Erişilebilirlik

Erdoğan: 'İsrail Özür Dilemezse İlişkiler Düzelmez'


Başbakan Erdoğan
Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Mavi Marmara olayıyla ilgili özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve Gazze’ye ambargoyu kaldırmadıkça ikili ilişkilerinin düzelmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından İstanbul’da düzenlenen Somali Zirvesi’nden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’den özür taleplerinin devam edeceğini, Türkiye ve Mavi Marmara kurbanlarının aileleri olarak yeni adımlar atacaklarını da söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın tepkisi, İsrailli yetkililerin bir süre önce yaptığı bir açıklamayı izliyor. Açıklamaya göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu telefonla görüştüğü Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a Türkiye’den özür dilemeyeceklerini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Clinton ve Netanyahu arasında geçen telefon konuşmasının, ‘Türkiye’den özür dilemeyle ilgili basında yer alan haberinde tutarsızlık olduğunu’ söyledi. Nuland, gazetecilerin ısrarlı sorusuna rağmen tutarsızlığın nerede olduğunu açıklamadı, ancak Amerika’nın Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesine destek verdiğini söylemekle yetindi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in Mavi Marmara baskınıyla ilgili soruşturmasının sonuçlarını yarın açıklaması bekleniyor.

İsrail komandoları, geçen yıl Gazze ablukasını kırmaya çalışan yardım filosundaki Mavi Marmara’ya basarak dokuz Türk’ü öldürmüştü.

Gemiye uluslararası sularda yaptığı baskın için özür dilemeyi reddeden İsrailli yetkililer, olayı “meşru müdafaa” diye tanımlıyor, tazminat ödemesi durumunda bunun geçmişteki benzer olaylara örnek oluşturacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG