Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Almanya Ziyareti Tartışma Yarattı


Soma faciası sonrası ortaya atılan ihmal iddiaları ve Türkiye'deki iş güvenliği standartlarıyla ilgili değerlendirmeler, Alman basınında geniş yer bulmaya devam ediyor

Soma’daki maden faciası sonrası, Türkiye’deki iş güvenliği standartları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi geleceği gibi başlıklar Alman basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Pek çok siyasinin ise Başbakan Erdoğan'ın 24 Mayıs'ta Köln'de yapmayı planladığı konuşmasına yönelik eleştiriler de Alman basınında öne çıkmaya başladı. Çok sayıda Alman politikacı ziyaretin zamanlaması ve burada yaşayan Türkiye kökenli göçmenler açısından anlamı konusunda eleştiriyor ve Erdoğan’ı söz konusu toplantıdaki konuşmasını iptal etmeye çağırıyor.

Başbakan Erdoğan’ın 24 Mayıs'ta Köln kentindeki 18 bin kişilik Lanxess Arena Salonu'nda AKP’ye yakın Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD’nin 10. kuruluş yıldönümü toplantısına gelerek bir konuşma yapması planlanıyor.

Köln kentinin de bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider’in Başbakan Erdoğan’ın ‘ziyaretinin zamanlama ve içeriğini, yanlış ve uygunsuz bulduğunu’ açıklamasıyla başlayan tartışmaya Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da katıldı ve Türkiye’den yansıyan görüntülerin ‘sarsıcı ve kabul edilemez’ olduğunu vurgulayarak, ‘Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce Köln’de konuşma yapmak istemesini nahoş’ bulduğunu söyledi.


Hristiyan Demokrat Birlik CDU’nun Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Almanya’da yaşayan Türklere Erdoğan’ın katılacağı toplantıya gitmeme çağırısı yaparken, koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'nun Genel Sekreteri Andeas Scheuer, ‘Erdoğan Türkiye’deki seçim kampanyası savaşlarını Almanya'ya taşımamalı’ diye konuştu.

Sosyal Demokrat SPD’nin dış politika sözcüsü Dietmar Nietan ‘Soma sonrası Türkiye ile ilişkilerin istikameti gözden geçirilmeli, demokrat güçler desteklenmeli’ derken, Yeşiller’den Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da konuşma yapması durumunda Cumhurbaşkanı Gauck’dan özür dilemesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Gauck'un iki hafta önce gerçekleşen Ankara ziyaretinde ‘Türkiye'deki gelişmeler beni korkutuyor’ sözlerine tepki gösteren Erdoğan, bunun içişlerine karışmak olduğunu belirterek, ‘Sen bu aklı kendine sakla’ demişti.

Başbakan Erdoğan’ın Köln’de planlanan konuşması Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında da tartışılıyor. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce yapacağı konuşmanın içeriğinden endişe duyduğunu, konuşmayla Türkiye’deki siyasi gerilimin Almanya’ya taşınacağını ve bunun büyük bir ihtimalle aşırı sağcı partiler tarafından suistimal edileceğini savunuyor.

Gökay Sofuoğlu bazı Alman siyasetçilerin Erdoğan’ın konuşmasından vazgeçmesi şeklindeki taleplerine Almanya'daki Türk Toplumu olarak karşı çıktıklarını da belirtiyor ve ‘Demokrasiler bu gibi konuşmaları da hazmetmek zorundadır’ diyor.

Öte yandan çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu Başbakan Erdoğan'ı protesto etmeye hazırlandığı bildiriliyor. Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu girişimiyle Cumartesi günü Köln’de yapılacak mitinge Almanya çevresindeki ülkelerden de katılım bekleniyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG