Erişilebilirlik

‘Türkiye’nin İradesini Dolarla Satın Alamazsınız'


Kudüs’ün statüsü hakkında Birleşmiş Milletler’de bugün yapılacak oylama öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bizden milyonlarca, hatta milyarlarca dolar alıyorlar ancak bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bırakın bize karşı oylarını kullansınlar. Umurumuzda değil” şeklindeki sözleri Türkiye’de “tehdit” olarak algılandı.

Bugün Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya rağmen Türkiye’nin görüşünün değişmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Kudüs’ü asırlarca nasıl yönettiğimizi bilmezsek bugün o bölgede yaşanan hadiselerin hikmetini çözemeyiz. Birleşmiş Milletler’de oylama var. Kudüs'ü başkent yapma girişimi. Ne yapıyor ABD Başkanı? Tehdit sallıyor. Amerika'ya ne diyorlar, ‘demokrasinin beşiği.’ Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir” diye konuştu.

Erdoğan:‘Türkiye’nin İradesini Dolarla Satın Alamazsınız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Erdoğan, dünyanın ABD’ye ders vermesini temenni etti

Erdoğan, dünya liderlerinden de Kudüs konusundaki tavırlarında bir değişikliğe gitmemelerini istedi.

“Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. Dolarlar gelir, satılan irade geri gelmez. Demokrasi mücadelesi verilecekse, böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle, engelleyerek değil, bırakın herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün Amerika Birleşik Devletleri, oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu noktada da dünya Amerika'ya çok güzel bir ders verir."

ABD Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler Kudüs oylaması öncesinde sert açıklamalarda bulundu. Trump, Washington'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına karşı çıkan ülkelere "Buradan, Güvenlik Konseyi'nde bize karşı oy kullanan ve potansiyel olarak Birleşmiş Milletler oylamasında karşı oy kullanacak olanlara bir mesaj iletmek istiyorum. Milyonlarca, trilyonlarca dolar paramızı alıyor ve sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamaları izliyoruz. Bırakın bize kullansınlar. Tasarruf etmiş oluruz. Umurumuzda değil," diye seslendi.

Yıldırım: “ABD işi zıvanasından çıkardı”

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Ankara’da düzenlediği Mezunlar Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Kudüs kararı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yalnız kalan Amerika’nın “zıvanadan çıktığını” söyledi.

Yıldırım, “ABD’nin tek taraflı aldığı Kudüs'ü İsrail'i başkenti yapan karar İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Olağanüstü Zirvesi'nde bir kez daha reddedilmiştir. BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada on dört Güvenlik Konseyi üyesinin yanında Amerika yalnız kalmış ve son çare olarak Genel Kurul'da Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar gelmişlerdir. ‘Eğer Amerika'nın aleyhinde oy verirseniz size mali yardım yapmayız, para vermeyiz, ayağınızı denk alın’ diyecek kadar işi zıvanasından çıkarmış gözüküyor. Ne kadar güçlü olursanız olun her ülke egemendir, bağımsız kararını verecek yetkinliğe sahiptir. ABD Başkanı şunu anlamalıdır, güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Her zaman haklı olan güçlüdür” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG