Erişilebilirlik

Erdoğan: 'İddianame Skandal ABD FETÖ Çetesini Koruyor'


16 Mayıs’ta Washington’da Türk Büyükelçiliği konutu önündeki arbedeye karışan 15’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruması 19 kişi hakkında ABD’de dava açılmasının önünü açan iddianame kabul edilmesine, Erdoğan’dan tepki geldi.

Erdoğan: 'İddianame Skandal ABD FETÖ Çetesini Koruyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

İki gündür konuyla ilgili sessizliğini İstanbul Üsküdar’daki Hazreti Ali Camii’nde kıldığı bayram namazı sonrası gazetecilerin soruları üzerine ilk defa, ABD’de kabul edilen iddianame ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İddianame hakkında “skandal” yorumunu yapan Erdoğan, adalet ve dışişleri bakanlıklarının muhataplarıyla görüştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Bununla ilgili söylenecek tek şey zaten Dışişleri Bakanımız ABD Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdılar, gerekli uyarıları kendilerine yaptılar. Bu, başlı başına skandaldır. Amerika'da adaletin nasıl çalıştığının çok açık net skandal ifadesidir. BM Genel Kurulu'na gelen misafirleri Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenlik ekiplerinin koruma sorumluluğu vardır. Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenlik ekipleri bizleri koruma sorumluluğunu yerine getirmiyorsa orada bize karşı saldırıda bulunan bölücü terör örgütü PKK'nın mensuplarına karşı benim koruma görevlilerim görevini yapmayacak mı? Onlar da tabii ki bu saldırılar karşısında görevlerini ifa ettiler” dedi.

“Obama döneminden kalma savcılığın hazırladığı iddianame bizi bağlamaz”

İddianameden duyduğu rahatsızlığını açık bir şekilde dile getiren Erdoğan, Washington Başsavcısı Bob Ferguson’ın Demokrat Parti kökenli olmasının da iddianamenin bu şekilde hazırlanmasında önemli bir faktör olduğu görüşünde.

Erdoğan, “Oradaki savcılık makamı, ki Obama döneminden kalma ve bir savcıdır. Böyle bir şu anda iddianame hazırlamış olması vesaire bizi bağlamaz. Bizim bundan sonraki seyahatimizde de orada da fırsat bulursak Sayın Trump'la da ayrıca görüşeceğiz. Şu anda dışişleri ve adalet bakanlıkları bu konuyla ilgili gerekli görüşmeleri sürdürüyorlar” diye konuştu.

Erdoğan: Amerika, FETO çetesinin koruma altında olduğu ülke

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana sık sık Türkiye’de FETÖ olarak adlandırılan Gülen cemaati mensuplarının Amerika Birleşik Devletleri tarafından korunduğu yönündeki eleştirilerini yineleyen Erdoğan, bu konudan duyduğu rahatsızlığı bir kez da gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı, “Amerika'daki bu gelişmeler iyi gelişmeler değildir. Hala bir FETÖ çetesinin koruma altında olduğu bir ülkedir Amerika. Bölücü terör örgütü PKK'nın adeta koruma altında olduğu bir ülke konumuna düşmüştür Amerika. Ben Amerika'nın tüm bu gelişmeler karşısında ne yapmak istediğini anlamakta zorlanıyorum” diye ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Macron’un röportajında olumsuzluk görmüyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içinde cumhurbaşkanlığındaki 100. günü dolayısıyla Le Point dergisine bir röportaj veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Küresel sahne aslında o kadar da havalı bir yer değil. Biliyorsunuz, Erdoğan’la her 10 günde bir görüşmesi gereken benim” şeklindeki sözleri hakkında da değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, “Doğrusu ben tabii ne demek istediğini çözme noktasında değilim. Onu Sayın Macron'dan öğrenmek lazım. Benim bildiğim tek şey var. Görüşme talebinde bulunduklarına göre, ben görüşme talebini reddetmeyi arzu etmem. Çünkü dostları çoğaltmak isterim. Ve bize olumsuz nazarla bakanları da azaltmak isterim. Fakat ben o dergiye verilende bir olumsuzluk değil tam aksine Türkiye'nin cumhurbaşkanıyla görüşmenin onlar için bir artı değer olduğunu düşünürüm” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG