Erişilebilirlik

Erdoğan Suriye’de IŞİD’e Karşı Operasyon İçin Kararlı


İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bulunduğu 50 ülkeden Kızılay ve Kızılhaç örgütleri işbirliği ağı kurmak için İstanbul’da bir araya geldi.

Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde Suriye ve Suriyeli göçmenlerin durumu vardı.

Erdoğan, Suriye’de 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesine, 12 milyon sivilin de evlerini terk etmesine neden olan zulmün Türkiye’nin çabalarıyla hafiflediğinin altını çizdi.

Erdoğan: “4 milyon Suriyeli’ye kapılarımızı açtık , onlara insan hakları havarisi ülkeler gibi vebalı muamelesi yapmadık”

Türkiye’nin başta 4 milyon Suriyeli olmak üzere ülkesine sığınan mültecilere 35 milyar dolar kaynak aktardığını vurgulayan Erdoğan, göçmenlere vebalı muamelesi yapmakla suçladığı Batılı ülkelerde mülteci düşmanlığının arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, “Somali’den Yemen’e kadar bölgemizde mağdurların yardımına koşuyoruz. İhtiyaç sahiplerinin inancına, etnik kökenine, diline, ten rengine bakmadık, bakmıyoruz. Bu anlayışla Suriye’den gelen milyonlara ‘bu Hristiyan mıdır Ezidi midir’ demeden kapılarımızı açtık. Batılı devletler gibi sığınmacıları toplama kamplarına, adalara, insanlık dışı barınma alanlarına mahkum etmedik. Yurtlarını terk etmek zorunda kalan bu insanlara, sözde insan hakları havarisi ülkeler gibi, vebalı muamelesi yapmadık. Bugün dünyaya demokrasi ve medeniyet dersi verdiğini zanneden pek çok batılı ülke, mültecileri ötekileştiriyor, dışlıyor, onları tüm sorunlarının kaynağı olarak görüyor. Batılı siyasetçiler, mülteci düşmanlığı üzerinden iktidara gelmenin hesaplarını yapıyor. Bilhassa Avrupa genelinde mültecileri ve yabancıları hedef alan ırkçı saldırılar gün geçtikçe artıyor” dedi.

Astana Görüşmeleri sayesinde Suriye’de kalıcı siyasi çözüme ulaşılması yolunda önemli mesafeler alındığını da vurgulayan Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları’yla Türkiye ve bölgenin güvenliğine tehdit oluşturan PKK ve IŞİD’e darbe indirdiğini söyledi.

“Türkiye olarak çok yakında DEAŞ’lıları temizleyeceğiz, Fırat’ın doğusunu istikrara kavuşturacağız”

Cumhurbaşkanı, Rusya ve Amerika'yla temaslarını sürdüren Türkiye’nin IŞİD’e karşı yeni bir operasyon yapacağını yineledi ve “Türkiye olarak, inşallah çok yakında, hem bilinçli bir şekilde bırakılan DEAŞ artıklarını hem de ülkemize karşı eğitilen bu DEAŞ’lıları temizleyeceğiz. Güvenliğini sağladığımız diğer bölgeler gibi, Fırat’ın doğusunu da çok yakında huzura, emniyete ve istikrara kavuşturacağız. Bu amaçla ABD ve Rusya başta olmak üzere sahada askeri varlığı olan güçlerle temaslarımızı sürdürüyoruz. Her iki tarafla da olumlu istişareler gerçekleştirdik. Diplomatik çabaları devam ettirirken, aynı zamanda da bir sonraki adım için hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız kendi mili güvenliğimizi güçlendirmek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü güvence altına almaktır” diye konuştu.

“Rakka Savaşı, DEAŞ ve YPG arasındaki kirli ittifakı ifşa etmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyon yapacağını söylediği IŞİD artıklarının YPG’ye meşruiyet kazandırmak için bırakıldığını, bu örgütün Batı ülkelerinde saldırılar gerçekleştirmesiyle hedef haline geldiğini savundu.

Cumhurbaşkanı, “Esasen DEAŞ ortaya çıktığı ilk andan itibaren belli devletlerin ve güçlerin Suriye ve bölgemiz ile ilgili planlarına hizmet eden bir piyon olduğunu gayet iyi biliyoruz. Suriye rejiminden muvazaalı bir şekilde elde ettiği ağır silahlarla ılımlı muhaliflere saldıran DEAŞ kadın çocuk demeden Esed zulmünden kaçan sivilleri katletmiştir. Batılı devletler DEAŞ tehdidinin farkına ancak bu örgüt kendi topraklarında terör faaliyetlerine giriştiğinde varmışlardır. Batılı ülkeler bu örgütle mücadeleyi ise, maalesef, yine bir başka terör örgütünü silahlandırarak yapmayı tercih etmişlerdir. Geçtiğimiz yıl Rakka’dan yansıyan görüntüler, zahirde birbiriyle savaşan terör örgütleri arasındaki kirli ittifakı, gizli işbirliğini ifşa etmiştir. DEAŞ’lıların Rakka’dan elini kolunu sallayarak çıkmalarına izin verdiler” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG