Erişilebilirlik

Erdoğan Avrupa’ya 16 Nisan Sonrası Yaptırım Başlatacak


Hollanda’nın kendi ülkesinde AKP’nin halk oylaması kampanyası yürütmesini engelleme yaklaşımı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “Bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan'dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Bizler sabırlıyız. Men sabera zafera. Sabreden kimse zafere ulaşır” yanıtı geldi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, bugünkü açıklamasıyla “makul çözüm imkansız hale geldiği” gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına ülkeye iniş izninin iptal edildiğini duyurdu. Hollanda tarafı, “kamu güvenliği” nedeniyle iptal kararı alındığını ve resmi kimliğiyle ülkeyi ziyaret edecek yabancı ülke görevlilerince Hollanda’nın kamusal alanlarında siyasi kampanya, propaganda yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Hollanda’nın açıklamasıyla birlikte dün akşam Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders arasındaki telefon görüşmesiyle de soruna çözüm bulunamadığı resmiyet kazandı.

Böylece iktidar partisi AKP adına halk oylamasında “evet” oyu kullanılması için kampanya amaçlı olarak yurt dışı ziyaretleri yürüten Türk Hükümeti üyelerine yönelik Avrupa’nın başlattığı engellemelere yenisi eklendi.

Geçen hafta Almanya, AKP’li bakanlarca ülke içerisinde yapılması planlanan kampanya toplantılarına karşı salon izni iptalleri gibi yaptırımlar uygulamıştı. Almanya’nın yerel yönetimler aracılığıyla uyguladığı yaptırımlar sonrasında Çavuşoğlu, Hamburg’taki salonlarda konuşması engellendiği için Türk Başkonsolosluğu’nun bahçesinde bir konuşma gerçekleştirmişti.

Almanya’nın engellemelerinde olduğu gibi Hollanda’nın da takındığı tavır, ana muhalefet partisi CHP ve mesleki-sivil toplum kuruluşlarınca Avrupa’nın “ifade özgürlüğü” değeriyle çeliştiği gerekçesiyle sözlü ve yazılı açıklamalar ile eleştirildi. TÜSİAD, TOBB gibi iş dünyası kuruluşları da Hollanda’yı kınadı.

Hollanda uyarıldı Fransa’ya gidiş kararı alındı

Bugün Hollanda’nın resmi açıklaması üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı’nca resmi tepki verildi. Hollanda’nın Ankara Mazlahatgüzarı, Dışişleri’ne çağırılarak duruma ilişkin resmi bilgi talebinde bulunuldu ve uyarı yapıldı.

Çavuşoğlu ise, Hollanda’ya uçuş izni iptali nedeniyle Rotterdam’da yapılması planlanan kampanya toplantısını iptal etmek durumunda kaldı. Buna rağmen AKP’li Çavuşoğlu’nun Avrupa’da kampanya çalışması yürütme kararlılığı devam etti ve Fransa’ya gitme kararı alındı. Çavuşoğlu’nun ilk önce yarın Fransa’nın Metz kentinde konuşacağı ve sonrasında İsviçre’ye geçerek Zürih’te toplantıya katılacağı ifade edildi. Ancak Çavuşoğlu’nun programı henüz resmi olarak teyit edilmedi.

Erdoğan Hollanda örneğiyle Avrupa’ya tepki gösterdi

Türkiye adına Hollanda’ya karşı en üst düzeyde tepki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Ankara’da halk oylamasına yönelik “evet” kampanyası çerçevesindeki mitinglerdeki konuşmalarıyla gösterildi.

Erdoğan, “Hollanda'da vatandaşlarımızla buluşma programına gidecekken kendisine 'uçuşa yasak' haberi geldi. Düşünün, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı vatandaşlarıyla buluşmak için Hollanda'ya gidecek, Hollanda 'uçuşa yasak' notasını geçiyor. Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın ama bilesin ki oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgahınızı bozacaklar 16 Nisan'da. İstediğiniz kadar baskı yapın, istediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün, bunların hepsi size ters olarak dönecek ve bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan'dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Bizler sabırlıyız. Men sabera zafera. Sabreden kimse zafere ulaşır. Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma, bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Tabii burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil, o ayrı bir konu ve bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir bunu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz. Bugün Hollanda bizi seyrediyor, Bağcılar'ı seyrediyor. Almanya bizi izliyor şu anda, ekranları başından bizi izliyorlar. Avrupa'nın diğer ülkeleri, Fransa'daki Türkler, kardeşlerimiz bizi izliyor, Hollanda izliyor, Belçika izliyor, İskandinav ülkeleri bizi izliyor. Hepsine selam olsun. 16 Nisan için selam olsun” diye seslendi.

Başbakan Binali Yıldırım da, “Ne kadar engel çıkarırsanız çıkarın, bizim memleket sevdalısı gurbetteki kardeşlerimiz 16 Nisan'da size bunun cevabını sandıkları doldurarak vereceklerdir. Biz Türkiye olarak sizin seçim işlerinize, iç siyasetinize karışmıyoruz ama görüyorum ki başta PKK terör sempatizanları, FETÖ'cüler olmak üzere ne kadar Türkiye'nin aleyhinde çalışan varsa, sizin için baş köşede yer buluyor. Bunu yapmayın. Buradan uyarıyorum, bunlar dostluğa, müttefikliğe sığmaz. Türkiye'nin düşmanlarına dostluk yapanlar, Türkiye'ye düşmanlık yapmış olurlar. Biz buradan bir kez daha diyoruz ki ey Avrupa, lütfen Türkiye'nin içişlerine, siyasetine burnunuzu sokmayın, taraf olmayın” dedi.

Çavuşoğlu'ndan sert tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Karar skandaldır. Hollanda ile 500 yılı aşkın diplomatik ilişkilerimiz, ekonomik bağlarımız.. Neresinden bakarsanız bakınız karar skandaldır. Biz (AKP) Seçim Koordinasyon Merkezi’mizin yaptığı program çerçevesinde bu yurtdışı programlarımızı sürdüreceğiz. Geçtiğimiz seçimlerde de konuşmalarımız olmuştu. Şimdi neden engelleniyoruz. Çünkü Türkiye, bu referandumdan sonra tutulamayacak, engellenemeyecek ülke olacak.Hollanda’nın bu adımının elbette karşılığı olacak. Hollanda halkını hedef almayacağız ama bu yönetimi hedef alacağız” diyerek tepki gösterdi.

“Almanya ile sıkıntı kalmadı”

Bakan Çavuşoğlu, Hollanda’daki ülke içi seçimler sonrasında gidebileceği yönünde mevkidaşı Koenders’e yaptığı teklife yanıt beklerken; Hollanda Başbakanı’nın gayri ciddi bir üslup ile yasaklama kararını açıkladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin “Çavuşoğlu isterse müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir” sözlerine karşı da lale çiçeğini Osmanlı’nın oraya gönderdiğini anımsattı. Çavuşoğlu, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ifade özgürlüğü karşıtlığı gibi çifte standart olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, ayrıca Almanya ile sıkıntı kalmadığını ve şu anda orada bakanlarca programlar yapılabildiğini de açıkladı.

CHP: Asla doğru değil

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Hollanda’nın kararına karşılık, “Asla doğru değil. Demokrasiyi savunanlar böyle bir şey yapamazlar. Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanının uçuş iznini iptal edeceksin. Asla bunu doğru bulmuyoruz, yanlış. Her türlü yaptırımı yapabilirler, bu Türkiye'nin hakkıdır” dedi.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun, AKP’li bakanlarca konuşmalara engelleme getirilmemesi gerektiği yönünde hükümeti destekleyen tutumuna karşılık Erdoğan ve Yıldırım, bugünkü konuşmalarında kendisini hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kılıçdaroğlu dersini çalışmayan tembel çocuklar gibi. Hayır denmesi için çalışıyor. Hakkıdır tabi ama her işi gibi bunun da haysiyeti, şerefi var. Ama siz olmayan şeyleri anlatırsanız. Ne haysiyetiniz kalır, ne şerefiniz kalır, ne de onurunuz kalır" diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG