Erişilebilirlik

Erdoğan ve Trump Telefonda Görüştü


Arşiv
Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurul toplantıları kapsamında New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Donald Trump'la telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Erdoğan'ın başkanlık seçimi kampanyası nedeniyle gezide olan Trump'la görüşmesinde ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump arasında New York’ta BM Genel Kurulu kapsamında ikili bir görüşme de yapılması bekleniyor ancak bu görüşmenin yeri ve zamanıyla ilgili henüz açıklama yapılmış değil.

Erdoğan New York'taki temaslarına ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’i kabul ederek başladı.

Erdoğan'ın kaldığı Peninsula Oteli'nde yapılan görüşmede Türkiye’ye F-35 satışı ve güvenli bölge meselesi konuşuldu. Görüşme 40 dakika kadar sürdü.

“Türkiye Suriye’yi birlikte tutmaya çalışıyor"

Cumhuriyetçi Senatör Graham, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Türkiye’nin Suriye’de yaptıkları IŞİD’in geri dönmemesini sağlıyor. Türkiye, İdlib’de önemli işler yapıyor, insanların ölmesini önlüyor” diye konuştu.

Erdoğan-Graham Görüşmesinde F-35 ve Güvenli Bölge Konuşuldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

“Türkiye ile stratejik ortaklığımızın artması gerektiğini düşünüyorum” diyen Graham, Türkiye’nin sadece Suriye için değil tüm bölge açısından önemli olduğunu söyledi.

Graham, yaptığı açıklamada F-35 konusunun tekrar gündeme geldiğini söyledi. Graham, bu konuda iki ülke arasında yaşanan sorunların çözülmesi yolundaki temennisini de dile getirdi. “Türkiyeyi F-35 programına geri kazandırmanın önemli olduğu kanaatindeyim" diyen Graham "Belki, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması bile olabilir” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bulundu.

Suriye’de Fırat Nehri'nin doğusunda ABD ve Türkiye’nin uygulamaya başladığı "güvenli bölge" uygulaması ya da ABD tarafının ifadesiyle "güvenlik mekanizması"yla ilgili ayrıntıların ve bundan sonra atılması olası adımların, Erdoğan-Trump arasında yapılması beklenen ikili görüşmede de gündeme geleceği sanılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG