Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Ermeni Patriği’ne 24 Nisan Mektubu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeniler’in soykırım günü olarak kabul ettiği, 1915 yılındaki tehcirin yıldönümünde, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a bir mektup gönderdi.

Erdoğan mektubunda, ‘‘Tüm dünya ile birlikte içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, vatandaşlarımız arasındaki dayanışma güçlenerek sürüyor. Dünya halklarına büyük acılar yaşatmış Birinci Dünya Savaşı'nın ağır şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına içten taziyelerimi iletiyorum. Bu vesileyle, bu acı dönemde yaşamını yitiren tüm Osmanlı vatandaşlarına Allah'tan rahmet diliyorum’’ dedi.

‘‘Tek bir vatandaşımızın inancından ve kimliğinden dolayı farklı muamele görmesine izin vermedik’’

Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ötekileştirilmesine izin vermediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, tarihten husumet çıkarmak isteyen çevrelere fırsat verilmemesini istedi ve‘‘Ne surette olursa olsun tek bir vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, inancından ve kimliğinden dolayı farklı muamele görmesine asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Geçmişten yalnızca dostluk ve aynı yüksek insanlık ideali için güç alarak geleceği birlikte inşa etmek hepimizin ortak amacıdır. Anadolu'nun bağrından doğmuş birlikteliğimizi görmezden gelerek tarihten husumet çıkarmaya çalışan çevreler hepimizin malumudur. Biz birlik, refah ve huzur dolu bir gelecek isterken ve bunun için çalışırken, niyeti başka olan çevrelere fırsat verilmemesi en önemli dileğimizdir’’ ifadelerini kullandı.

HDP: “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz”

24 Nisan’la ilgili Türkiye siyasetinden bir diğer çıkış da HDP’den geldi. HDP’nin “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz” başlıklı açıklamasında ‘‘İttihat ve Terakki hükümeti kararıyla, Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda imha edildi. Bir soykırıma neden olan ‘Tehcir’ başta Ermeniler olmak üzere; Süryani, Keldani, Êzidî ve Rum halklarında büyük yıkımlara yol açtı. Anadolu hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi'' denildi.

Açıklamada, ''Ermeni Soykırımı dünyada onlarca parlamento tarafından kabul edildi. Ancak büyük felaketin yaşandığı ülkemizin Meclis’i bu konuyu 105 yıldır konuşmadı. Büyük yıkım, başka ülkelerin meclislerinde değil, yaşandığı toprağın Meclisi’nde, TBMM’de görüşülmelidir’’ ifadelerine yer verildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG