Erişilebilirlik

Erdoğan: ' Kobani Değil Halep Stratejiktir'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika önderliğindeki koalisyon güçlerinin IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarını eleştirdi. Hedefinde, ABD Başkanı Barack Obama vardı.

“Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede dedik ki niye Kobani Ayn el-Arap? Sizin stratejik önemi mi var? Ne dedi biliyor musunuz? Biz buraya mühimmat desteğini vermezsek iki gün içerisinde Kobani düşer. İki ay geçti, düştü mü? Gönderdikleri mühimmatın da bir kısmı DEAŞ’a (IŞİD) gitti, bir kısmı da oradaki savaşçılara.”

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Konferansı’nın 7’ncisi kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin büyükelçilerine seslendi. Erdoğan konuşmasının, dış politika bölümünde, ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği Ülkeleri ile NATO’yu eleştirdi.

“Türkiye’dekinden özgür bir medya yok”

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye yöneltilen basın özgürlüğündeki gerileme ve demokratik teamüllerden uzaklaşma eleştirilerine tepki gösteren Erdoğan, AB cephesinden yapılan açıklamalar ile ilgili şöyle konuştu:

“Basın özgürlüğü üzerinden teröre karşı alınan tedbirler üzerinden, terör örgütleri üzerinden Türkiye kötülenmek isteniyor. Bakıyorsunuz bir tahşiye olayı çıkıyor bu olaydan dolayı bir operasyon. Hemen olay basın özgürlüğü, basın özgür değilmiş. İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, Türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur. Bunların hepsini gördük. Sıkıysa siz oralarda kalkın, cumhurbaşkanına başbakana saldırın, saldıramazsınız. Amerika’da, Almanya’da, Rusya’da yapamazsınız.”

“AB politikasını gözden geçirsin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’daki İslamfobi’yi ve ırkçı örgütlere sempati artışını da eleştirdi. Avrupa’daki Romanlar’ın durumunu gündeme taşıyan Erdoğan, artık Avrupa değerlerini tartışma konusu yapmak gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye hiçbir kimsenin parmak sallayarak büyük bir kibir içinde itham edeceği bir ülke değildir. Eski alışkanlıklarıyla Türkiye’ye parmak sallamaya azarlamaya kalkışanlar karşılarında artık yeni bir Türkiye’nin olduğunu görsünler. Özellikle AB, Türkiye politikasını artık gözden geçirmek durumundadır. Yeterince oyaladılar, vakit kaybettirdiler” dedi.

“Kobani değil Halep’e yardım yapılmalıydı”

Türkiye’nin Suriye politikasındaki haklılığının her geçen gün iyice ortaya çıktığını kaydeden Erdoğan, 1 Ekim 2014’te görev süresi sona ermiş olan NATO 12. Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in dün bir konuşma yaptığını belirterek, “Konuşmasında sadece hava harekâtıyla bu iş çözülmez diyor, kara harekatı da olması gerekiyor diyor. E biz bu işi ta başından söyledik. Sadece dostlar alışverişte görsün başka bir şey olmaz” diye konuştu.

‘Obama’ya demiştim’ serzenişi

ABD Başkanı Barack Obama’yı ve Suriye politikasını da eleştiren Erdoğan, Obama ile o dönem gerçekleştirdiği telefon trafiğine göndermede bulunarak, şunları ifade etti:

“Ayn el-Arap’ta bizim bir görüşmemiz oldu. Sayın başkan ile yaptığımız görüşmede dedik ki niye Kobani Ayn el-Arap? Sizin için stratejik önemi mi var? Ne dedi biliyor musunuz? Biz buraya mühimmat desteğini vermezsek iki gün içerisinde Kobani düşer. İki ay geçti, düştü mü? Gönderdikleri mühimmatın da bir kısmı DEAŞ’a (IŞİD) gitti, bir kısmı da oradaki savaşçılara. Ne oldu? Hala süreç devam ediyor. Kendilerine biz Fransa ziyaretinde Holland’a onu söyledim. Stratejik olan yer burası değil, Halep’tir dedik, çalışmanız var mı dedik. Gerçekçi olmaya mecburuz. Sizin hassasiyetiniz ne? Irak için petrol anlıyoruz. Suriye için ne? Orada yeni bir yapılanma…”

Erdoğan ‘düştü, düşüyor’ demişti

Erdoğan, bugünkü açıklaması öncesinde 7 Ekim 2014’te IŞİD’in saldırıları sırasında “Şu anda Kobani'de düştü, düşüyor” demişti. Aynı günlerde Diyarbakır başta olmak Türkiye’de Kobani’ye destek eylemleri başlamış ve çok sayıda can kaybı yaşanmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, olaylar sonrasındaki açıklamasında, “Sayın Erdoğan, sınıra gelerek miting yaptı. "Kobani düştü düşecek" diye adeta müjde verdi. Bu da halkımızı kızdırdı” demişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG