Erişilebilirlik

Erdoğan İstenmeyen Misafir mi?


Nükleer Güvenlik Zirvesi için bu ay sonunda Washington’u ziyaret etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ABD başkentine gelmesi pek de istenmeyen bir misafir” olduğu iddia edildi.

Erdoğan’ın Başkan Obama’nın düzenlediği Nükleer Zirve’ye katılmak için ay sonunda Washington’a gelmesi, Ankara’nın, demokrasi, insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü alanlarında Amerikan medyası tarafından sert şekilde eleştirildiği bir döneme rastlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da, yaptığı resmi açıklamalarda, Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeleri rahatsız edici bulduğunu belirtti.

“İkili görüşme olur mu?”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan eski ABD Dışişleri Bakanlığı görevlisi ve Amerikan İlerleme Merkezi (CAP) uzmanı Alan Makovsky, Erdoğan’ın “Washington’a gelmesi pek de istenmeyen bir misafir” olacağını savundu. Alan Makovsky, “Beyaz Saray’ın bazı kararlar vermesi lazım. Başkan Obama, Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacak mı? Yaparsa, Türkiye’de özgürlükler alanındaki kısıtlamaları gündeme getirecek mi?” gibi sorular bulunduğunu belirtti. Makovsky, ABD’nin stratejik anlamda Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu, ama öteyandan, Erdoğan ile ilişkilerin Washington’a giderek rahatsızlık vermeye başladığını öne sürdü.

Gezi ile başladı

Alan Makovsky, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi Parkı protestolarından sonra değişmeye ve otoriter eğilimlerinin öne çıkmaya başladığını savundu. Makovsky, Türkiye’de demokrasi ve ifade özgürlüğünün “kötü bir noktada” olduğunu ileri sürdü, ancak sığınmacı krizi ve IŞİD ile mücadeleye katkısı nedeniyle Batı’nın Ankara’ya yönelik eleştirilerini kısıtlı tuttuğunu söyledi.

Süleyman Şah Üniversitesi’nden siyaset bilimci Cengiz Aktar, Türkiye’de demokrasinin kuvvetler ayrılığının ve denetim-denge mekanizmasının işlemediğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Aktar, Erdoğan’ın bir demokrasi savunucusu olmadığını öne sürdü. Türkiye uzmanı Carol Migdalovitz de Makovsky ve Aktar gibi Türkiye’de demokrasinin “defolu” olduğu görüşünü savundu.

Türk yetkililerden eleştirilere yanıt

Türkiye 1945 yılında çok partili rejime geçti ve 1952’den beri de Batı’nın askeri savunma yapılanması NATO ittifakının üyelerinden biri.

Ankara’ya yönelik eleştirilere yanıt veren Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önce ve halkın oylarının yüzde 52’sini alarak seçildiğinin altını çizdi. Türkiye’de şimdiye kadar 25 kez genel seçim yapıldığının hatırlatan Türk yetkililer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ise çeşitli siyasi partilerden etnik kökeni Kürt olan 120 milletvekili bulunduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG