Erişilebilirlik

Erdoğan-Davutoğlu İlişkisi Nasıl Olacak?


Ahmet Davutoğlu’nun nasıl bir başbakan olacağı konuşuluyor.

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş yeni başbakanın en önemli önceliğinin Türkiye’nin müttefik ve komşularıyla arasını düzeltmesi olacağını düşünüyor. Türkiye’nin Doğu ve Batı’yla ilişkilerinin gergin olduğunu belirten gazeteci, Avrupa Birliği ile ilerleme sağlanmadığını, Mısır ve İsrail’de Türk büyükelçisi olmadığını ve Bağdat’la da sorun yaşandığını söylüyor. Aydıntaşbaş’a göre Davutoğlu’nun konuşma tarzının Erdoğan kadar sert olmaması Ankara’dan gelen mesajları yumuşatmaya yarayabilir.

Ancak bazı uzmanlar Davutoğlu’nun manevra kabiliyetinin sınırlı olacağını düşünüyor. Haftaya cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak olan Erdoğan, ülkede anayasanın belirlediğine göre partiler üstü ve genel olarak sembolik olan makamından ülkeyi yönetmeye devam etmeyi planladığını açıkça ifade etti.

Erdoğan’ın, Davutoğlu’nun kabinesini seçmesi de bekleniyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler uzmanı Soli Özel, Davutoğlu’nun parti içindeki konumu itibarıyla zayıf olduğunu düşünüyor.

Özel, Davutoğlu’nun parti içinde ismi geçse de kendisine çok coşkulu bir destek olmadığını belirtiyor. Uzman, Davutoğlu’na parti içinde destek yüzde 4-5’lerdeyse, halk arasında bu oranın yüzde 1 olduğunu da ekliyor.

Davutoğlu bu hafta başında AKP’nin güçlü olduğu Karadeniz Bölgesi’ni gezdi. Yeni başbakanın imajını hem ülkede hem de parti içinde geliştirmek için çok çalışacağı düşünülüyor.

10 ay içinde genel seçimler olacağı düşünülürse bu önemli.

Türkiye’de anayasa değişikliği, Meclis’in 3’te 2 çoğunluğunu gerektiriyor ve Davutoğlu, Erdoğan’ın ülkeyi başkanlık sistemine geçirme düşüncesine destek verdiğini açıkladı.

Ancak uzmanlar Davutoğlu’nın sadakatinin Erdoğan’ın onu başbakan olarak belirlemesindeki önemine dikkat çekse de, becerileri konusunda kuşkulu.

Konya’nın yoksul bir ilçesi olan Taşkent’ten gelen Davutoğlu’nun yaşadığı zorluklar ve hızlı yükselişi onda kendine güven sağlamış.

Soli Özel, Davutoğlu’nun ne kadar süreyle itaatkar bir başbakan olmayı kabulleneceğini sorguluyor. Erdoğan’ın partiyi aracılarla yönetmek istediğini belirten uzman, Davutoğlu’nun kendini tanımlama biçimi göz önünde bulundurulduğunda ne kadar süreyle arka planda kalmayı kabulleneceğinin açık olmadığını belirtiyor.

Uzmanlar Davutoğlu’nun partinin ideolojik kanadından geldiğini ve bu nedenle siyasal İslam açısından Erdoğan’la aynı hedeflere sahip olduğunu söylüyor. İki siyasetçi de “yeni bir Türkiye” yaratma amacını taşıyor. Yeni Türkiye’nin ne olacağı açıklık kazanmasa da, Erdoğan’ın belirlediği yeni başbakanın bu konuda kilit rol oynayacağı şüphesiz.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG