Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Bırakın Doları TL’ye Dönelim’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını söyleyerek vatandaşlara Amerikan doları biriktirmek yerine Türk Lirası’na güvenme çağrısı yaptı.

AKP’nin meclis grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Bunlarda yalan bitmiyor. Ekonomi toparlanırken bunlar ‘hala battık, bittik’ gibi ifadeler kullanıyor. Açıklanan her veri bu gerçeği doğruluyor. Mesela perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı a­yına göre yüzde 2,7 arttı. Borsa 106 bin puanın üzerine çıkarak 18 ayın zirvesini gördü. OECD, Türkiye’ye dair büyüme tahminini eksi yüzde 0,3’ten artı yüzde 0,3 e 2020 büyüme beklentisini de yüzde 1,6’dan yüzde 3’e çıkararak yukarı yönde revize etmiş durumdadır. Tüketici Güven Endeksi Kasım’da bir ay önceye göre 5,2 artı. Ekim ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,8 arttı bir önceki yıla yüzde 18,5 arttı. Net açılan şirket sayısındaki yıllık artış yüzde 21’i buldu. Ülkemizin risk primi 300’e kadar geriledi bir ara 500’e filan çıkmıştı. Ülkemize güvenen yatırım yapan herkes kazandı kazanmaya devam ediyor. Buradan tüm milletime sesleniyorum bırakın doları moları, paramıza dönelim. Türk lirasına dönelim. TL kaybettirmiyor artık. TL’ye dönelim milliliğimizi yerliliğimizi burada da gösterelim“ dedi.

CHP’li belediye başkanlarına “Madem ki bu horona girdin, işi yapacaksın“ çıkışı

Cumhurbaşkanı, büyükşehir belediyelerinde azınlıkta kaldıkları için belediye meclislerinden istedikleri bütçeyi çıkaramayan CHP’li büyükşehir belediye başkanlarını da eleştirdi.

Erdoğan, “‘Biz bu şartlarda Ankara’yı yönetemeyiz’ diyorlar. Niye yönetemiyorsun? kazandın ya yönet. Ben buradan Ankara’nın suyundaki kirliliği gideremem. Devletten parayı alıyorsun. Parayı yönetme sanatını ortaya koyman gerekir. Kredi bulmak senin işin. Aynı şey İstanbul için geçerli. Biz de bu mesleği icra ettik. Ankara ve İstanbul’da görevlendirdiğimiz başarılı olan belediye başkanı arkadaşlarımız var. Gelen haberler çok hayra alamet değil. İstanbul’da üç ay gibi bir süre sonra havalar böyle giderse İstanbul susuzluğa doğru yürüyor.

Çözeceksin bu sorunu. Madem ki bu horona girdin, işi yapacaksın. Bana borçlanma noktasında meclis müsaade etmiyor. Borç yiğidin kamçısıdır. Borçlanma noktasında da yine Meclis belli sorumlulukları alamaz. Biz bu işi çözeriz bunu görürse Meclis de size gerekli desteği verir. Görmezse veremez“ dedi.

Akşener: 'Köylü milletin efendisidir diye başlayan tarım serüvenimiz 5 müteahhidin başını çektiği beton serüveni ile son buldu'

Muhalefetse Cumhurbaşkanı’nın ekonominin toparlanmaya başladığı yönündeki değerlendirmelerinin gerçeklikten uzak olduğu görüşünde.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener

Partisinin grup toplantısında konuşan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tarımın ithalata muhtaç olduğunu, çiftçinin zor günler geçirdiğini belirtti.

İyi Parti lideri, ‘‘İktidara geldiklerinde bir lira olan mazot 6,60 lira oldu. İktidara geldiklerinde bir ton yemin fiyatı 780 lirayken 4 kat artmış. Benim çiftçim nasıl ayakta kalıyorlar onu merak etmiyorlar. Mesele vatandaşım olunca havaya bakıp ıslık çalıyorlar. Boş işlerle, kumpaslarla uğraşmayın. Tarımda ithalata muhtaç, ekonomide yabancının parasına muhtaç, dış politikada Trump’a, akılda, fikirde damada muhtaç bir ülke. İşte Türkiye böyle bir ülke haline geldi. Köylü milletin efendisidir diye başlayan tarım serüvenimiz 5 müteahhidin başını çektiği beton serüveni ile son buldu Çiftçi haklı olarak soruyor. Biz kazanamadıysak kim kazandı? Faiz kazanıyor, rant kazanıyor. Bu yıl da en yüksek vergiyi bankalar ödedi. Yolcu garantili havalimanı yapanlar, geçiş garantili yollar yapanlar, hasta garantili şehir hastanesi yapanlar kazandı“ dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘17 yıldır memleketi yönetenler cumhuriyet tarihinin en büyük işsizliğinden sorumludur’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündemindeyse tarım kadar büyüyen işsizlik sorunu vardı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu, “Toplumun her kesiminin sorunu var. Belli kesimlerindeki sorunlar giderek ağırlaşıyor. Biri de çiftçiler. Kendi toprağına, kendi halkına o kadar yabancılaşmış ki toprağa basarken galoş giyiyor. Bana bağdayı tanımazsın diyor. Sen badem unuyla besleniyorsun. 2002 yılında kişi başına düşen buğday üretimi 294 kilogram, 2019'da 244 kilogram. Mülteciler hariç. Senin dünyadan haberin bile yok. ‘Çiftçilerimize 137 milyar destek sağladık’ diyor. Ben söyleyeyim 140 milyar 565 milyar. Ama ödenmesi gereken 317 milyar lira. Çiftçinin alacağı 176 milyar lira. Sanki çiftçi bu numaraları yutacak. Ciddi bir sorun işsizlik. İzmir'de tesis açılışında genç bir kadın, ‘çocuklarım aç’ dedi. İş istedi. Beyefendi kalkmış açıklama yapıyor. Kabahat niye okudun? Okumasaydın işsiz kalmayacaktın. İşsizliğin sorumlusu da işsizler oldu. Bunlar memleketi yönetiyorlar. Hangi akılla yönetiyorlar? 17 yıldır memleketi yönetenler cumhuriyet tarihinin en büyük işsizliğinden sorumludur’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG