Erişilebilirlik

Erdoğan Tedbirler Konusunda Topu Bilim Kurulu’na Attı


Türkiye son iki günde değiştirilen yeni Corona virüs veri akışıyla birlikte yeni vakalarda, dünya dördüncüsü ve Avrupa birincisi oldu.

Vaka artışları, hafta sonları kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanan Türkiye’de, yeni önlemler alınması beklentisini de beraberinde getiriyor.

Muhalefet, vaka sayılarını sakladığı ve başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere bağımsız çevrelerden gelen uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle hükümeti suçlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin Bilim Kurulu’nu referans aldığını, halkınsa uyarılara riayet etmediğini söyledi.

Üsküdar’daki Hazreti Ali Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan “Bu işin birinci derecede sorumlusu Bilim Kurulu. Bilim Kurulu her türlü hazırlığı, çalışmayı yürütüyor. Tabii burada vatandaşlarımızın hassasiyeti çok önemli. Defaetle birçok tedbir açıklamamıza rağmen vatandaşlarımızın, hala kapalı mekanlarda bu işlere hiç dikkat etmediğini, kapalı mekanlarda bakıyorsunuz sigara içmeye varıncaya kadar bunları yaptıklarını görüyoruz, maske takmadıklarını görüyoruz. Tamam, diye ifade ettiğimiz özellikle maske, mesafe bunlar tabi bizim için çok çok önemli ve hijyen. Fakat buna dikkat edilmediği sürece hele hele büyükşehirlerde, yani bunun artarak devamı kaçınılmaz hale geliyor. Tabii vaka sayılarının artması vefatının artması, bizim bu süreçteki en fazla üzüntü duyduğumuz tablodur” dedi.

Türkiye’nin hastaneler ve fiziki altyapı konusunda herhangi bir sıkıntısı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı ‘‘Sağlık Bakanlığımızın da attığı bu adımlarla bu tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız” diyerek yeni önlemlerin gündeme geleceği yönünde işaret verdi.

COVİD-19 aşısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, bir yandan Türkiye’nin kendi aşısını üretme konusunda çalışmaları devam ederken Rusya ve Çin’le de aşı tedariki konusundaki temaslarını sürdüğünü ifade etti.

Türkiye’deki aşının Nisan ayına yetişip yetişmeyeceği yönündeki bir soruya Cumhurbaşkanı “Rusya, Çin, ve Almanya'da, özellikle Uğur bey ve eşinin yaptığı çalışma da hassasiyetle ilerliyor. Bütün bunlarla beraber gönüllüler diyebileceğiz, aşı olmaya gönüllü olanlara yönelik de aşımız var. Onun hazırlığını da yapıyoruz. Nisan ayı, bu süreç matematik bir süreç değil. Bunlar, bu çalışmayı yürütülen firmaların, başta TÜBİTAK olmak üzere verdikleri raporlar. Bu raporlar üzerinden hareket ediyoruz. Bu raporlara göre bize de en erken Nisan’ın olabileceğini söylüyorlar. Ama bizim şu anda aşı ithali noktasındaysa görüşmelerimiz var. Mesela benim Sayın Putin’le yaptığım görüşmeler var. Çin Sağlık Bakanı’yla Sağlık Bakanımız’ın yaptığı görüşmeler var. Görüşmeler devam ediyor. Peyderpey oralardan gönderilen bazı aşılarla da bizler bu aşıları gönüllüler üzerinde kullanmaya da başladık” dedi.

Erdoğan, bu yapılan denemelerle aşının sonucu ve yan etkilerinin de ortaya çıkacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Bilim Kurulu sözcü seçmeli, açıklamaları o sözcünün yapması gerekirdi’’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ysa hem vaka sayısındaki hem de vefat sayısındaki artıştan hükümeti sorumlu tutarken Bilim Kurulu’nu da yeterince aktif olmamakla eleştirdi.

FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu “Uzun süre insanları aç ve açıkta bırakamazlardı, o yüzden her şeyi serbest bıraktılar. Bilim Kurulu’nun bir sözcü seçmesi gerekirdi ve açıklamaları sözcünün yapması gerekirdi. Hangi tavsiyeleri aldıklarını bilmiyoruz ama siyasal iktidarın aldığı önlemleri biliyoruz. İşin Türkçesi, beş maskeyi dağıtmaktan aciz bir siyasi iktidarın Corona virüsle mücadele etme şansı yoktu. Biz sorumlu muhalefet olarak hep ‘Şunu yaparsan iyi olur’ diyerek uyarıda bulunduk. Biz bunu memleket meselesi olarak gördük. O dönem Türk Tabipleri Birliği uyardı. Doktorlardan bilgiyi aldı, ‘Yanlış yapıyorsun’ dediler. Herkes suçlandı, sonra Türk Tabipleri Birliği haklı çıktı. Hala verilerin eksik verildiği söyleniyor’’ diye konuştu.

CHP Genel Başkanı, Sağlık Bakanlığı’nın tüm pozitif test sonuçlarını açıklamasında başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere CHP’li belediyelerin açıkladığı ölüm oranlarının rol oynadığını savundu.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG