Erişilebilirlik

Erdoğan: “Gerilimin birinci müsebbibi Netanyahu yönetimi”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’da İran’ın İsrail’e saldırısıyla yükselen tansiyon konusunda İsrail’i suçladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’da İran’ın İsrail’e saldırısıyla yükselen tansiyon konusunda İsrail’i suçladı.

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu vardı.

Gazze krizinin ilk gününden itibaren, ateşin bölgeye yayılma riskine dikkat çektiklerini söyleyen Erdoğan, "Gerilimin birinci müsebbibi Netanyahu ve gözünü kan bürümüş yönetimidir" dedi.

Haftasonu İran’ın İsrail saldırısına atıfta bulunan Erdoğan, aylardır İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkarmayanların, İran'ın cevabı karşısında hemen kınama yarışına girdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Öncelikle kınanması, telin edilmesi gereken Netanyahu'nun ta kendisidir. Gazze'de kadın, çocuk, bebek, sivil demeden 34 binden fazla masumu katleden, haber yapma dışında hiçbir gayesi olmayan basın mensuplarını öldüren, okulları, kiliseleri, camileri, mülteci kamplarını, hatta yardım malzemesi almak için sıra bekleyen insanları bombalayan, tam 193 gündür tüm dünyanın gözleri önünde soykırım uygulayan, tüm bunlarla birlikte kamuoyu baskısını azaltmak için her türlü şımarıklığı sergileyen Netanyahu'dan başkası değildir" dedi.

Netanyahu'nun siyasi ömrünü uzatmak adına hem kendi vatandaşlarının hem de tüm bölge halklarının canını tehlikeye attığını savunan Erdoğan, "Şurası tartışmasız bir gerçektir; 13 Nisan gecesi yüreklerimizi ağzımıza getiren gerilimin birinci müsebbibi Netanyahu ve gözünü kan bürümüş yönetimidir. Bu gerçeği kabullenmeden yapılan açıklamaların, tansiyonu düşürmek adına hiçbir fayda getirmeyeceği kanaatindeyiz" değerlendirmesini yaptı.

"Problemin kaynağı doğru tespit edilmeli"

"Haftasonu yaşanan hadiseler hem Batı'nın çifte standartlı tutumunu hem de tüm bölgeyi sarabilecek bir savaş ihtimalinin çok uzak olmadığını göstermiştir. Son olayda problemin kaynağı doğru tespit edilmelidir. Sadece 13 Nisan gecesine bakarak bir değerlendirmede bulunmak, hakkaniyetli, adaletli ve ilkeli bir tavır olmayacaktır" ifadelerini kullanan Erdoğan, "7 Ekim'den bu yana İsrail hükümeti, ateşi bölgeye yaymak için provokatif adımlar atmaktadır. İsrail'in uluslararası hukuku ve Viyana Sözleşmesi'ni çiğneyerek, Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni hedef alması, bardağı taşıran son damla oldu" dedi.

Erdoğan, "İsrail yönetiminin uluslararası teamülleri ayaklar altına alan hoyratlığına birkaç ülke dışında tepki veren çıkmadı" diye konuştu.

"Gerilimde sürekli el yükselterek hiçbir yere varılmaz"

Türkiye’nin özellikle son iki gündür Gazze'deki katliamların geri plana itilmemesi için temaslarını daha da arttırdığını belirten Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Amerikalı, İranlı, İngiliz, Ürdünlü muhataplarıyla ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'yle görüştüğünü hatırlattı. Kendisinin de Katar Emiri Şeyh Temim ile telefonda görüştüğünü söyleyen Erdoğan, telefon diplomasisinin hafta boyunca devam edeceğini kaydetti.

Erdoğan, "Tüm tarafların şu hakikatin idrakinde olması gerekiyor; gerilimde sürekli el yükselterek hiçbir yere varılmaz. Ateşe körükle gitmenin de Netanyahu yönetimini sürekli şımartmanın da hiç kimseye hayrı dokunmaz. Tüm aktörleri artık saldırılara son vermeye ve sorumluluk içinde hareket etmeye davet ediyoruz. Gazze'de zulüm ve soykırım durmadıkça bölgemizin yeni gerilimlere gebe olduğu açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Hükümetimiz haksız ithamlara maruz kaldı"

"Bir taraftan akan kanın durması diğer taraftan bölgeye insani yardımların ulaştırılması için çabalarken, gerilimin daha fazla tırmanmaması için de her seviyede yoğun gayret gösterdik" diyen Erdoğan, "7 Ekim'den sonra İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamasına öncülük eden ülke Türkiye'dir" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı konuşmasını, "Bu hakikate rağmen hükümetimiz maalesef çok haksız, insafsız, buram buram fırsatçılık kokan ithamlara maruz kalmıştır. Özellikle böyle olmadığını bal gibi bildikleri halde jet yakıtı konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne iftira atanları asla ve asla unutmayacağız. Türkiye, katliamların çok öncesinde İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek hiçbir malzemenin satışına izin vermemiştir" diye sürdürdü

Erdoğan, "ahlaksız" olarak nitelediği kampanyaların arkasında hangi hesapların ve odakların bulunduğunun zaman geçtikçe ortaya çıkacağını söyledi ve "Biz doğru bildiğimiz, hak bildiğimiz, ülkemiz ve bölgemiz için en hayırlı olan yolda yürümekten geri durmayacağız" ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG