Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Seçim Yorumu: ‘Herkes Haddini Bilecek’


Yerel seçimlerde sonucu en çok merak edilen İstanbul’da itirazlar ve geçersiz oyların yeniden sayımı devam ediyor. Geçersiz oyların sayılması sürerken AKP’liler Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 17 binlere düştüğünü söylerken CHP cephesi farkın hala 19 binin üzerinde olduğu iddiasında.

Tüm gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 31 Mart gecesi yaptığı açıklamadan sonra ilk kez bugün İstanbul’da kıldığı Cuma namazından sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtuluş’la birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: “YSK’ya müracaat hakkı gasp değil”

İstanbul seçimlerinin Yüksek Seçin Kurulu’nun karar vermesi sonucu biteceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin dünyaya demokrasi dersi verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, “İlde alınan neticeler bizim yaptığımız çalışmalarla örtüşmüyorsa, bizim için nihai merci, Yüksek Seçim Kurulu’dur. YSK’ya müracaat etme hakkımız var. Bu bir hakkın gasbı değildir. Cumhur İttifakı olarak bizim aldığımız oy şu anda son gelişmelerle yüzde 53,3'tür. Karşımızdaki dörtlü mekanizmanın oy noktasındaki durumu yüzde 47 bile değil. Herkes haddini bilecek. Türkiye'de katılımıyla, şu anda yüzde 82-83'e varan bir katılımın olduğu, bir demokrasi dersi tüm dünyaya verilmiştir. Bunlar böyle bir demokrasi mücadelesini veriyorlar mı? Vermiyorlar” dedi.

Erdoğan: “Bir belediye başkanının meclis çoğunluğu yoksa istediği komisyonu oluşturamaz, istediği bütçeyi çıkaramaz”

YSK sonuçlarına göre İstanbul seçimlerinde Binali Yıldırım’ın önünde görünen Ekrem İmamoğlu’nun Anıtkabir şeref defterini “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” unvanıyla imzalamasını eleştiren Erdoğan’ın Büyükşehir Meclisi’nde arkasında çoğunluk bulunmayan bir başkanın istediği bütçeyi çıkaramayacağını söylemesi dikkat çekti.

Erdoğan, “Bu 39 belediyenin 25 tanesi İstanbul'da Cumhur İttifakı’nın. Bunlardan bir tanesi MHP'dir, 24 tanesi AK Parti'dir. Burada bir ders var. Bir belediye başkanının kendi meclisinde sırtını dayayacağı bir çoğunluğu yoksa bu komisyonları da istediği gibi oluşturamaz, bütçeyi istediği gibi çıkartamaz. Anıtkabir olayında bakıyorsunuz İstanbul'dan beyefendi çıkıyor, gidiyor. Sen bir defa şu anda mazbatanı aldın mı? Almadın. Orada buna kılavuzluk yapanlar, onlar da yanlış kılavuzluk yaptılar ve burada sen git Misak-ı Milli Kulesi'nde deftere nasıl yazılacağını da bilmiyor. Böyle bir şeyi zaten yazma hakkın da yok. Belediye başkanlığı mazbatanı alırsın, eyvallah. Buna da kimse mani olmaz. Ama şu andaki yaptığı işlev, bir defa protokol usulü açısından kesinlikle yanlıştı.”

Erdoğan, Avrupa ülkeleri ve ABD’den seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamalar yapılmasına tepki gösterdi.

“Karşımızdaki dörtlü mekanizmanın oy noktasındaki durumu yüzde 47 bile değil. Arada böyle bir fark var. Bunu bir defa önce tüm benim milletimin de bilmesi lazım ama şu anda Türkiye'ye hiç onları alakadar etmediği halde iç işlerine karışma gayreti içerisinde olan Amerika'nın bunu bilmesi lazım, Avrupa'nın bunu bilmesi lazım. Önce siz kendi haddinizi bilin.”

Yıldırım: “Daha sayılacak çok sandık var”

En son Pazartesi günü konuşan AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Binali Yıldırım ise farkın azaldığını şu an için beklemede olduklarını ifade etti.

Yıldırım, Aradaki fark 29 binlerden şu anda 18 bin civarına düşmüş durumda. Bir yandan da işlemeler devam ediliyor. Daha sayılacak çok sandık var. YSK tüm bu süreci yönetecek, daha sonra da kararını açıklayacak. Oy her an değişiyor. Sayımlar devam ediyor. Belirli oranda aradaki farkın azaldığını görüyoruz. Beklemekten başka yapacak faaliyet yok” dedi.

Eski TBMM Başkanı bir gazetecinin “seçimin iptali gibi bir seçenek var mı?” şeklindeki sorusuna “Bu kararların yeri Yüksek Seçim Kurulu’dur” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG