Erişilebilirlik

Erdoğan Türkiye - Almanya Milli Maçını Berlin'de İzleyecek


Erdoğan Türkiye - Almanya Milli Maçını Berlin'de İzleyecek
Erdoğan Türkiye - Almanya Milli Maçını Berlin'de İzleyecek

Berlin’de bu akşam oynanacak Türkiye-Almanya milli maçını birlikte izleyecek olan Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel, yarın sabah resmi bir görüşme yapmaya hazırlanıyor.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Alman başkentini en son 2008 yılında ziyaret etti. Bu seferki ziyaretinin doruk noktası bu akşamki maç. Erdoğan, maçtan kısa bir süre önce Berlin’e gelecek ve hemen Berlin Olimpiyat Stadı'na geçerek burada Alman mevkidaşı Angela Merkel ile maçı birlikte izleyecek. Türk tarafında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış ve çok sayıda milletvekili toplam 70 bin seyirci ile Almanya ile Türkiye arasındaki Avrupa Şampiyonası eleme karşılaşmasını izlerken, Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’de maça gelecekler.

Erdoğan ve Merkel’in resmi görüşmeleri ise yarın sabah Başbakanlık Binası’nda yapılacak. Kahvaltı sofrasında başlaması planlanan görüşmede uluslararası terörle mücadelenin ağırlıklı gündem maddesi olması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Merkel’in Almanya’dan Afganistan ve Pakistan’a giderek buradaki terör kamplarına katılan yada terör gruplarına üye olan Türk kökenli radikal İslamcılara karşı ortak tedbirleri gündeme getireceğini bildiriyorlar. Alman güvenlik yetkilileri, söz konusu cihadistlerin Almanya’dan ayrıldıktan sonra Türkiye’yi transit olarak kullandıklarından şüpheleniyorlar. Türkiye ise PKK’nın Almanya’daki finansman kaynaklarının kurutulması konusunda daha yoğun işbirliğini istiyor.

Son olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay iki hafta önce Ankara’yı ziyaret eden Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’e bir PKK dosyası sunmuş, iki bakan, teröre karşı işbirliğinin yoğunlaştırılması amacıyla ortak bir komitenin kurulmasını kararlaştırmıştı. Yarınki zirvede Türkiye ile sürdürülen Avrupa Birliği müzakereleri ile birlikte konuşulması beklenen bir diğer konu ise Almanya’daki Türklerin uyumu ve bu bağlamda son haftalarda alevlenen tartışmalar. Erdoğan, iki yıl önceki son ziyaretinde, Almanya'da yaşayan Türklerin Almanlaştırılmaması gerektiğini savunmuş ve ve bunu ‚insanlığa karşı bir suç’ olarak tanımladığı için Alman kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu.

Geçen Mart ayında da Başbakan Angela Merkel'in Türkiye'yi ziyaretinden önce Erdoğan’ın Almanya'da Türk okulları açılmasını talebi de Alman siyasetinde eleştirileri beraberinde getirmişti. Almanya son haftalarda uyum ve İslam konularını çok yoğun bir şekilde tartışıyor, o yüzden Erdoğan’ın bu bağlamda verebileceği yeni mesaj da daha şimdiden merakla bekleniyor. Öte yandan Merkel-Erdoğan zirvesine paralel, Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ve Guido Westerwelle’de bir araya gelecekler. Bu görüşmede Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un Türkiye ziyaretinin hazırlıklarının ele alınması bekleniyor. Wulff, 18-22 Ekim tarihlerinde Ankara ve İstanbul’u ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG