Erişilebilirlik

Erdoğan Biden ile Görüştü


Erdoğan - Biden Görüşmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika temaslarının üçüncü gününe Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüştü.

Biden Türkiye saatiyle 16’da Erdoğan’ın kaldığı otele gitti, normalde bir saat sürmesi planlanan görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Erdoğan, kendisini ziyarete gelen Biden’ı sıcak bir şekilde karşıladı.

Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Biden’ın öncelikle Türkiye’de yaşanan terör saldırılarıyla ilgili olarak taziyelerini dile getirdiğini bildirdi, ardından şöyle konuştu. “(Biden) PKK'yla mücadele konusunda Türkiye'yle ilgili işbirliğini arttıracaklarının altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye'nin DAİŞ'le de mücadele eden bir ülke olduğunun farkında olduklarını söyledi. Özellikle PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı ve diğer alanlarda birlikte neler yapabiliriz, PKK'nın finansmanının önlenmesi konusunda da daha fazla ne yapabiliriz, bununla ilgili desteklerini ifade etti.”

Suriye konusunun da gündeme geldiğini belirten Kalın, “DAİŞ'e karşı yürütülen mücadele, Rakka, Mümbiç Cerablus hattında neler yapabiliriz, bununla ilgili de hem istihbarat birimlerinin, hem askerlerin yürüttüğü çalışmaların devam ettirilmesi konusu özellikle ifade edildi” diye konuştu. Biden’ın Rusya’nın Suriye’den çekilmesini ihtiyatla karşıladıklarını söylediğinin altını çizen Kalın, Amerika’nın Rusya’nın Esat rejimine desteğinin sürdürdüğünün farkında olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Erdoğan-Biden görüşmesinin ardından gazetecileri bilgilendirirken
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Erdoğan-Biden görüşmesinin ardından gazetecileri bilgilendirirken

İbrahim Kalın: ‘ABD Irak’ın kuzeyinde Kürt devleti istemiyor’

Görüşmede Irak konusunun da kısa bir şekilde ele alındığını belirten Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, “Özellikle Cumhurbaşkanımız Başika kampına geçen hafta DAİŞ'in düzenlediği saldırı neticesinde, bir üsteğmenimizin hayatını kaybettiğini ifade etti. Onlar da yine taziyelerini ifade ettiler ve bu kampla ilgili birlikte koordinasyonu nasıl daha fazla arttırabiliriz, diye bu konuyu detaylı bir şekilde ele alma imkanımız oldu. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Amerikan yönetiminin tavrının net olduğunu, herhangi bir bölünmenin asla desteklenmediğini, kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin de hiçbir şekilde olmadığını ifade etti. Zaman zaman Amerikan kamuoyunda bunlar gündeme getiriliyor, ama devletin, hükümetin böyle bir görüşünün asla olmadığı ifade edildi“ dedi.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin YPG konusundaki endişelerini de dile getirdi, İbrahim Kalın şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımız ‘Bizim için PKK-YPG-PYD arasında herhangi bir fark yoktur. Bizim onların bir fiili durum yaratmasına müsaade etmemiz, ya da müsamaha göstermemiz söz konusu değil’ dedi. Onlar da bunu anladıklarını, o yüzden özelikle bu Mümbiç bölgesinde yapılacak operasyonla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ortak hedeflerimizi esas alan bir plan üzerinde çalışılacağını söylediler. Zaten önümüzdeki hafta da bununla ilgili birimler toplantılarını yapıp detaylarını konuşacaklar.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Erdoğan’la yaptığı görüşmenin, bugünkü Biden görüşmesine zemin hazırlamak için Kerry’nin kendisi tarafından talep edildiğini açıkladı.

Kalın görüşmede mülteci krizi ve Avrupa Birliği’yle yapılan anlaşmanın da ele alındığını, Biden’ın AB’yle yapılan anlaşmaya destek verdiğini, yükün önemli bir bölümünün Türkiye’nin sırtında olduğunu bildiklerini söyledi. Kalın, “Benim görüşümce, kendileri de benim anladığım kadarıyla mülteci krizini çözmenin yolu, Suriye krizini çözmekten geçiyor, bunun farkında olduklarını ima eden ifadeler kullandılar” diye konuştu.

Beyaz Saray açıklaması

Erdoğan-Biden görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan da açıklama geldi.

Açıklamada, Biden’ın görüşmede Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’daki son terör saldırılarını kınadığı ve saldırılarda yaralanan ve hayatlarını kaybedenlere, ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerini ilettiği belirtildi.

Açıklamaya göre Biden, Amerika’nın PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü yinelerken, iki lider PKK da dahil olmak üzere terörün her türlü şekline karşı mücadelede işbirliğini derinleştirme sözü verdi.

Biden ve Erdoğan, IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük ortak hedeflerini yeniden teyit ederken, IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyon’un parçası olarak aralarındaki askeri işbirliğini daha da genişletmenin yollarını ele aldı.

İki liderin Suriye’de müzakere edilmiş bir siyasi çözüme varılması çabalarını da konuştuğu ve mevcut ateşkese olan desteklerini ifade ettiği de kaydedildi.

Beyaz Saray, Biden’ın görüşmede Amerika’nın NATO müttefiki olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğine sarsılmaz bağlılığını tekrarladığını da bildirdi.

Erdoğan’ın temaslarının önemli bir aşaması bu akşam başlıyor. Nükleer Zirve’nin açılışı, Beyaz Saray’da bir davetle yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başkan Barack Obama’nın Beyaz Saray’da devlet ve hükümet başkanları onuruna düzenleyeceği akşam yemeğine katılacak.

Brookings Enstitüsü Önünde Erdoğan'ı Protesto Gösterileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Erdoğan Brookings'de konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la görüşmesinin ardından düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’ne geçti. Kuruluşun bulunduğu caddenin iki tarafında Erdoğan destekçileri ve karşıtları gösteri düzenliyor. Protestocular arasında Kürt bayrağı taşıyanların yanı sıra Ermeniler'in de bulunması dikkat çekti. Ayrıca Erdoğan'ı protesto eden Türk bayraklı protestocular da caddenin kenarında ayrı bir alanda toplandı. Erdoğan’ın Brookings Enstitüsü'nde halen “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin 2023 hedefleri” konulu bir konuşma yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG