Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Almanya Kendine Çekidüzen Vermeli’


Erdoğan: ‘Almanya Kendine Çekidüzen Vermeli’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerilen Türkiye-Almanya ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Almanya kendine çeki düzen vermeli” dedi.

İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni'nde konuşan Erdoğan, Türkiye’ye yatırım yapan şirketleri uyaran Almanya Ekonomi Bakanı’nı kınadı. Erdoğan, “Alman Ekonomi Bakanı'nın, dolaylı mesajlarla ülkemize yatırım yapan şirketleri ürkütmeyi amaçlayan beyanlarını şiddetle kınıyorum. Bu asla siyasette temsil makamında olanlara yakışmaz. Terörle, teröre bulaşanlarla siyaseti lütfen birbirine karıştırmayın” ifadelerini kullandı.

Erdoğan bazı Alman şirketleri hakkında soruşturma açıldığı iddialarını da yalanladı. “MİT ve İçişleri Bakanımızı arayarak sordum, Alman şirketleriyle ilgili bir araştırma ve soruşturma var mı? diye. ‘Hiçbir başlattığımız araştırma, soruşturma yoktur’ yanıtını aldım. Türkiye’yi karalamaya, bizi korkutmaya gücünüz yetmez,” diyen Erdoğan “Alman firmaların garantisi biziz” görüşünü de dile getirdi.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye seyahat uyarısını da eleştiren Erdoğan, bunu “yersiz ve kasıtlı” bulduğunu söyledi.

Erdoğan, Almanya’nın teröristlere barınak olmanın hesabını vermesi gerektiğini de söyledi. Erdoğan, Türkiye’den kaçan teröristleri barındıran Almanya bunun hesabını nasıl verecek? Almanya kendine çeki düzen vermelidir, bizi de asla ürkütemez bu tür açıklamalarla. Onların yargısı ne kadar bağımsızsa bizim yargımız da o kadar bağımsız. Biz çadır devleti değiliz, bin yıllara ali bir devletiz. Uluslararası şirketlerin kafasını karıştırmaya yönelik açıklamalar bunlar,” dedi.

Yıldırım: “Almanya stratejik ortak”

Başbakan Binali Yıldırım ise iki ülke arasındaki gerilimi düşürmeye çalıştı.Türkiye’nin Almanya’yı Avrupa’da stratejik ortak olarak görmeye devam ettiğini belirten Yıldırım, zaman zaman iç politikalar nedeniyle ilişkilerde gerilim olabileceğini söyledi. Soğukkanlılıkla hareket edilmesi çağrısı yapan Yıldırım ilişkilerin bozulmasının iki ülkenin de yararına olmayacağını dile getirdi. Yıldırım, "Almanya ne kadar güvenilir ülkeyse Türkiye de o kadar güvenilir ülkedir" dedi.

Yıldırım: Türkiye Güvenli Bir Ülkedir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Schauble: “Türkiye bana Doğu Almanya’yı hatırlatıyor”

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Bild gazetesine verdiği demeçte Türkiye’nin insanları keyfi olarak tutukladığını ve en düşük seviyedeki konsolosluk standartlarını dahi karşılamadığını söyledi.

Schauble, “Bu bana Doğu Almanya’yı hatırlatıyor. Oraya gidene birşey olduğunda kimse birşey yapamıyordu” dedi.

Schauble, “Eğer Türkiye bu şekilde devam ederse Almanya halkına Türkiye’ye seyahat ederseniz risk alırsınız demek zorunda alacak” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG