Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Suriye’de Saldırılara ‘Seyirci Kalmayız’ Çıkışı


Recep Tayyip Erdoğan (arşiv)
Recep Tayyip Erdoğan (arşiv)

Türkiye her ne kadar ABD ve Rusya ile mutabakatlara imza atıp, Rusya ile ortak devrileri sürdürüyorsa da her iki ülkeden gelen ‘güvenli bölgeyi teröristlerden arındırdık’ açıklamalarına inanmıyor.

Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahadaki tespitini bugün en yetkili ağzından bir kez daha dile getirdi.

Adalet ve Kalınma Partisi’nin TBMM Grup Toplantısı’nda milliyetçi tonu kuvvetli bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhataplarının YPG hakkındaki sözleriyle sahadaki hakikatin birbiriyle uyumlu olmadığını ve Türkiye’nin de bu durumun farkında olduğunu dile getirdi.

‘‘Buralar teröristlerden arındırıldı laflarıyla bizi aldatamazlar’’

Cumhurbaşkanı, ‘‘Bu bayrak inmez. Bu ezan susmaz. Bu millet diz çökmez. Bu devlet inşallah ilelebet payidar kalır. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler duysun. Türkiye, Suriye ve Irak topraklarında tek bir terörist kalmayana kadar dek mücadelesini sürdürecek. Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşünü sağlayacak gereken güveni, altyapıyı kurana kadar gerekirse yeni için şehirler inşa edene kadar buradaki işimiz bitmeyecek. Amerika ve Rusya ile vardığımız mutabakat var. Buna bağlıyız. Muhataplarımızdan da bunu bekliyoruz. Belirlediğimiz güvenli bölge sınırları içinde hala teröristlerin olduğunu biliyoruz. Buralar teröristlerden arındırıldı laflarıyla aldatamazlar. Buralar arındırılmış değil. Ne Münbiç’ten ne Tel Rıfat’tan çıkartılmış değiller. Aynı şekilde Resulanyn'ın güneyi teröristlerden arındırılmış değil’’ dedi.

Erdoğan: ‘‘Güvenli bölge ötesinden saldırılar sürerse bu duruma seyirci kalmayız’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’nin kuzeyinde Rusya ve Amerika’nın Türkiye’ye verilen sözleri yerine getirmemesi halinde yeniden askeri harekatın başlayabileceğini ifade etti.

‘‘Bir taraftan ‘ben petrolü severim’ dediği zaman. Ne var burada, petrolün yanında? Teröristler. Çünkü oraları kim işletiyordu? Bu teröristler. Bütün geçim kaynakları orası. Güvenlik bölge ötesindeki bölgelerden güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar düzenleniyor. Şu anda hala. Bu duruma seyirci kalmayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ne gerekiyorsa yapacağız.’’

Kılıçdaroğlu: ‘‘Türkiye, Suriye’de emperyal güçlerin taşeronluğuna soyundu’’

Sınır ötesi tezkereye onay vermekle birlikte iktidarı fetihçi bir anlayış benimsemekle suçlayan ana muhalefet de Suriye politikasına yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün partisinin grup toplantısında hükümetin Suriye’de yedi stratejik hata yaptığını söyledi.

CHP lideri, ‘‘Devlet bir tarafa itilmiş vaziyette. Dışişleri bakanlığı bir tarafa itilmiş vaziyette. Cumhuriyet tarihinin en büyük bunalımını yaşıyorsak ekonomide, dış politikada, demokraside bu ülkede bir parti iktidarının olmadığını, saray iktidarının olduğunu hepimizin kabul etmesi lazım. Bu süreç Türkiye'nin Ortadoğu'da maceracı politikaya sürüklenmesinin sebebidir. Türkiye Suriye'ye demokrasi getireceğiz diyerek emperyal güçlerin taşeronluğuna soyunmuştur. Örneğin Türkiye üzerinden Suriye'ye silah sokulmuştur. IŞİD terörüyle mücadele etmek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamakta hata yapıldı. Türkiye üzerinden Suriye’ye teröristler gönderildi. Türkiye'nin terörle mücadelesine en büyük zararı AK Parti iktidarı ve onun genel başkanı vermektedir. Operasyonu Türkiye'nin güvenliği için yapıldığını anlatmak yerine bir fetih söylemiyle konuşmuştur’’ dedi.

Buldan: ‘‘Mültecilerin geri dönebilmesi için tek yapmanız gereken şey geri çekilmenizdir’’

Hükümetin Suriye politikasına en sert eleştiri ise Halkların Demokratik Partisi’nden geliyor.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir an evvel Suriye toprağından çıkması gerektiğini belirtirken Türkiye’nin bölgede şehirler kurmasına da karşı çıktı.

HDP TBMM Grup Toplantısı’ndan konuşan Buldan, ‘‘Erdoğan, ‘Gerekirse yeni şehirleri biz kurarız” derken aslında yıkım planlarını açıkça itiraf etmiştir. Bunların bir başka amacı da Suriye’deki yıkım üzerinden rant ortamı yaratmaktır. Suriye halkları büyük bir yıkım ve acı yaşarken, AKP ise şehir planlarıyla bu acıdan para kazanmanın derdindedir. Mülteci şehri kuracaklarmış. Cumhurbaşkanının ifade ettiği şey budur. Kimin arazisine, kimin toprağına şehir kuruyorsunuz. O topraklar TÜRGEV'in midir? Bilal’in toprağı mıdır? O topraklardan çıkacaksınız sahiplerine bırakacaksınız. ÖSO yetmedi, Milli Ordu yetmedi. Herhalde şimdi de müteahhit ordusu kurup Suriye’ye yollayacaklar. Mültecilerin geri dönebilmesi için tek yapmanız gereken şey geri çekilmenizdir’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG