ilişkin henüz yanıtlanmamış sorular bulunduğunu ve Türkiye’nin bunlara yanıt verilmesini istediğini anlatan Erdoğan, söz konusu soruları ve Kral Selman’dan talebini özetle şu ifadelerle açıkladı:

“Cinayetin anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı planlı bir operasyonun emareleri bulunmaktadır. Tamamı olayla ilgili vasıflara sahip bu 15 kişi niçin İstanbul’da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmişlerdir? Başkonsolosluk binası niçin hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır? Cinayet ortadayken onca tutarsız açıklama yapılmıştır. Öldürüldüğü kabul edilen bir kişinin cesedi niçin halen ortada yok? Cesedin yerli bir işbirlikçiye verildiği ifadesi doğrusuysa ,çünkü bu açıklamayı yetkili bir ağız yapıyor, o zaman soruyorum bu yerli işbirlikçi kimdir? Hiç kimse tüm bu sorular açıklanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından geçirmesin. Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik mensubu üzerine yıkmak ne bizi ne uluslararası vicdanı tatmin eder. Emri verene değin herkesten hesap sorulmasıyla rahat edilecektir” dedi.

Erdoğan Suudi Arabistan Kral’ının samimiyetinden şüphe duymadığını belirterek, “Şayet varsa diğer ülkelerdeki suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi gerekir. Uluslararası hukukun da İslam hukukunun da ve inanıyorum ki Suudi Arabistan hukukunun da gereği budur. Bu meselenin takipçisi olacağız, kendi hukukumuz ve uluslararası hukuğun gereğinin yerine getirilmesini sağlayacağız. Bu 15 artı 3 kişi, 18 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması kendilerine teklifimiz. Takdir kendilerinindir. Ancak benim teklifim budur çünkü olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG