Erişilebilirlik

Alman Basınında Seçim Yorumu: ‘Erdoğan İçin Hezimet'


Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lideri olduğu AK Parti'nin elde ettiği sonuçlar ve İstanbul'la Ankara'nın CHP’ye geçmesi Almanya’da da geniş yankı buldu. Televizyon ve gazetelerde özellikle İstanbul’da nefes nefese geçen seçim gündemi belirlerken, siyasetçilerden de yorumlar geldi. Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth, "Seçimler eşit ve özgür bir ortamda yapılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan medyayı kontrolü altında tutuyor. Buna rağmen muhalefetin elde ettiği sonuç umut verici" diyerek, Türkiye’de seçmenin "Siyasetin sadece Erdoğan’dan oluşmadığını" kanıtladığını söyledi.

Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis milletvekili Cem Özdemir, seçim sonuçlarını ekonomik durumla ilişkilendiren bir açıklama yaptı. "Ekonomideki korkunç durum ve muhalefetin birlikte hareket etmesi Türk Cumhurbaşkanı’nın koltuğunu salladı" diyen Özdemir, AK Parti’nin Ankara ve İstanbul’u kaybetmesini, "Erdoğan için sonun başlangıcı" olarak niteledi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının Türkiye için bir şans olduğunu ifade etti. Sofuoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalif belediye başkanlarıyla çalışmak zorunda kaldı. Bu iki taraf arasında yeni bir diyaloğa olanak olarak görülebilir" dedi.

Medyada yapılan yorumlarda, CHP adaylarının üç büyük kentte seçimi kazanmaları gündemi belirleyen konu oldu. Ülkenin en önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine’de yer alan ‘Erdoğan için hezimet’ başlıklı yorumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul başta olmak üzere büyük kentleri kaybetmesinin, AK Parti’nin inişe geçmesinin işareti olduğu belirtildi. Yorumda, "Erdoğan partisinde demir yorgunluğu olduğunu kendisi de kabul ediyor. AK Parti kendisini yeniden keşfetmek zorunda. Aksi takdirde partinin bölünmesi gündeme gelecek" denildi. Alman devlet televizyonu ARD’de yer alan yorumda da, seçim sonucunun Erdoğan’ın zayıflaması anlamına geldiği öne sürüldü. "Seçim Erdoğan'ın güç sistemi için açık bir duraksamadır" denilen yorumda, Cumhurbaşkanı’nın kendi aday olmamasına rağmen, belediye seçimini ülke çapında bir referanduma dönüştürme stratejisiyle seçime müdahil olduğu ve bu yüzden kaybedenler tarafında yer aldığı iddia edildi.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan, ‘Bir efsanenin sonu’ başlıklı haber-yorumda, seçim sonuçlarının AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından ‘felaket’ olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın bir zamanlar "İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi kazanır" dediği belirtilen yorumda, Cumhurbaşkanı’nın kendi kentinde siyasi kariyerinin en ağır yenilgisini aldığı ifade edildi. Der Spiegel’in yorumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan sonra muhalif belediye başkanlarıyla çalışmak zorunda kalacağı, aynı zamanda AK Parti içinde eski Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi kendisine karşı siyasetçilerin yeni bir parti kurma çalışmalarıyla da uğraşmak zorunda kalacağı öne sürüldü. Yazı, "Bugünden itibaren Erdoğan efsanesi tarih oldu" sözleriyle son buldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG