Erişilebilirlik

Erdoğan-İran Gerilimi Artıyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl Ankara'yı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl Ankara'yı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan'daki Tahran ziyareti öncesi Yemen'le ilgilii sözleri üzerine bazı İranlı milletvekilleri Cumhurbaşkanı’ndan seyahati iptal etmesini istedi. İran’ın Yemen’e müdahale ettiği görüşünü yineleyen Erdoğan ise ziyareti iptal etmeyeceğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan ayında gerçekleştireceği Tahran ziyareti öncesi Yemen hakkındaki sözleri İran'da tepki yaratırken bazı İranlı milletvekilleri Türkiye Cumhurbaşkanı’nın seyahatini iptal etmesini istedi. İran’ın Yemen’e müdahale ettiği görüşünü yineleyen Erdoğan ise ziyareti iptal etmeyeceğini açıkladı.

Yemen’in başkenti Sana’da yönetimi ele geçiren Husilere yönelik Arap Gücü’nün operasyonuna destek veren Türkiye’yle İran arasındaki ilişkiler geriliyor. Geçtiğimiz günlerde France 24 kanalına verdiği röportajda, ‘İran ve terörist gruplar Yemen’den çekilmeli’ diyen Erdoğan’ın bu sözleri Tahran’da tepkiyle karşılandı.

İran, Erdoğan’a tepkili

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Tahran gezisinin iptal edilmesini isterken İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın’dan Erdoğan’ın sözleriyle ilgili açıklama talep etti.

Son olarak İran Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Muhammed Mehdi Zahidi, ‘Erdoğan sözlerinden geri adım atmadan ülkeye gelmemeli’ diye konuştu.

Erdoğan sözlerinin arkasında durdu: Yemen’e müdahaleyi yapanlar geri çekilmeli

Slovenya seyahati öncesi Tahran’dan gelen açıklamaları değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin arkasında olduğunu belirtti. Türkiye lideri, ‘bu yaptığımız açıklama Yemen'in toprak bütünlüğüne olan saygımız sebebiyle bu toprak bütünlüğünün korunması, gerek içeride gerek dışarıda yapılan müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların Yemen'den çekilmesi gerektiğini ifade ettik’ dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, İran’ın Yemen’e dışarıdan müdahalede bulunduğu yönündeki sözlerini teyit etmiş oldu.

Erdoğan: İran programımızı aynen koruyoruz

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili’nin muhatabı olmadığını söyleyen Erdoğan, şu aşamada ziyaretini iptal etmek gibi bir niyeti olmadığını ifade etti.

‘Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz kararını verecek olan biziz. Biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen'i de izliyoruz. Yemen'deki gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü kararı vermemizi gerektirecek adımlar olabilir. Ama şimdilik programımızda değişiklik söz konusu değil.’

Kılıçdaroğlu: Türkiye mezhep eksenli dış politika izleniyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı ziyaretinin ertelenmesinin istenmesine ilişkin sözlerini değerlendirirken Türkiye’nin Ortadoğu’da kan kaybettiğini söyledi. CHP lideri, ‘dış politika konusunda Türkiye’nin sınıfta kaldığını bütün dünya biliyor. Şimdi bütün komşuları gibi İran’la da kavgalı hale geldi. Eskiden Ortadoğu’da bir olay olduğunda herkesin gözü hakem olarak Türkiye’ye dikilirdi. Türkiye danışılan bir konumdaydı. Bugün Türkiye tecrit edilmiş bir konumda.

Maalesef siz mezhep eksenli bir dış politika güderseniz, Ortadoğu bataklığının bir parçası olursunuz. Geldiğimiz nokta bu” dedi.

Altan Tan: İran fiilen Yemen’e el koydu, dış politikanın sefaleti ortaya çıktı

HDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, Erdoğan’ın son açıklamalarıyla Türkiye’nin komşuları arasındaki tek dostu İran’la da kanlı bıçaklı hale geldiğini savundu. Tan, ‘Yemen'de iç savaş çıktı, niye bizim gündemimize geldi? Ortadoğu'da şu an fiilen Suudi Arabistan, Türkiye ve İran çarpışıyor. Suriye'de Irak'da hatta Kürdistan'da esas çatışan Türkiye, İran ve Suudi Arabistan. Bizim hariciyecimiz başlangıçta bütün Ortadoğu'yu yöneteceğini zannetti. İran, şu an fiilen Yemen'e de el koymuş oldu. Bizimkiler de maalesef 37 kilometre ötedeki türbeye bile sahip olamadı ve getirmek zorunda kaldı. Dış politikanın sefaleti ortada. Kanlı bıçaklı olmadığı bir İran kalmıştı, onunla da böyle bir durum ortaya çıktı" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG