Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Terörle Mücadelede Almanya'dan Destek Bekliyoruz'


Erdoğan: 'Terörle Mücadelede Almanya'dan Destek Bekliyoruz'
Erdoğan: 'Terörle Mücadelede Almanya'dan Destek Bekliyoruz'

İki günlük resmi ziyaret için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan teröre karşı verilen mücadelede Türkiye’nin Almanya’dan destek beklediğini açıkladı. Meslektaşı Angela Merkel’le birlikte Türkiye’den Almanya'ya işçi göçünün 50’nci yılı nedeniyle Alman Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen resmi törene katılan Erdoğan, Türkiye’nin Almanya ile yüzyıllara dayanan dostluğunu vurguladı. İki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin başka ülkelerle kıyaslanamayacak düzeyde sıkı olduğunu belirten Erdoğan, Almanya’da yaşayan üç milyona yakın Türk kökenli göçmenin ve Türkiye’yi ziyaret eden yılda ortalama dört milyon Alman turistin iki ülke arasında köprü vazifesini üstlendiklerini söyledi. Türkiye Başbakanı, bu özel ilişki nedeniyle Almanya’dan teröre karşı verilen mücadelede daha yoğun destek beklediklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Ankara’nın Avrupa Birliği yolunda da Berlin’in desteğini arzuladığını, bu bağlamda Alman tarafının aldığı tavrı anlayamadığını söyledi.

Almanya’ya Türk işçi göçünün 50’nci yılı ile Türk ve Alman toplumlarının geride kalan sürede karşılıklı olarak etkileşimleri olduğununun altını çizen Erdoğan, asimilasyon düşüncesini insanlık suçu olarak niteledi.

Alman Başbakanı Merkel, konuşmasının hemen tümünü göçün 50’nci yılına ve uyum konusuna ayırırken, Erdoğan’ın PKK ve terör konusundaki sözlerine cok kısa cevap verdi ve Almanya’nın teröre karşı verilen mücadelede her zaman Türkiye’nin arkasında olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan göçün 50’nci yılı nedeniyle Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın dün akşam Berlin’de düzenlediği gala yemeğinde de ‘Terör örgütlerine göz yumanlar, terörün kanlı yüzüne ortak olurlar’ şeklindeki ifadesiyle Alman yetkililere yönelik sert bir açıklama yaptı. Başbakan bundan bir süre önce Türkiye’de yaptığı bir açıklamada, Alman vakıflarını dolaylı olarak PKK’yı finanse etmekle suçlamıştı.

Başbakan Erdoğan, Berlin ziyaretinden sonra Fransa'ya geçecek ve Cannes kentinde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacak. Merkel’in de akşam saatlerinde Cannes’de Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile bir araye gelerek, uluslararası piyasalarda şok etkisi yaratan Yunan Başbakanı Papandreu'nun referandum kararını bir kriz toplantısı kapsamında ele alması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG