Erişilebilirlik

Erdoğan'ın 'Şanghay Örgütü' Yorumu Almanya'da Tartışma Yarattı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’ı kapsayan Avrupa gezisinde Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirilerini sert bir dille sürdürmesi ve AB’nin 1959’dan bu yana Türkiye’yi oyaladığını ve ‘saygısızlık’ yaptığını ifade etmesi Almanya’da basında ve ülkedeki Türkiye kökenli göçmeler arasında da yankı buldu.

Konuyla ilgili haberlerde, Erdoğan’ın AB üyeliğine alternatif olarak Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne yakınlaşma sürecini son zamanlarda ön plana çıkarması değişik yorumları beraberinde getirdi.

Gazete ve televizyonlar, Erdoğan’ın bu açıklamalarını genelde AB’yi baskı altına almak için bir araç olarak tanımlarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erdoğan’a karşı tavır koyarak, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün AB’ye alternatif olamayacağını söylemesine de yer verdiler.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için
Konuya çok geniş yer ayıran Der Tagesspiegel, Brüksel ve Berlin’de kimsenin Başbakan Erdoğan’ın AB ile ilişkileri tümden kesmek istediğine inanmadığını, ancak Rusya ve Çin’le olan yakınlaşmanın da yakından takip edildiğini yazdı. Türk halkında AB’ye karşı oluşan kuşkulu yaklaşımın altını çizen gazete, Erdoğan’ın AB karşıtı tavrı ile kamuoyunun desteğini arkasına aldığını öne sürdü.

Bu arada Türkiye politikaları konusunda uzman olarak tanınan Almanya Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz konuyla ilgili değerlendirmesinde Erdoğan’ın söylemlerinin abartılmaması gerektiğini, ancak vermek istediği mesajın da iyi okunmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerde ve üyelik sürecinde haklı olarak eşit davranılmasını beklediğini ifade eden politikacı, Almanya’nın bu konuda tavrını yeniden gözden geçirmesinin gerektiğine de vurgu yaptı.

Konu ülkede yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında da hararetli bir şekilde tartışılıyor. Türk lobisinden gelen yorumlarda, Türkiye ile Almanya arasında AB konusunda çıkabilecek bir sürtüşmenin burada yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, Almanya Türk Konseyi Başkanı Tacettin Yatkın ise Başbakan Erdoğan’ın haklı olduğu görüşünde.

Öte yandan Türkiye’nin AB süreci ve Almanya’nın rolünün Başbakan Angela Merkel’in 25 Şubat’ta Ankara’ya yapacağı bir günlük ziyaretin ana konularından birini oluşturacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Ankara’ya gidecek olan Merkel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG