Erişilebilirlik

Erdoğan: 'İsrail İşgalci ABD'nin Kararı Provokasyon'


Erdoğan: 'İsrail İşgalci ABD'nin Kararı Provokasyon'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

İstanbul'da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği İnovasyon ve Girişimcilik Haftası Kapanış Töreni'nde konuşan Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararının kendi nazarlarında hiçbir hükmü ve geçerliliği olmadığını söyledi.

Erdoğan, kararı Evangelistler’in bir provokasyonu olarak niteledi. Cumhurbaşkanı, “Alınan karar tamamen bir provokasyondur ve bu öyle bir provokasyon ki arkasında Evangelistler var. Bunu bizzat zaten sayın Başkan dan dinlemiş birisiyim. Süreci biliyorum. Açık söylüyorum. Müslümanlar gibi Hıristiyanların da Kudüs üzerindeki haklarını ayaklar altına alan bu karara biz azla rıza göstermeyeceğiz” dedi.

Erdoğan konuşmasında İsrail’i de işgalci olarak tanımladı ve “Kudüs’ün kaderi 1967’den beri hiçbir hukuk ahlak tanımadan Filistinlilerin topraklarını gasp etmekten işgalci bir devletin ellerine bırakılamaz. Bunun adı kuzuyu vahşi bir kurda teslim etmek olur. Kudüs bizim gözbebeğimizdir, Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs bizim için bir kırmızı çizgidir, bu böyle bilinsin” ifadelerini kullandı.

13 Aralık’ta İstanbul’da toplanacak İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine de değinen Erdoğan, ABD’nin kararını protesto edenlere de çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı, “Zirvenin ve orada sergilenecek vahdet tablosunun birilerine gerekli mesajı vereceğine inanıyorum. Yol erkenken dönmek lazım. Bu süreçte bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Müslümanlar sonuna kadar haklı oldukları böylesi bir meselede kışkırtmalara gelerek işgalcilere malzeme vermemelidir. Buna da dikkat edeceğiz. Tepkimizi gösterirken hukuktan, suhuletten ve demokrasiden kesinlikle ayrılmamalıyız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin kararının ne vicdanla, ne adaletle, ne uluslararası hukukla ne de bölgenin gerçeği ile bağdaştığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e kınama

Dışişleri Bakanlığı ise, ABD'nin Kudüs kararını protesto gösterilerinde yaşanan can kayıpları ile ilgili kınama yayınladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kudüs’ün statüsüne ilişkin olarak uluslararası hukuk ve ilgili tüm BM Kararları hilafına yapılan açıklamayı takiben işgal altındaki topraklarda protesto gösterileri düzenleyen Filistinlilere karşı İsrail güçlerince yapılan müdahale neticesinde 4 kişinin hayatını kaybetmesinden ve yüzlerce Filistinlinin yaralanmasından büyük üzüntü ve endişe duyuyoruz. İsrail'in orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz" denildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG