Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Eylemlere Derhal Son Verin’


Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan , center, and his wife Emine wave to the crowd upon their arrival at the Ataturk Airport of Istanbul early June 7, 2013.
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan , center, and his wife Emine wave to the crowd upon their arrival at the Ataturk Airport of Istanbul early June 7, 2013.
“Yol ver gidelim Taksim’i ezelim!“

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Bana destek veren yüzde 50’yi evlerinde zor zapt ediyorum” dediği seçmen kitlesi, Kuzey Afrika seyahati dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kendisini bu sloganla karşıladı. Eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AB Bakanı Egemen Bağış ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la birlikte kendisini karşılamaya gelenleri selamlayan Başbakan, Taksim Gezi Parkı Protestoları’na taviz vermeyeceğini bir kez daha gösterdi.

Daha önce Taksim Protestoları nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi ve illegal örgütleri suçlayan Başbakan Erdoğan, bu kez gazeteciler ve sanatçıları da olayların yaygınlaşmasından sorumlu tuttu. Hukuk ve demokrasi içinde olaylara müdahale edeceklerini ve Türkiye’nin yolgeçen hanı olmadığı için polisi çekmeyeceklerini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

‘Gazeteciler, sanatçılar, siyasetçiler kışkırttı’

“Gazeteciyim diyerek, sanatçıyım diyerek, siyasetçiyim diyerek son derece sorumsuz bir şekilde hukuksuzluğun, ayrımcılığın, kışkırtmanın alasını yaptılar. Demokratik gösteri hüviyetini özelliğini kaybederek artık vandallığa, artık tam anlamıyla hukuksuzluğa dönüşen bu eylemler derhal son bulmalıdır. Samimi hissiyatla yola çıkan vatandaşlar bu hukuksuzluğu görüp uzak durmalıdır. Bu kirli oyundan siyaset mühendisliğinden kendilerini ayırmalıdır.”

Sandıkta kendisini deviremeyenlerin demokrasi dışı yollarla bu hedeflerine ulaşmak istediklerini savunan Türkiye Başbakanı, iddiaların aksine kendisine oy veren yüzde 50’nin değil 76 milyonun başbakanı olduğunu söyleyerek “Biz milletin efendisi değil hizmetkarıyız” dedi.

Daha önce kendisine tencere tava çalarak tepki gösterenleri “tencere tava hep aynı hava” sözleriyle 28 Şubat göndermesi yaparak eleştiren Erdoğan, aynı konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Başbakan bu kez kendisini destekleyen kalabalığa seslenerek “Sizin evinizde tencere tava yok değil mi? İşte bu çok önemli. Siz sokaklarda tencere tavayla dolaşanlardan değil, bu gençlik elinde bilgisayarıyla dolaşanlardan bir gençlik olacak. Büyük Türkiye ülküsü için mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘Faiz lobisi spekülasyon yaparak bizi tehdit ediyor’

Erdoğan’ın en çok “faiz lobisi” adını verdiği kesimi eleştirdi. Borsa İstanbul’daki düşüşün sorumlusu olarak gördüğü kesime hitap eden Başbakan, “Faiz lobisine rağmen buralara geldik. Bu faiz lobisi borsada spekülasyonlara girmek suretiyle bizi tehdit ediyor. Bu milletin alın terini biz onlara yedirmeyeceğiz Bizim karşımıza geldiklerinde beş kat zengin olduk diyenler bizimle uğraşmaya başladılar” dedi. Başbakan’ın ismini vermese de hafta başında “Ben de çapulcuyum” diyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’e, “Bir bankanın genel müdür bu vandalizmi organize edenlerin yanında olduğunu söylüyorsa onlar karşısında bizi bulacaklardır” sözleriyle sert tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan, yarım saati bulan konuşmasının ardından Atatürk Havalimanı’ndan ayrılırken Türkiye ve AK Parti bayraklarıyla Başbakan Erdoğan’ı karşılayan kalabalık, metro seferlerinin uzatılması ve metrobüs seferlerinin sıklaştırılmasıyla evlerine rahatça döndüler.

Gezi Parkı’nda çadır kurup nöbet bekleyenler de konuşmayı televizyonlardan izledi. Kalabalık, Erdoğan konuşurken sık sık tepki sloganları attı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG