Erişilebilirlik

Erdoğan Basın Düşmanı Listesinde


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Salman ve IŞİD, basının yeni düşmanları ilan edildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün her yıl, “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlara Muafiyeti Sona Erdirme Günü”nü anmak için yayınladığı basın düşmanları listesine bu yıl eklenen üç yeni isim Erdoğan, Kral Salman ve IŞİD oldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün listesinde, siyasetçi, dini lider, milis ve suç çeteleri dahil toplam 35 şahıs ve örgüt ismi bulunuyor.

İnternet üzerindeki görüntülü galeride, basın düşmanlarının, kurbanlarını nasıl ve ne ölçüde hedef aldığı anlatılıyor.

(Galeriyi görüntülemek için: https://gallery.mailchimp.com/5cb8824c726d51483ba41891e/files/Predator_of_press_freedom.02.pdf )

Örneğin, Venezuela lideri Nicolas Maduro, basını, “ekonomik yoldan boğmak ve sistemli biçimde sansürlemekle” suçlanıyor. IŞİD ve bazı Afrikalı diktatörlerinse, doğrudan gazetecileri öldürmeyi tercih ettikleri belirtiliyor.

Listede, öldürülen gazetecilerin isimleri ve sayısının yanı sıra, kapatılan medya kuruluşlarının sayısı ve isimleri de yer alıyor. Örneğin, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL uygulaması ile 100’den fazla medya kuruluşunun kapatıldığı 200’den fazla gazetecinin de tutuklandığı da bu bilgiler arasında.

Çin lideri Xi Jinping’in de ismi de 2013 yılından bu yana listede yer alıyor. Çin’de halen 100’den fazla gazeteci ve blog yazarı hapiste.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 2000 yılından bu yana listede. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Rusya’da basın özgürlüğünün Sovyetler döneminden bile daha kötü olduğunu söylüyor.

BM tarafından kabul edilen “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlara Muafiyeti Sona Erdirme Günü” her yıl 2 Kasım’da anılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG