Erişilebilirlik

Erdoğan: Almanya'da Türkiye Düşmanı Partilere Oy Vermeyin


Erdoğan: Almanya'da Türkiye Düşmanı Partilere Oy Vermeyin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Erdoğan: Almanya'da Türkiye Düşmanı Partilere Oy Vermeyin

15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra Almanya ve Başbakan Merkel’e karşı sert eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Ağustos’ta “İnanıyorum ki ilişkilerimiz seçimler sonrası normalle dönecektir” demesi iki ülke ilişkileri arasında pozitif bir beklenti yaratmıştı.

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dün yaptığı açıklamada “Türkiye’yle imzaladığımız Gümrük Birliği Anlaşması’nda güncelleme düşünmüyoruz” demesi ilişkilerdeki tansiyonu yeniden arttırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan 2. Abdülhamit tarafından Yıldız Sarayı’nın yakınlarında yaptırılan Hamidiye Cami’nde kıldığı Cuma namazının ardından yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinde tansiyonu yükseltenin Türkiye değil AB müktesebatına uymadığını söylediği Almanya’nın olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Türkiye'nin tansiyon düşürme noktasında herhangi bir sorumluluğu yoktur. Eğer bu konuda sorumluluk aranıyorsa bunun baş sorumlusu Almanya'nın ta kendisidir. Almanya şu ana kadar kendi iç siyasi çekişmelerini sürekli olarak Türkiye ile ve diğer bazı Avrupa ülkelerini de yanına almak suretiyle bu sürece taşımıştır. Almanya, Avrupa Birliği müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür” diye konuştu.

“SPD ve Hıristiyan demokratlar Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak o kadar oy alırız havasına düşmüşler”

Erdoğan’ın son zamanlarda sürekli gerilim yaşadığı Almanya hakkındaki değerlendirmeleri bu sözlerle sınırlı kalmadı.

Cumhurbaşkanı, 24 Eylül’de yapılacak seçimlerde oy kullanacak Türkiye kökenli seçmenlerden Hıristiyan Demokrat Parti’ye, Sosyal Demokrat Parti’ye ve Yeşiller’e oy vermemelerini istedi.

Erdoğan, “Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak ‘Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız’ havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşilleri! Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Orada şu anda Türkiye'ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir. O soylu mücadeleyi demokratik haklarını kullanmak suretiyle vermelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Almanya’daki Türkiye kökenliler ağırlıklı olarak SPD ve Yeşiller’i tercih ediyor

Almanya’daki seçimlerde yaklaşık 1 milyon 200 bin Türkiye kökenli seçmenin oy kullanması bekleniyor. Araştırmalara göre, 2013 yılında yapılan seçimlerde Türkiye kökenli seçmenler %60’dan fazla oranda oyu Sosyal Demokratlar için kullanmıştı.

Federal Meclis’te milletvekili olan 11 Türkiye kökenli milletvekilinden dokuzu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “oy vermeyin” dediği Sosyal Demokrat, Hristiyan Demokrat ve Yeşiller’in listelerinden seçildi.

Zeybekci’den ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nda güncelleme düşünmüyoruz’ diyen Merkel’e tepki: Hem Almanya hem Türkiye kaybeder

İzmir Enternasyonal Fuarı için İzmir’de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin gündeminde de Almanya ile ilişkiler vardı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile yapmış olduğumuz Gümrük Birliği Anlaşması’nda şu an için güncelleme düşünmüyoruz” şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

Merkel’in bu açıklama için yetkisi olmadığını savunan Zeybekci, “Avrupa Birliği’nin ilgili otoriteleri tarafından Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki tarafın da menfaatine olduğu açıklamaları var. 28 üye ülkenin oy birliği ile Türkiye ile Gümrük Birliği güncellenmesi için yetki talebi var. Bunlar görüşülüyor. Bu görüşmeler devam ederken Almanya’nın böyle bir şey söylemesi, kendi görüşlerini de tam anlamıyla yansıttığını düşünmüyorum. Almanya ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2017 sonu itibariyle 40 milyar dolara yaklaşacak. Belki biraz da aşacak. Türk ve Alman şirketlerini cirolarına bakarsanız 100 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötü gitmesiyle kaybedeni hem Türkiye hem de Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur” diye konuştu.

Zeybekci: Böyle ortamlarda biraz susmak lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’daki Türkiye kökenli seçmenlere “Hıristiyan Demokratlara, Sosyal Demokratlara ve Yeşiller’e oy vermeyin” çağrısı yaptığı gün Zeybekci de “Alman dostlarına” susmalarını tavsiye etti.

Ekonomi Bakanı, “Gönül ister ki böyle açıklamalar olmasın, hem Avrupa Birliği hem Türkiye’nin kazandığı güncellemesi olsun ama buna siyaseti alet etmemek lazım. Görüşmeler devam ediyor ama böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyoruz. Eylül sonu inşallah farklı şeyler konuşulacaktır” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG