Erişilebilirlik

Erdoğan Kaşıkçı Cinayetinde İlk Kez Veliaht Prensi Hedef Aldı


Erdoğan Kaşıkçı Cinayetinde İlk Kez Veliaht Prensi Hedef Aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedi henüz bulunamadığı gibi Riyad yönetimi Adalet Bakanlığı’nın suça karışan kişileri iade talebini reddetti.

Kaşıkçı cinayetini dünya gündeminde tutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın peşini bırakmıyor.

Cuma günü İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Gözlemci Devletlerin Anayasa ve Yüksek Mahkemeleri Birinci Yargı Konferansı’nda konuşan Erdoğan, ilk kez Kaşıkçı cinayetiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında açık bir ilişki kurdu.

“Veliaht prensin en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicisi”

Kaşıkçı'nın İstanbul’da öldürülmesinin kenara atılacak konu olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, “Bunun failinin kim olduğu bana göre belli. Olayın işlendiği yapıldığı yer de belli. Biz bize gönderilen yetkililere şunu sorduk, bu 15 kişinin içinde fail var. Siz biliyorsunuz. Bu faili çıkarmakta da mahirsiniz. Verdikleri cevap ‘18 kişiyi biz tutukladık.’ Yerli işbirlikçi kimdir? Bize bunu söylemedikleri gibi yalan söylediler. Biz ses kayıtlarından şunu da öğrendik, gelenlerin içinde şu andaki veliaht prensin en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicisi. Aldığı talimatı yerine getirenler orada. Her şey gün yüzüne çıkıyor. İpe un serdiler, bilgiyi İstanbul Başsavcısına vermediler. Çünkü fail ortada, bunu biliyorlar. Yardım yataklık yapan da yanında” dedi.

“İslam dünyasında Dolar’ın ve Riyal’in kurbanı olan bazı kesimler ve devletler hakikati söyleyemediler”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Amerikan Senatosu’nun cinayetle ilgili Suudi Arabistan’ı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman sorumlu tutan tasarılarına hem de ay sonunda görevini bırakacak ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Halley’in Amerikan NBC televizyonuna verdiği röportajda cinayetten veliaht prensi sorumlu tutan sözlerine atıfta bulundu:

“ABD Senatosu’nda gelişmeler oldu. Daha gelişerek devam edecek, çünkü biz ABD'lilere bütün bilgileri verdik. BM'de ABD'nin Daimi Temsilcisi Halley açıkça isim verdi. İş artık bütün çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Sonuna kadar elbette kovalayacağız. İslam dünyasından bazı kesimler ve ülkeler ne yazık ki Dolar’ın ve Riyal’in kurbanı olanlar bu olaylar karşısında hakkı ve hakikati söylemediler. Hak yerini bulacak. Adalet yerini bulsun.”

Başta hükümete en yakın gazeteler Yeni Şafak, Sabah, Akşam olmak üzere Türk medyası, uzun süredir Cemal Kaşıkçı cinayetinden Muhammed bin Selman’ı sorumlu tutuyordu.

Erdoğan “Cinayette bir avuç güvenlik görevlisinden fazla kişinin parmağı var” demişti

Ancak Cumhurbaşkanı bugüne kadar cinayetle Suudi Arabistan Veliaht Prensi hakkında bağ kurmamıştı.

Erdoğan, Kaşıkçı’nın ölümünden sonra, 3 Kasım’da Washington Post’ta yer alan makalesinde, “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Kral Salman’ın verdiğine inanmam kesinlikle mümkün değildir. Dolayısıyla bu cinayetin, Suudi Arabistan’ın resmi politikasını yansıttığına inanmak için de herhangi bir sebep bulunmamaktadır. Bu itibarla Kaşıkçı cinayetini iki ülke arasında bir ‘problem’ olarak görmek yanlış olacaktır. Öte yandan Riyad’la uzun yıllara dayanan dostluğumuzun, gözlerimizin önünde işlenen bu planlı cinayeti görmezden geleceğimiz anlamına gelmemektedir. 11 Eylül terör saldırıları uçakları kaçıran kişilerden ibaret değilse, Cemal Kaşıkçı cinayetinde de bir avuç güvenlik görevlisinden çok daha fazla kişinin parmağı vardır” demişti.

Kaşıkçı’yı ilk kez ‘şehit’ olarak anan Erdoğan’dan Veliaht Prens Selman’a “Bunlar dünyayı enayi zannediyor”

Kaşıkçı meselesinde ısrarcı olduğunu bugün katıldığı “Parlamenterler Arası Kudüs Platformu İkinci Konferansı'nda bir kez daha Veliaht Prens Muhammed bin Selman için “bunlar dünyayı enayi zannediyor” ifadesini kullandı:

“Kaşıkçı, başkonsoloslukta ne yazık ki alçakça bir operasyonla şehit edildi. Veliaht Prens dedi ki, ‘Cemal Kaşıkçı başkonsolosluktan çıktı’. Ya Cemal Kaşıkçı çocuk mu? Dışarıda nişanlısı var. Onu alıp ayrılmaz mıydı? Bunlar dünyayı enayi zannediyor. Bu millet enayi değil hesabı sormasını bilir ve tabi dedik ki biz herkese açığız. Suudi Arabistan (kayıtları) almak istedi, kusura bakmayın o kadar değil. Dinletiriz, gösteririz ama vermeyiz. Verelim de ondan sonra bunları yok mu edeceksiniz?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan makamlarının tutukladığı 22 kişinin cinayetin işlendiği İstanbul’da uluslararası hukuka göre yargılanması gerektiği şeklindeki görüşünü de yineledi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG