Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Siyonizm Çıkışına Kerry Tepkisi


Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Siyonizm’i insanlık suçu olarak gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a katılmadığını söyledi

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Siyonizm’i insanlık suçu olarak gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a katılmadığını söyledi. Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı görüşmenin ardından mevkidaşıyla birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, “Bu sözlerle aynı fikirde değiliz, bu fikre karşı çıkıyoruz. Farklı bakış açılarımız var. Bu açıklamanın ardından durum biraz daha karmaşıklaşacaktır. Bunları söyledim Dışişleri Bakanı'na söyledim, Başbakan'a ileteceğim. Türkiye ve İsrail, her ikisi de ABD'nin hayati müttefikleridir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, son dönemde geliştirilen retoriğin dışına çıkılarak Türkiye-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde somut adımlar atılması gerektiğinin de altını çizdi.

Davutoğlu: ‘Türkiye’nin değil İsrail’in tutumu düşmanca’

Amerikalı bir gazetecinin sorduğu sorunun bir diğer muhatabı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise verdiği yanıtta İsrail’in biri Amerikalı 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısına atıfta bulundu.

Türkiye’nin hiç bir zaman, hiçbir şekilde, hiçbir ülkeye ve millete dönük düşmanca açıklamalarda bulunmadığını belirten Türkiye dışişleri bakanı, ”Eğer düşmanca bir uygulamadan bahsetmek gerekirse açık denizlerde dokuz sivil vatandaşımızı, onların hiçbir hukukunu ihlal etmedikleri halde hunharca katleden İsrail'in tutumuna düşmanca denebilir. Hiçbir açıklama bir insanın kanından daha yüksek bir bedel taşımaz” diye konuştu.

Kerry: ‘Kendi halkını katleden rejim meşru olamaz’

Basın toplantısında Suriye konusu öne çıkan bir diğer konu oldu.

Suriye’deki hedefleri aynı olan iki ülkenin ortak bir anlayış geliştirdiğini vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, sorunu çözmek için birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Kendi halkına karşı savaş suçu işleyerek katliamlar gerçekleştiren bir rejimin meşru olamayacağını savunan Kerry, “Suriye'de barışçıl ve siyasi bir geçiş dönemi istiyoruz. Esad rejimi bir şekilde anlamalı ki, siviller üzerine Scud füzeleri atmalarına, Suriye sokaklarını bombalamasına izin verilmeyecek. Artık Esad rejiminin yapacağını seçimlerin de hiçbir önemi yok” dedi.

Suriye meselesinde yeterince inisiyatif almadığı gerekçesiyle Türkiye’de eleştirilere maruz kalan ABD’nin dışişleri bakanı, ülkesinin Suriye muhalefetine destek vermek için 385 milyon dolar harcadığının da altını çizdi.

Davutoğlu: ‘Uluslararası toplum artık Suriye için harekete geçmeli’

Ahmet Davutoğlu ise uluslararası toplumu Suriye krizinde duyarsız kalmakla suçladı. 15 Mart tarihinde Suriye’deki barışçıl gösterilerinin ikinci yılını dolduracağını belirten Türk dışişleri bakanı, “Artık bu konuda uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekiyor. Milyonlarca Suriyeli aç susuz evine ekmek götürmeye çalışıyor. ABD’nin de BM Daimi Üyesi olarak bundan sonra önemli katkılar yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Amerikan Dışişleri Bakanı, basın toplantısının ardından Başbakan Erdoğan’la görüşmek üzere Başbakanlık Konutu’na gitti.

Kerry, ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıda ölen Mustafa Karasu’yu unutmadı

Öğle saatlerinde Türkiye’ye gelen John Kerry, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu'yu anma törenine katıldı. Dışişleri bakanı, ABD Büyükelçiliği’nde yapılan törende, Mustafa Akarsu'nun gösterdiği kahramanlık dolayısıyla eşi Yasemin ve çocukları Sami ile Hilal'e Beyaz Saray tarafından çok az kişiye verilen "Thomas Jefferson Star" madalyasını sundu.

Kerry, güvenlik görevlileri Tuncay Avcı ve Şefik Soylu ‘ya ise saldırıda yaralanan gazeteci Didem Tuncay'ın hayatını kurtardıkları için "kahramanlık ödülü" verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG