Erişilebilirlik

‘Erdoğan İki Yıl Bir Teröristle mi Çalıştı?’


Başbakan Erdoğan, 2010 yılında bir cenazede dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'la
Başbakan Erdoğan, 2010 yılında bir cenazede dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'la
Soruşturması beş yıl süren, aralarında emekli komutanlar, gazeteciler ve siyasetçilerin de bulunduğu Ergenekon davası sanıklarının uzun ve ağır hapis cezalarına çarptırılmasının yankıları sürüyor.

Son olarak bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmeleri oldu. Cumhurbaşkanı Gül terör örgütü lideri olarak yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak, “Beraber çalıştığımız sayın Genelkurmay Başkanı’yla ilgili şüphesiz ki üzüntü duyuyorum" diye konuştu.

Geçmişteki "Tarih, Genelkurmay Başkanı'na terör örgütü lideri diyeni affetmez" ifadeleri kendisine hatırlatılan Başbakan Erdoğan ise, "Ben o zaman kanaatimi çok açık, net ifade ettim ve bu kanaatimde herhangi bir sapma söz konusu değildir" dedi.

Gareth Jenkins, 20 yıldır Türkiye’de yaşayan bir İngiliz araştırmacı. Jenkins aynı zamanda 5 bin sayfayı geçen Ergenekon iddianamesini okumuş ve dört yıl önce, “Gerçekle Fantezi Arasında: Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması” adlı raporu kaleme almıştı.

Ergenekon diye bir örgüt olmadığını savunan Jenkins, “Sanıkların beş yıl önceden suçlu olduğuna zaten karar verilmişti” diyor. Mahkemenin sanıklara bu kadar uzun cezalar vererek “güç gösterisi” yaptığını söyleyen Jenkins, gerçek bir darbe olan 12 Eylül için 80 sayfalık iddianame hazırlanırken, “hayali örgüt” diye tanımladığı Ergenekon için yapılan soruşturmada binlerce sayfalık iddianame hazırlandığına dikkati çekiyor.

'Erdoğan inanmıyor'

Başbakan Erdoğan’ın da Ergenekon diye bir terör örgütünün varlığına ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terör örgütü lideri olduğuna inanmadığını söyleyen İngiliz uzman şu yorumda bulunuyor: “Tayyip Erdoğan iki sene boyunca Başbuğ’la çok yakın çalıştı. Mahkemeye göre Başbuğ bir teröristti. Demek ki Başbakan da teröristti. Bütün devlet sırlarını, gizli şeyleri paylaştı ve beraber çalıştığı adamın bir terörist olduğunun farkında değildi.”

İngiliz araştırmacı Gareth Jenkins’le yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:15:51 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG