Erişilebilirlik

Erdoğan: "ABD Pazularına Güveniyor Kudüs’ü Kurtaracak Yine Biz Olacağız"


ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Amerikan büyükelçiliğini ardından tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan Arap Birliği Dışişleri Konseyi de yayınladığı bildiride Trump’ın “yok hükmünde” olduğunu savunduğu kararı ABD Başkanı’nın geri almasını istedi.

Kararı yok hükmünde değerlendiren bir başka isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı’nın 6 Aralık’ta açıkladığı kararından sonra her gün yaptığı açıklamalarla hem ABD Başkanı Trump hem de İsrail’i eleştirirken sert söylemlerden kaçınmıyor.

“Kudüs üzerinde oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz”

Cumartesi günü İsrail’in 1947’den bugüne kadar topraklarını nasıl genişlettiğini gösteren haritanın önünde konuşan Cumhurbaşkanı, Pazar günü de Sivas’ta toplu açılış törenlerinde yaptığı konuşmada daha önce 2009, 2012 ve 2014 yıllarında da yaptığı gibi İsrail’i “terör devleti” olarak tanımladı.

Başkan Trump’ın bu konudaki düşüncesini Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşiklatı’nın dönem başkanı olması nedeniyle kendisiyle paylaşması gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini taşıma kararı bunun son örneğidir. Bu karar zaten sürekli örselenen barışa yönelik bir kışkırtmadır. 1980 yılında 478 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı ve altında Amerika'nın da imzası olan belgeye göre İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980'de bu kararı tek başına nasıl yok farz ediyorsun ya! Senin böyle bir yetkin var mı? Sen tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? 1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştı. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir” dedi.

Erdoğan: Kudüs'ü kurtaracak olan yine biz olacağız

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13 Aralık’ta İstanbul’da yapacağı toplantısı öncesi Hristiyan ve Müslüman dünyasının ileri gelenlerini tek tek aradığını belirten Erdoğan, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmaması için çabalarını sürdüreceğini ifade etti. İsrail’in Mescid-i Aksa bölgesine Müslümanların girişini engellemek için “akla hayale gelmeyecek” yollara başvurduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı, bu duruma seyirci kalınamayacağını söyledi.

Erdoğan, “Ey Trump, ey Netenyahu, siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğünüz bu acze düşmeyeceğiz. Bizden buna seyirci kalmamız bekleniyorsa, biz böyle bir ayıbı sırtımızda taşıyamayız. Biz haklıyız, onun için de güçlüyüz. Ama Amerika herhalde pazularına güveniyor. Hayır değilsin. Çünkü haksızsın. Şunu unutmayın. Kudüs bizim ilk kıblemizdir. 14 yaşındaki çocuğu 20'ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. Müslüman sıfatı taşıyıp da hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor. Kudüs'ün ilk fatihi hazreti Ömer bizimdir. Kudüs'ü 3 kıta 7 iklim Osmanlı'ya katan Yavuz Sultan Selim de bizimdir. Kudüs'ü kurtaracak olan yine biz olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazartesi günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Ankara’da yapacağı görüşmede Kudüs konusunun da görüşüleceği bilgisini verdi.

Trump’ın kuklasının yakıldığı Kudüs mitinginde “oluk oluk kan aksa kurtulacak El Aksa” sloganları atıldı

ABD’nin büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararına karşı sokak protestoları da devam ediyor. 7 Aralık’ta ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde, 8 Aralık’ta Fatih Camii’nde yapılan gösterilerden sonra Pazar günü de İstanbul Yenikapı Meydanı’nda “Kudüs İslamındır” mitingi düzenlendi.

Miting, Saadet Partisi’nin çağrısıyla yapıldı. Sahnenin bir tarafına eski başbakanlardan Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan’ın posteriyle Türk bayrağı, diğer tarafına ise 2. Abdülhamit’in posteri ve Filistin bayrağının asıldığı mitinge yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Karamollaoğlu: Kuşatmaya intifada ile karşılık verebiliriz, bütün İslam ülkeleri Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımalı

“İstanbul'dan Gazze'ye direnişe bin selam”, “Hamas'a selam direnişe devam”, "Oluk oluk kan aksa kurtulacak El-Aksa” sloganlarının atıldığı mitingde, ABD Başkanı Trump’ın kuklası da yakıldı.

Tekbirler eşliğinde kürsüye çıkan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu intifadaya destek verdi.

Karamollaoğlu, “Bu küresel kuşatmaya karşı ancak küresel bir direnişle ve intifada ile karşılık verebiliriz. Kudüs'ün kurtuluşunu gerçekten istiyorsak süslü laflarla değil, güçlü icraatlarla bu işe kalkışmalıyız. Çünkü ırkçı emperyalizm laftan değil, ancak ve ancak güçten anlar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Kudüs konusundaki açıklamalarını önemli buluyoruz; ama kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Önümüzdeki hafta yapılacak zirveden bildiri değil, yaptırım içeren kararlar bekliyoruz. Kısa vadede bütün İslam ülkelerinin Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdıklarını bütün dünyaya ilan etmeleri gerekir. Tüm bölge ülkeleri hava sahalarının İsrail'e ait sivil ve askeri bütün uçuşlara kapatmalıdır” dedi.

Mitinge katılan Filistin Devleti’nin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa da ABD Başkanı’nın aldığı kararla Filistin halkının daha fazla zulme uğramasına zemin hazırladığını söylerken bağımsız Filistin devleti olmadan barışın sağlanamayacağını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG