Erişilebilirlik

'Filistin'in Bağımsızlığı Zorunluluktur'


'Filistin'in Bağımsızlığı Zorunluluktur'
'Filistin'in Bağımsızlığı Zorunluluktur'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahire’de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’nin açılış oturumunda yaptığı konuşmada Filistin’in bağımsızlığına kavuşturulması çağrısında bulundu; İsrail’i sert bir şekilde eleştirdi.

Filistin’in Bağımsızlığı Zorunluluk

Erdoğan konuşmasında Filistin’in tanınmasının artık bir zorunluluk olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu: “Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Bu nedenle Filistin devletinin tanınması yegane doğru yoldur. Bu bir seçenek değil zorunluluktur.” Filistin’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda tanınma girişiminde destek verilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Filistinli halkının bu haklı ve meşru mücadelesini bütün gücümüzle desteklemeliyiz,” diye konuştu.

İsrail’e Sert Eleştiri

İsrail-Filistin meselesini “insanlık meselesi” olarak nitelendiren Erdoğan, Türkiye’nin Gazze’ye uygulanan ablukayı tanımadığını yineledi. Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacağını tekrarladı. Başbakan şöyle konuştu: “Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için gerekli gördüğü şartlar halen geçerlidir. İsrail özür dilemedikçe, öldürülen şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe ve Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmadıkça Türk-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi söz konusu olamayacaktır.” Başbakan Erdoğan, Mavi Marmara baskınını inceleyen Palmer Komisyonu’nun raporunun Türkiye için “yok hükmündedir” dedi.

Konuşmasında İsrail’e sert eleştiriler yönelten Erdoğan, “İsrail ne zaman makul, sorumlu, ciddi, insan hakkına, yaşam hakkına saygılı, 'normal' bir devlet olarak davranırsa, ancak o zaman içine düştüğü yalnızlıktan kurtulmayı başarabilecektir,” dedi. “Şirazeden çıktı” dediği İsrail hükümetinin politikalarının “İsrail halkının geleceğini tehdit ettiğini,” belirtti.

“Türkiye Ortadoğu’daki Gelişmelere Kayıtsız Kalamaz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Ortadoğu'daki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını; Türkiye'nin aynı coğrafyanın bir parçası olmasının ötesinde ortak tarihe de sahip olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Ortadoğu’daki gelişmelere kayıtsız kalmamız düşünülemez. Sadece bölgede bulunduğumuz için değil, buna ebedi kardeşliğimizi dikkate alarak söylüyorum,” diye konuştu.

Arap Baharı:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Arap halklarının meşru taleplerinin bastırılmasını eleştirirken, Suriye’de Esad rejimine yönelik doğrudan bir çağrıda bulunmadı. Erdoğan şöyle konuştu: “Meşru talepleri gayrı meşru yöntemlerle, güç kullanarak bastırmaya çalışanlar, adaleti erteleyenler bugün değilse yarın büyük bir yanılgı içinde olduklarını anlayacaklardır.” Reform yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Halkların meşru beklentilerinin vakit kaybetmeden karşılanması için eş zamanlı olarak siyasi, ekonomik ve sosyal reformların gerçekleştirilmesi elzemdir,” dedi. Erdoğan, “Daha fazla özgürlük, demokrasi, insan hakları hepimizin ortak şiarı olmalıdır” diye konuştu.

Erdoğan, Libya konusunda da, “Libya halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini zaferle sonuçlandırmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz,” dedi.

Erdoğan’ın Kahire’nin Tahrir meydanında da konuşma yaparak halka hitap etmesi bekleniyordu, ancak konuşma iptal edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG