Erişilebilirlik

Erdoğan Obama ile Nükleer Güvenlik Konularını Görüşecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Başkan Barack Obama arasında nükleer güvenlik, Irak, Afganistan, İran ve Ermenistan konularının ele alınacağı görüşmenin Salı günü gerçekleşeceği açıklandı

Beyaz Saray Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la, Başkan Barack Obama arasındaki görüşmenin Salı günü gerçekleşeceğini açıkladı.

Dün (Pazar) Beyaz Saray’da yapılan basın toplantısında, Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, iki lider arasında gerçekleşecek görüşmenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi.

NATO üyesi Türkiye’nin, bölgesel ve küresel güvenlikle ilgili çok önemli konularda Amerika’nın ortağı olduğunu hatırlatan Rhodes, Erdoğan ile Başkan Obama’nın yapacakları görüşmede bu konuları ele alacağını belirtti. Rhodes, iki liderin Irak ve Afganistan’daki süreci değerlendireceklerini; bunun yanı sıra nükleer silahsızlanma konusunda İran’ın tutumunu ele alacaklarını söyledi. Rhodes ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin de görüşmede gündeme geleceğini belirtti. Ben Rhodes, Amerika’nın bu sürece destek verdiğini de tekrarladı. Başbakan Erdoğan bu konuda Washington’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la da görüşecek.

Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ben Rhodes, Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısının Kongre komisyonunda kabul edilmesinin yarattığı gerginlik hakkında konuşmadı. Başbakan Erdoğan’ın, Başkan Obama’yla görüşmesinde bu konu üzerinde durması bekleniyor.

Rhodes’a İsrail Başbakanı’nın zirveye katılmama nedeniyle ilgili Türk basınında çıkan haberler de soruldu. Bir gazeteci, “İngiliz ve Türk basınına göre Netanyahu’nun gelmeme nedeni Türkiye ve Mısır’ın zirvede İsrail hükümetinden nükleer silahları konusunda şeffaflık talep edecek olması,” diyerek Beyaz Saray’ın bu konudaki görüşünü sordu. Ulusal Danışman Yardımcısı Rhodes, İsrail’in zirvede Başbakan düzeyinde temsil edilmeyeceğini doğruladı ancak İsrail hükümetinin nükleer faaliyetlerden sorumlu Başbakan yardımcısını göndererek zirvede yer aldığını belirtti. “İsrail nükleer güvenlik ve terörizm konularında oluşacak ortak hareketin bir parçası olacaktır” diyen Rhodes, Başbakan Netanyahu’nun katılmama kararı konusunda gerekli açıklamaları yaptığını da kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG