Erişilebilirlik

Erdoğan Berlin Büyükelçiliği'nin Açılışını Yapacak


30-31 Ekim tarihleri arasında Almanya'ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın programı netleşti.

Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük diplomatik temsilciliği konumundaki Berlin Büyükelçiliği’nin yeni kançılaryasının açılışını Salı günü yapacak olan Başbakan Erdoğan, Çarşamba günü ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya gelecek.

Alman Başbakanlığı tarafından Erdoğan-Merkel zirvesinin bir saat olarak planlandığı ve iki liderin daha sonra ortak basın toplantısı yapacakları açıklandı. Buluşmada masaya yatırılacak konular arasında Almanya-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile durma noktasına gelen müzakerelerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Suriye’deki gelişmeler ve Suriye’den Türkiye’ye sığınan göçmenlerin durumunun olacağı belirtiliyor. Geçen dönemde Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle üzerinden Almanya’nın Türkiye’nin Suriye konusunda yanında olduğunu vurgulayan Merkel’in bu tavrını Erdoğan’a ilk ağızdan da tekrarlaması bekleniyor.

Erdoğan ve Merkel, son olarak geçen Haziran ayında Meksika’da düzenlenen G 20 Zirvesi’nde bir araya gelmişti. AKP’ye yakınlığı ile tanınan Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin Başkanı Hasan Özdoğan, Erdoğan’ın iki günlük ziyareti ve Merkel’le toplantısı ile ikili ilişkilerin yeni bir ivme kazanmasını umduğunu söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Başbakan Erdoğan Berlin ziyareti kapsamında İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanarak büyük hasar gören ve 1945 yılında kapatılan eski büyükelçilik binasının bulunduğu aynı alana yapılan yeni büyükelçilik binasının açılışını yapacak. Yaklaşık üç milyonla yurt dışında en fazla Türk kökenli göçmenin yaşadığı ülke olan Almanya'daki büyükelçilik binası Türkiye’nin dünyadaki en büyük diplomatik misyon binası olacak. Yaklaşık 30 milyon Euro’ya mal olan ve bir yıl gibi sürede inşası tamamlanan bina toplam 6 bin metrekare kullanım alanına sahip.

Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın yapacağı resmi gezi sırasında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu çağrısı üzerine çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının protesto mitingi yapacakları da açıklandı. Söz konusu örgütler, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de Alevilere yönelik ayrımcı ve baskıcı politikalar izlediğini öne sürüyor.

Berlin'deki Yeni Türk Büyükelçiliği

Daha Büyük Görüntüle

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG