Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Bu Nasıl Hukuktur?’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aralarında korumalarının da bulunduğu 14 kişi hakkında Amerika’da verilen yakalama kararına tepki gösterdi.

Erdoğan, “Korumalarım hakkında yakalama kararı çıkarmışlar, bu nasıl yasa nasıl hukuktur?” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “FETÖ ve PKK’lılar 50 metre yakınımda eylem yaptı ve Amerika polisi bir şey yapmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ve hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini de kaydetti.

Erdoğan, “Amerika polisi bir şey yapmadığı gibi iki soydaşımı içeri aldı” ifadelerini kullandı.

16 Mayıs’ta Washington’da Türk Büyükelçiliği Konutu önünde protestocular ile ellerinde Türk bayrakları taşıyanlar arasında arbede yaşanmış, olaya Erdoğan’ın korumaları da dahil olmuştu.

Olaylarda 11 kişi yaralanmıştı. Şimdiye kadar da 2 kişi gözaltına alındı.

Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Gelişmeler üzerine Amerika’nın ABD Büyükelçisi John Bass Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Washington Büyükelçiliğimiz ikametgahının önünde 16 Mayıs tarihinde yaşanan olaydan ötürü ABD makamlarının bazı vatandaşlarımız ile Sayın Cumhurbaşkanımızın güvenlik personelinden bazıları hakkında tutuklama kararı aldığının öğrenilmesi üzerine, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Sayın Müsteşarımız tarafından Bakanlığımıza davet edilmiştir” denildi.

Açıklamada “ABD makamları tarafından alınan kararın yanlış, yanlı ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu” görüşünün Bass’e iletildiği belirtildi.

Aynı açıklamada olayın yerel emniyet yetkililerinin aldığı önlemlerin yetersiz kalmasından kaynaklandığı görüşünün de Amerikan büyükelçisine aktarıldığı belirtildi.

Bu konuda açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Vaşington Büyükelçiliğimiz önünde yaşanan arbedenin yerel güvenlik makamlarının gerekli önlemleri almamalarından kaynaklandığı, ABD’nin benzer üst düzeyli ziyaretlerde mutat olarak aldığı tedbirler bu defa da aynen uygulanmış olsaydı bu sorunun yaşanmayacağı, dolayısıyla da yaşananlardan vatandaşlarımızın sorumlu tutulamayacağı ABD Büyükelçisine iletilmiştir.”

Açıklama şöyle devam etti: “Sözde protestocuların, terör örgütü bayrak ve sembolleriyle Vaşington Büyükelçiliğimiz ikametgâhına birkaç metre yaklaşmasına ve masum vatandaşlara saldırmalarına ABD makamlarınca göz yumulmasının ve ayrıca, Büyükelçilik kançılaryası önünde Sayın Bakanımızın korumalarına saldıran Amerikan güvenlik yetkililerine de hiçbir işlem yapılmamasının asgari bir adalet anlayışıyla bağdaştırılamayacağı da ABD Büyükelçisine bildirilmiştir.”

Dışişleri açıklamasında yakalama kararının “tarafsız ve bağımsız bir soruşturmanın sonucu olmadığı” görüşü de vurgulandı. Bu nedenle de “kararın kabul edilemez olduğu” kaydedildi, bu görüşün ABD Büyükelçisi’ne iletildiği dile getirildi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG