Erişilebilirlik

Erdoğan: “Dünya BM’nin Kurulduğu Dönemdeki Dünya Değil"


Erdoğan: “Dünya BM’nin Kurulduğu Dönemdeki Dünya Değil"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Birleşmiş Milletler 72. Dönem Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkevi binasının temel atma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, Başbakanlığı döneminde yenilenmesi kararını verdiği binanın 36 ayda bitirileceğini belirtti. Erdoğan, “Yeni Türkevi binasının sıkıntıya düşen herkes için bir liman haline getireceğiz.” dedi.

Erdoğan, küresel sorunların küresel işbirliğiyle çözülebileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, küresel sorunların çözümlenmesi için kurulan Birleşmiş Milletlerin yapısında reform yapılması gerektiğini belirterek, “Dünya artık BM’nin kurulduğu dönemdeki bir dünya değildir. Asıl olan BM yapısındaki reformdur. Türkiye kurucu üyesi olduğu BM'ye önemli katkılarda bulunuyor. İstanbul'un BM merkezi olmasını teklif ettik. Yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Türkevi'nin temeli atıldı

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Türkevi'nin temeli atıdı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AB Bakanı Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji Bakanı Berat Albayrak, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi yazdığı bir mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi.

Yoğun temas trafiği

Erdoğan, dün ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Somali asıllı genç yaşta Minnesota Temsilciler Meclisi Üyeliğine seçilen İlhan Omar ve Yahudi kuruluş temsilcilerini, SETA düşünce kuruluşu üyelerini kaldığı Peninsula Otelinde kabul etti.

Bugün BM Genel Kuruluna hitap edecek

Erdoğan, New York’taki yoğun temas trafiği bugün de sürecek. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitaben bir konuşma yapacak,ardından BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres’in heyet liderleri onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak.

Erdoğan daha sonra İslam İşbirliği Teşkilatının Rohinga temas grubu toplantısına katılacak.

Erdoğan'ın yoğun temas trafiği AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini’nin evsahipliğinde düzenlenecek resepsiyona katılımıyla devam edecek.

Gecenin son programında ise Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın heyet başkanları ve eşleri onuruna vereceği resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG