Erişilebilirlik

Erdoğan'dan 'Kosova Modeli' Önerisi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye’nin zirvesi bir eksikle dün Çankaya Köşkü’ndeydi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı 30 Ağustos Resepsiyonu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Suriye’ye yönelik olası askeri operasyonla ilgili doyurucu açıklamalar yaptı. Hafta boyunca sessizliğini koruyan Başbakan Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamalarda sınırlı bir müdahaleye kesin bir dille karşı çıktı ve NATO’nun Kosova müdahalesi gibi bir model önerdi.

Erdoğan, “Asıl olan Kosova olayını burada sergilemeleridir. Yoksa 24 saatte uğra, çekil; bu olmaz. Ama orada biliyorsunuz, aklımda kaldığı kadarıyla 78 gün Kosova’da bir mücadele sürdü. Ondan sonra iş temizlendi. Kosovalılara bırakıldı ve çekildiler. Kosova türü bir şey olduğu zaman orada rejim devam etmez artık” dedi.

Erdoğan: ‘Müdahale, rejimi bırakma noktasına getirmeli’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin açıklamalarına atıfta bulanan Türkiye başbakanı, müdahalenin bir iki günlük değil rejimi bırakma noktasına getirecek kapsamda olması gerektiğinin altını çizdi. 4 Ekim tarihine kadar yeni bir tezkereye ihtiyaç olmadığını belirten Erdoğan, uluslararası toplumun müdahale seçeneğini kimyasal saldırı sonrası gündemine almasına da tepki gösterdi:

“Ben aslında kimyasal silah sebebi ile ölenlerden dolayı böyle bir adımın atılmasını zayıf buluyorum. Olay insanların ölümüyse bu insan ha kimyasal silahla öldürülmüş ha tankla, topla veyahut ne bileyim uçaklardan gönderilen bombalarla! Sonunda yüz bini aşkın insan ölüyor. Yüz bini aşkın insan öldüğü zaman olaya daha öyle ‘larj’ davrananlar ‘130 tane kimyasal silahtan öldü’ diye bu defa olaya uluslararası hukuk vesaire diyorlar. Peki diğerlerinin ölümünde uluslararası hukuk çalışmıyor muydu?”

Gül: ‘Türkiye, Suriye’ye kayıtsız kalamaz’

Peki, Türkiye, olası operasyonun parçası olacak mı? Son günlerde kısa süreli bir operasyonda Türk Ordusu’nun görev almayacağı konuşuluyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin bölgede yaşanan sürece hem milli menfaatleri nedeniyle hem de vicdanen kayıtsız kalamayacağını söyledi. Gül, “Ortada binlerce insanın ölümü, kimyasal silah saldırısı söz konusu. Bu saldırıyı yapanlar, bu olay cezasız kalmamalı. Bunlar karşılıksız bırakılırsa önce insanlık vicdanı buna razı olmaz. Başında da söyledim; milli menfaatlerimiz dedim, istikrar, güvenlik, huzur dedim. Bölgede olduğumuz için Türkiye, kayıtsız kalamaz bu işlere. Türkiye, bu işlerin tamamen dışında olamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı, siyasi bir strateji ortaya koymadan askeri müdahalenin sonuç vermeyeceğini de söyleyerek kısa süreli acele bir operasyonun netice vermeyeceğini ima etti.

Genelkurmay Başkanı Özel: ‘Suriye için gerekli hazırlıklarımız tamam’

Türk Ordusu böyle bir operasyona hazırlıklı mı? Sorusuna yanıt ise Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’den geldi. Sürece dair endişe taşımadıklarını söyleyen Orgeneral Özel, “Gerekli hazırlıklarımız var” dedi. Bu açıklamalardan sonra Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen bir heyet, bu sabah Hatay’ın Yayladağ ilçesinde Suriye sınırı üzerinde uçarak denetim yaptı.

CHP’den hükümete: ‘Suriye’nin iç işlerine karışmayın!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise hükümeti Suriye politikasını sil baştan yapma çağrısında bulundu. 10 maddelik bir çözüm paketi sunan Toprak, “Mısır’da Batı’yı suçlayan AKP, Batı’nın Suriye’ye müdahalesi için yalvar yakar hale gelmiştir. Dış politika bu kadar çelişki kaldırmaz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı, hükümetten kökten dinci terör örgütlerine silah desteğini kesmesini, Suriye’nin içişlerine karışmayacağını ilan etmesini ve Cumhuriyet’in kurucu dış politika paradigmasına geri dönmesini istedi.

Duran Kalkan: ‘Suriye dış müdahale Ortadoğu savaşı çıkarır’

Suriye’ye olası askeri müdahaleye PKK’dan da net bir tepki geldi. Örgüte yakın Sterk TV’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, “Suriye’ye bir dış müdahale olursa (ister ABD-Avrupa-Çin-Rusya anlaşmış olarak müdahale etsinler; isterse ikiye bölünsünler ABD-Avrupa-NATO müdahalede bulunsun, Rusya-Çin İran karşı çıksın bir çatışma durumuna gelsin), bu tıpkı Birinci Dünya Savaşı gibi Ortadoğu’da gerçekleşen yeni bir askeri dünya savaşı haline gelir. Bir bölgesel savaş, Ortadoğu savaşı olur, bunu herkes görmeli” dedi. Kalkan, bu savaşın Ortadoğu’da bir kazananı olmayacağını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG