Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘ABD Yönetiminden Samimiyet Bekliyoruz’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında, ziyaretinin son gününde New York’ta temaslarını sürdürdü. Erdoğan, Türk-Amerikan Kültür Cemiyeti, ‘Turkish American Cultural Society’ tarafından organize edilen program kapsamında Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ABD’de yaşayan Türklere hitaben bir konuşma yaptı.

Erdoğan: ‘ABD Yönetiminden Samimiyet Bekliyoruz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi, Fethullah Gülen’in iadesi, ‘FETÖ’ ile mücadele, Suriye ve Türk Amerikan ilişkilileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD’nin Türkiye’nin stratejik bir ortağı olduğunu belirterek ABD ile Türkiye’nin, Suriye’de iş birliğinin çok önemli olduğunu söyledi. “ABD ile el ele verirsek IŞİD’i temizleriz,” dedi.

Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında bazı konularda yaşanan görüş farklılıkları konusunda ise Amerika’ya yönelik ciddi eleştirilerde bulundu.

"85 koli dosya gönderdik ‘yeterli değil’ dediler"

Erdoğan, Gülen’in iadesiyle ilgili taleplerinin ABD tarafından yerine henüz yerine getirilmediğini belirterek, “15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Fethullahçı terör örgütü ve Pennsylvania’daki yaşayan malum kişi var. Ama biz bunu Amerikalı dostlarımıza hala anlatamadık. Hala kabul ettiremedik. Hala efendim yargı şöyle karar verecek o kararı beklemek zorundayız vesaire vesaire. Şu ana kadar 85 koli dosya gönderdik. Ama, 'Bu dosyalar, onun size iadesine gerektirmiyor buna yeterli değil' dediler,” diye konuştu.

"Teröristi burada saklıyorlar"

Erdoğan, Gülen konusunun er veya geç ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere zarar vereceğini öne sürdü. Erdoğan, “Bizden on teröristi yakalamamızı istediler. Dokuzunu yakaladık, kendilerine teslim ettik. Ancak kendileri hala bu teröristi ne yazık ki burada saklıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar. Biz bu şahsın iadesini veya tutuklanmasını kendilerinden istedik, aramızdaki suçluların iadesi sözleşmesinde de aslında bunu tutuklamaları gerekir. Bunun medyayla şurayla burayla herhangi bir görüşme röportaj yapmamasını temin etmemeleri gerekir. Bunlar bunu hala temin ediyorlar,” dedi.

"ABD’nin bu tavrı sürerse iki ülke ilişkileri er veya geç zarar görür"

Erdoğan, ABD’nin Gülen konusunda sürdürdüğü tavrı eleştirerek bu tavrın devamı halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin er veya geç zarar görebileceği uyarısında bulundu. Erdoğan, “Bu ilişkilerimize ne yapacaktır? Er veya da geç ne yazık ki zarar verecektir. Çünkü biz stratejik ortağız. Biz NATO’da beraberiz. İkili bağlantılarımız ve biz hala bu konuda gerekli adımların atılmasını sabırla bekliyoruz,” dedi.

"Amerika düşmanı birisini çıkartıp parlamentomuzda konuştursak ABD ne der?"

ABD'deki ’FETÖ’ unsurları tarafından özellikle kongre nezdinde, Türkiye aleyhine yoğun bir karalama faaliyetine girişileceği anlaşıldığını belirten Erdoğan, Türkiye’de yükselen anti-Amerikancılık konusunda görüşlerini açıkladı.

Türkiye’de referanduma gidilse halkın en az yüzde doksanının, Türkiye ile ABD arasında muhabbetinin azaldığı yönünde bir düşünce içerisinde olacağını belirtti.

Erdoğan, “Amerikan Kongresi’nde, Fetöcü birilerini çıkartıp konuşturabiliyorlar. Peki biz acaba Amerika düşmanı birisini çıkartıp parlamentomuzda konuştursak, Amerika yönetimi buna nasıl bakacak? Herhalde pek de memnun olmayacaktır. Bakın şu anda Türkiye'de anti-Amerikancılık yaygın diye bize söylüyorlar kendileri. Kusura bakmayın. O milletimizin kararıdır. Niye? Çünkü böyle bir teröristi Pennsylvania’da misafir ettiğiniz takdirde, şu anda benim milletimle bir referanduma gidecek olsanız milletim inanıyorum ki en az yüzde 90'ıyla ile burada 'Amerika bunu burada sakladığına, buna destek verdiğine göre bizim Amerika'ya olan muhabbetimiz azalmıştır' diyecektir" şeklinde konuştu.

ABD’yi siyasi iradesini kaybetmiş olmakla suçladı

Erdoğan, 15 Temmuz'un milletten dinlenmesi gerektiğini belirterek, "Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nin bir toplantısında ‘FETÖ’ mensubu bir kişi 15 Temmuz’u anlatmıştır. Nasıl oluyor bu iş? Nasıl bunu yaparsın? Düşünebiliyor musunuz 15 Temmuz’u, darbeye maruz kalan milletimizden değil bizzat darbeyi yapanlardan dinleyecek kadar siyasi iradelerini kaybetmişler. Böyle bir şey olamaz. Teröristlerden demokrasiye darbenin yapıldığı gece, dinlenilir mi? Bunlar teröristlerden bunu dinliyor. Böyle bir şey olamaz. Üstelik bu komite yapılan toplantının ardından Türkiye ile ilgili bir kanaat edinip belki de ilişkilerimizi ilgilendirecek adım atacaklar. Ama kusura bakmasınlar. Ne yaparsanız yapın, bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar” diye konuştu.

"ABD ile el ele verirsek IŞİD’i temizleriz"

Cumhurbaşkanı, konuşmasında Türkiye’nin, Suriye’de düzenlediği Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili görüşlerini de aktardı. Erdoğan, koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e, yönelik düzenlenen operasyonla ilgili bilgiler verdi, “ABD ile el ele verirsek IŞİD’i temizleriz” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin, uçuşa yasak bölge ilan edilsin tekliflerine şimdiye kadar olumlu yaklaşılmadığını belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: “Öyle veya böyle bu işi başaracağız. Tabii bunu başarma noktasında da Türkiye ile ABD’nin işbirliği çok önemli. Şu anda koalisyon güçlerinin içinde kaç ülke var biliyor musunuz? 65 ülke var. Yani 65 ülkeden oluşan koalisyon güçleri bir IŞİD’i halledemeyeceğiz, öyle mi? IŞİD’in şu anda Suriye’deki rakamı ne biliyor musunuz? On bin. Irak’ta, orada da bir on bin. Ben kendilerine söyledim; ‘Verelim el ele, biz bu IŞİD’i bitiririz' diye. 'Bu IŞİD, buralarda kalamaz, kaçacak delik arar' dedim, hep bunu söyledim. Aynı şeyi dün de burada söyledim, yine söylüyorum” diye konuştu.

ABD’ye IŞİD’e karşı mücadeleyi YPG ile değil bizimle yapın çağrısı

Erdoğan, ABD’nin PYD ve YPG ile pazarlığa girdiğini öne sürerek bunun IŞİD ile mücadelede bir çözüm yolu olamayacağını belirtti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz kalkar da bir başka terör örgütüyle pazarlığa girerseniz, PYD ile YPG ile, IŞİD’i bitireceğinizi zannederseniz, bitiremezsiniz. Çünkü onlar da terör örgütü. Teröristin iyisi kötüsü olur mu? Hepsi terörist, hepsi kötü. Şimdi El-Nusra da IŞİD’e karşı savaşıyor, ama El-Nusra’ya iyi demiyorsunuz, ona kötü diyorsunuz. Ama YPG, PYD, onlara iyi diyorsunuz, bu ne menem iştir? Gelin bunu biz kendimiz yapalım, bunu beraber yapalım” dedi

"Biden’a üç gün önce Kobani’ye giden silahları sordum ‘Haberim yok’ dedi"

Erdoğan, önceki gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmeden de bazı ayrıntıları anlattı. İkilinin görüşmesinde Kobani’ye gönderilen silah konusunun da gündeme geldiği anlaşıldı. Erdoğan, Amerika’nın üç gün önce Kobani’ye silah gönderdiğini savundu. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu terör örgütlerine işte üç gün önce Kobani’ye yine iki uçak dolusu silah indirdi Amerika. Kusura bakmasınlar, dün de Sayın Biden’a söyledim, ‘Bundan haberin var mı?’ dedim. ‘Haberim yok’ dedi. ‘Benim haberim var’ dedim. Aynı şey daha önce de oldu, yine Kobani’ye üç uçak indirdiler, silahların yarısı IŞİD’e gitti, yarısı PYD’ye gitti; ortada böyle acı bir tablo var. Amerikan yönetiminden bu noktada ciddi bir samimiyet ve gayret bekliyoruz. Başkanlık seçiminin getirdiği iç siyasi dinamiklerden dolayı Türkiye’nin hassasiyetlerine şu günlerde yeteri kadar dikkat gösterilmediğini biliyoruz. Gerçi bu daha önce de böyle oldu, yine gösterilmedi. Bunun için hep birlikte yönetim ve kamuoyu nezdinde daha etkin olmanın yollarını aramalıyız,” dedi.

"ABD şimdiye kadar Türkiye’nin hassasiyetlerine dikkat etmedi"

Erdoğan, ABD ile elele vererek bölgedeki sıkıntıların aşılabileceğin yaklaşan başkanlık seçiminin böyle bir adıma vesile olabileceğini vurgulayarak, “Amerikan yönetiminden bu noktada ciddi bir samimiyet ve gayret bekliyoruz. Başkanlık seçiminin getirdiği iç siyasi dinamiklerden dolayı Türkiye’nin hassasiyetlerine şu günlerde yeteri kadar dikkat gösterilmediğini biliyoruz. Gerçi bu daha önce de böyle oldu, yine gösterilmedi. Bunun için hep birlikte yönetim ve kamuoyu nezdinde daha etkin olmanın yollarını aramalıyız,” diye konuştu.

"Milletimiz darbecilere dünyayı dar etti"

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkının destansı bir duruş sergilediğini, siyasi partiler ve medyanın darbe girişimi karşında ilkeli bir tutum içerisinde hareket ettiğini belirtti. Erdoğan, darbe girişimini şöyle anlattı: "Son olarak 15 Temmuz gecesi milletçe, darbe girişiminde bulunan teröristlerle mücadele ederken sizlerin de burada kalben bizimle beraber olduğunuzdan hiç şüphem yok. Türkiye 17-25 Aralık'ta yargı ve emniyet bürokrasisi içindeki örgüt mensuplarının darbe girişimine muhatap olmuştu. 15 Temmuz'da ise bu defa Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki askeri üniformaya bürünmüş bir azınlık terörist grubunun ne yazık ki darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Devletin ve milletin namuslarına emanet ettiği savaş uçaklarını, helikopterleri, tankları, silahları millete çeviren, kan döken, can alan bu gözü dönmüş teröristler bir kez daha hüsrana uğradılar. Ele geçirdikleri, gasp ettikleri silahları görünce dağılıp gideceklerini evlerine saklanacaklarını sandıkları aziz milletimiz sokaklarda, caddelerde adeta darbecileri kovalamış ve dünyayı onlara dar etmiştir. Dünyada bunun benzeri bir başka millet yok, dolayısıyla ben milletimle iftihar ediyorum," dedi.

"Vatan kurtuldu"

Erdoğan şöyle devam etti: "Bu millet karakteriyle üstün millet. Farklı millet. Zira benim milletim şehadete yürüdü. Benim milletim demokrasisini, iradesini, kimseye teslim etmeyeceğini göstermek suretiyle yürüdü. F-16'lardan bombalar yağdırılırken, helikopterlerden aynı şekilde bombalar yağdırılırken, tanklar yürürken, gençlerimiz tankların paletleri arasına kendisini atabildi. Hanım kardeşlerimiz aynı şekilde parçalanma pahasına da olsa o ZPT'lerin karşısına dikilebildi. 241 şehit verdik, 2 bin 194 yaralımız oldu. Fakat Elhamdülillah vatan kurtuldu. Demek ki güç silahlarda değil. Onların F-16'ları varsa, onların tankları, topları, helikopterleri varsa benim milletim de ortaya çıktı 'Benim de imanım var' dedi. Çünkü İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un da ifade ettiği gibi, ‘İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek sinede yüktür’. Bir tarafta imanıyla yürüyen bir millet öbür tarafta ne yazık ki yeis halinde bir imana sahip olan bir ‘FETÖ’ terör örgütü” diye konuştu.

Erdoğan, Gülen Cemaati’ne yönelik "Ne istediniz de vermedik" sözüne açıklık getirdi

Erdoğan, hükümetin daha önceki yıllarda Gülen Cemaati’ne destek verdiğini belirtti. Türkiye’de büyük tartışmalara neden olan "Ne istediniz de vermedik" sözüne de açıklık getirdi. Erdoğan, “Ne oldu? Biz bunlara araziler verdik, arsalar verdik. Ne diye verdik? Gelin bu ülkede eğitim için okul yapın diye verdik. Ne diye verdik? Ülkenin ekonomisine katkınız olsun diye verdik,” dedi.

"Normal şartlarda almayacaklarımızı geri alıyoruz"

Erdoğan, darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ile birlikte çıkartılan kanun hükmündeki kararnamelerle normal şartlarda geri alamayacakları Gülen Cemaati’ne ait bir çok şeyi geri aldıklarını ifade etti.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Netice çok çok hayırlı oldu, Rabbimiz öyle buyuruyor. 'Siz hakkınızda kerih, kötü zannedersiniz ama o hakkınızda hayırlıdır'. Şimdi böyle oldu, tam böyle oldu ve şu andaki süreç içerisinde normal zamanlarda yapamayacağımız bir çok şeyi hamdolsun yapabilme imkanına, yapabilme gücüne sahip olduk. Ne oldu? Biz bunlara araziler verdik, arsalar verdik. Ne diye verdik? Gelin bu ülkede eğitim için okul yapın diye verdik. Ne diye verdik? Ülkenin ekonomisine katkınız olsun diye verdik. Normal şartlarda bunları biz geri alabilir miydik? Alamazdık. Ama şimdi işte kanun hükmünde kararnamelerle, olağanüstü hal ile bunları ne yaptık, şimdi hepsini toparlayarak bu okulları devletimize teslim ettik. Vakıf ise, onları da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik ve ihanet şebekesinin üzerindeki mal, mülk varsa onlara da şimdi devlet ne yapmaya başladı? El koymaya başladı. Bunlar kendilerini akıllı zannettiler. Buradaki bir meczubun, bir şarlatanın arkasına takıldılar ve zannettiler ki biz gideceğiz. Hayır, gidemediniz, gidemeyeceksiniz. Çünkü unutmayın, hesapların üzerinde bir hesap vardır, o da Allah'ın hesabıdır. Bunun için milletimle ne kadar iftihar etsem azdır,".

ABD’de yaşayan Türkler'e siyasette etkin olun çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’daki yerleşik Türk toplumundan beklentilerini de şöyle anlattı: "Sizlerden beklentimiz yalnızca Amerikan toplumu ile uyum içerisinde yaşamanız değildir, bunun ötesine geçerek sosyal ve siyasi hayata aktif biçimde katılmanızı, özellikle siyasette etkin olmanızı istiyoruz. Faaliyet gösterdiğiniz çevrede oluşturacağınız geniş ağ ile Amerikan siyasetine görünür katkılarda bulunmanız, yerel ve ulusal düzeyde siyasetçilerin sizi tanıması bizler için çok çok önemlidir. İki ülke ilişkilerini geliştirme konusundaki özverili ve samimi gayretlerinizi yakından takip ettiğimizi özellikle bilmenizi isterim. Bu çalışmalarınız için sizlere teşekkür ediyorum. Projelerinize verdiğimiz desteği önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG