Erişilebilirlik

Erdoğan’dan ABD’ye Kınama


Diyarbakır’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın YPG’ye verdiği desteği kınadığını söyledi. Erdoğan, ‘Bize verilen söz bu değil’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte, yapımı tamamlanan bazı tesislerin açılış töreni için Diyarbakır’a geldi. Erdoğan ve Yıldırım’ın gelişi nedeniyle Diyarbakır’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Birçok yol trafiğe kapatılırken, bazı yollarda trafik akışı zamana zaman kesildi.

Ziyareti izlemek isteyen bazı basın mensuplarına da izin verilmedi. Akreditasyon için valiliğe başvuran basın mensupları, ziyareti izlemek için akredite edilmedi. Aralarından AFP, Reuters, AP gibi uluslararası kurumların temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda muhabir, foto muhabir ve kameraman geziyi izleyemedi.

Valilik önündeki meydanda düzenlenen açılış töreninde ilk sözü Başbakan Binali Yıldırım aldı. Yıldırımın gündeminde PKK vardı. “Terör belasını Türkiye’nin gündeminden çıkarmaya azmettiklerini” söyleyen Yıldırım “İnşallah Türkiye terör belasından kurtulacak Diyarbakır geleceğe emin adımlarla yürüyecek. PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sizin sorununuz, Türkiye’nin sorunu PKK terör örgütüdür. Bu sorunu Türkiye’nin gündeminden çıkarmaya yemin ettik. Şunu herkes iyi bilmelidir, ekmeğinizi böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz. Yolları böleriz ama ülkeyi böldürtmeyiz” dedi.

Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise önce isim vermeden HDP’yi eleştirdi. Erdoğan, ”PKK’nın desteklemiş olduğu bir parti parlamentoda. Onlar PKK adına orada, benim milletim ne diyor ‘benim vergimle onlar maaş almamalı’. Şimdi dokunulmazlık geldi parlamentodan geçti, şimdi tutuştular, yurtdışına kaçmaya başladılar. Niye kaçıyorsunuz, kaçmayın? Paralel devlet yapılanması neyse onlar o. Onlar da kaçıyor bunlar da kaçıyor” diye konuştu.

Erdoğan’dan ABD’ye Kınama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Örgütün sadece silah bırakmasının yetmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Kuru kuruya silah bırakmak değil gömecek ve betonlayacak. Bunların koordinatları da verilecek. Yoksa bu işe çok alışıktırlar, silahı bırakırlar, bir müddet sonra gelir o bıraktıkları yerden alırlar. Bu oyuna asla gelmeyiz. Olmadı o zaman bu ülkeyi terk etmek zorunda kalacaklar. Açıkça tavır alınması halinde örgüt eylem yapacak gücünü kaybedecek. Bölge halkı terör örgütünün de onun uzantısı olarak çalışan yapıların da gerçek yüzünü görmüşlerdir. Terör örgütünün asıl hesaplaşması devletle değil, bölge halkının inancı, kitabıyla ibadetiyle, tarihiyle kültürüyledir. Örgüte destek verenler silahlı mücadelesindeki başarısından çok bölge halkını köklerinden ve değerlerinden koparmasını önemli görüyorlar. Terör örgütü ve güdümündeki kuruluşlara karşı verdiğimiz mücadele o kadar samimiyiz. Sadece şiddetten kandan beslenen, canavara dönüşen bu örgütün tüm unsurlarıyla birlikte Diyarbakır’dan, bölgemizden, ülkemizden uzaklaştırılması şarttır. İşte bu operasyonlar onun için yapılıyor ve sonuna kadar yapılacak. Diyarbakırlı kardeşim ve Şırnaklı, Hakkarili kardeşim huzur bulana kadar bunlar devam edecek” diye konuştu.

Konuşmasında Amerikan askerlerinin YPG arması takmasında da değinen Erdoğan, ABD’yi kınadığını söyledi. Erdoğan; ”PKK, PYD, YPG, DAİŞ hiçbirinin birinden farkı yok. Hepsi de terör örgütü ve şu anda Amerika’nın PYD’ye ve YPG’ye vermiş olduğu desteği, Diyarbakır’dan seslenerek söylüyorum, kınıyorum. Bize verilen söz bu değil. Bu bize verilen söz değil. Ben siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim bize dost olanlar, bizimle NATO’da beraber olanlar, kalkıp ta kendi askerini YPG‘nin işaretleriyle Suriye’ye göndermemeli, gönderemez. Hala ‘YPG’ye biz destek vermeye devam edeceğiz, o PKK değil’ diyenler, lütfen gel de bunun bizden dersini al. Yanlış yerde duruyorsunuz. Teröre karşıyız demekle teröre karşı durulmaz, bizzat terör örgütü ile ilgili bütün belgeleri veriyoruz ama attıkları adım yanlış” şeklinde konuştu.

Tesislerini açan Erdoğan ve Yıldırım STK temsilcileriyle bir araya geldikten sonra bir süre önce, PKK’ya ait bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 17 kişinin öldüğü Dürümlü mezrasını ziyaret edecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG