Erişilebilirlik

Erdoğan’dan ABD’ye: 'Gelin Bu İşi Fazla Uzatmayın'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’den iade sürecinin fazla uzun tutulmaması gerektiğini söyledi.

TRT’nin sorularını yanıtlayan Erdoğan, iade süreciyle ilgili dosyaların hazırlandığını ve bu dosyaların 10-15 gün içinde hazır hale geleceğini şu sözlerle ifade etti.

‘Madem Green Card’la ülkenizde yaşıyor’

“Dışişleri, Adalet Bakanlarımız ve bir özel temsilcim, bu maskesi düşmüş, tam bir çıplak, suçlu konumundaki kişiyi bulup ne yapıp yapıp ABD makamlarına anlatacaklar. ABD hangi teröristi istediyse verdik, belge gönderin demedik. Şimdi biz ABD'ye diyoruz ki, gelin bu işi daha fazla uzatmayın.”

24 Ağustos’ta ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye geleceğini de kaydeden Erdoğan, Obama’nın kendisine gönderilecek tüm belgeleri inceleme sözü verdiğini söyledi ve “Kaçma eylemi olduğu zaman ABD bunu nasıl izah eder, doğrusu ben bunu çok merak ediyorum. Madem Green Card ile ülkenizde yaşıyor” diye konuştu.

‘Üst akıl görevini yapıyor’

Erdoğan, Fethullah Gülen’i ‘yatıp kalkıp beddua eden bir şarlatan’ olarak nitelendirdi ve yaşananların bir üst akıl tarafından yönetildiğini şu sözlerle ifade etti:

"Bunu yöneten bir üst akıl var" demiştim. Üst akıl ondan sonra literatüre oturdu. Bu üst akıl, ki onun ne olduğunu açıklamayı doğru bulmuyorum, şu an yine görevini yapıyor. Türkiye'ye yönelik yapıyor. Üst aklın bu kişi işine geliyor. İşine geldiği için ne yapıyor, kullanıyor. Güçlü bir Türkiye istemiyorlar, milli birliğimizi parçalamak istiyorlar. Bundan daha güzel malzeme olamaz kararına vardılar, beslediler, ve üstümüze saldılar. Türkiye'de ümmeti parçaladılar, aileleri parçaladılar. Ama şu olayın çıkışı bir milattır. Yeni bir istiklal ve istikbal mücadelesinin başlangıcıdır."

ABD Dışişleri: ‘İlk belgeler resmi iade talebi değil’

Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili son açıklama Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner tarafından yapıldı. Toner, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi konusunda gönderdiği ilk kısım belgelerin resmi bir iade talebi teşkil etmediği düşüncesinde olduklarını, sonrasında gelen yeni belgeleri ise halen incelediklerini söyledi.

Çavuşoğlu: Kerry 24 Ağustos'ta gelecek

Türk yetkililer, darbe girişimi sonrası ABD'den Türkiye'ye üst düzey bir ziyaret gerçekleştirileceğini bildirmişti. O isimin kim olduğunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. TGRT Haber'e konuşan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 24 Ağustos'ta Türkiye'ye geleceğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG