Erişilebilirlik

Erdengiz: ‘Biden’ın Ziyareti Önemli’


VOA - TGRT Haber 29 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:15:45 0:00

KKTC Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz’e göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın hem Kıbrıs Rum ve Türk cumhurbaşkanları Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu’yla görüşmesi, Washington’un konuya verdiği önemi kanıtlıyor.KKTC bu ziyaretle görüşmelerin ivme kazanmasını bekliyor

Başkan Obama bu hafta önemli bir dış politika konuşması yaptı ve Amerika’nın diplomasiye verdiği önemi vurguladı, Suriye, İran, Afganistan, Ukrayna ve Rusya konusunda Türkiye dahil müttefik ülkelerle işbirliğine devam edeceğini ve bu ülkelere yardım edeceğini açıkladı.

Amerika’nın dış politika konusunda önem verdiği konulardan biri de Kıbrıs. Kıbrıs’ta Şubat ayında başlayan görüşmelere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nasıl bakıyor? KKTC lideri Derviş Eroğlu ile Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Şubat’ta vardıkları anlaşmaya göre görüşme süreci nasıl ilerliyor? ABD’nin bu süreçteki rolü ne? ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen hafta Kıbrıs’ta yaptığı temaslar ne açıdan önemli?

Bu soruları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz’e yönelttik. Biden’ın 1964 yılında dönemin Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson’dan buyana Kıbrıs’ı ziyaret eden en üst düzey yetkili olduğunu hatırlatan Ahmet Erdengiz, ziyareti olumlu bulduklarını söyledi. KKTC Washington Temsilcisi Erdengiz, Amerika Başkan Yardımcısının Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin, Washington’un konuya ne kadar önem verdiğinin kanıtı olduğunu belirterek Biden’ın hem Kıbrıs Rum hem de Kıbrıs Türk cumhurbaşkanları Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu’yla görüşmesinin önemini vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Eroğlu’yla görüşmesi hakkında, “Bu Washington’un Kuzey Kıbrıs’ı resmen tanıdığı anlamına gelmiyor. Kıbrıs’ın tek meşru hükümeti var, o da Rum yönetimidir” dedi. Ahmet Erdengiz, yine de Biden’ın Derviş Eroğlu’yla görüşmesini çok olumlu karşıladıklarını, tek tarafla görüşseydi görüşmelerde olumsuz bir hava oluşacağını söyledi. Biden Washington’un Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir yapı formülüyle adanın birleştirilebileceğini belirtti. KKTC Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz, Amerika’nın Sesi’nden Hülya Polat’ın canlı yayında sorularını yanıtlarken, ABD’den beklentilerini de dile getirdi. Erdengiz, Amerika’dan Rum tarafını görüşmelerin hızlandırılması konusunda teşvik etme özünü olumlu karşıladıklarını ve bunun temaslara ivme kazandırmasını beklediklerini söyledi. Erdengiz, "ABD Kıbrıs sorununun çözümü konusunda taraflara en adil yaklaşabilme imkanına sahip tek ülkedir. Kıbrıs Rum tarafı Avrupa Birliği'nin üyesi olduğu için AB'nin bu konuda tarafsız bir rol oynaması mümkün değildir" dedi. Rusya ve Çin'in de Rum tarafını açıkca desteklediklerini hatırlatan Ahmet Erdengiz, "Dolayısıyla Amerika her iki tarafın da güvenine sahip olan ve her iki tarafın anavatanıyla da NATO çerçevesinde çokyakın işbirliği içinde olan bir ülkedir. Bu yüzden ABD tarafları görüşme masasında kalmaya teşvik edecek ve bu sorunun çözümlenmesinde rol oynayabilecek tek güçtür" diye devam etti.

Kıbrıs Rum yönetimi son bir yıldır Amerika’yla ilişkilerini güçlendiriyor. Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmesi ve terörle mücadelede Rum yönetimiyle Amerika arasında işbirliği devam ediyor. Biden’ın Kıbrıs ziyareti sırasında Rum yönetiminden, ABD ve Batı’nın Ukrayna’ya müdahalesi nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmasını isteyeceği yolunda haberler çıkmıştı. Ancak Rum yönetiminin Moskova’yla çok ciddi ekonomik ilişkileri var. Ahmet Erdengiz, adanın Rum tarafında büyük Rus yatırımı olduğunu ve Rumlar’ın bu ekonomik ilişkiden vazgeçemeyeceğini kaydetti. Erdengiz, bu yüzden konu görüşmelerde gündeme gelse bile, Amerika’nın istediği sonucu alamamış olmasının mümkün göründüğünü bildirdi. Erdengiz, "Rum tarafının Amerika'nın istekleri çerçevesinde Ukrayna konusunda yardımcı olması mümkün değil. Rum ekonomisi hala önemli oranda Rus ekonomisiyle bağlantılı. Güney Kıbrıs'ta halen binlerce Rus işadamı faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla bu mümkün değil" diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ziyareti sırasında, Kıbrıs ve İsrail açıklarında bulunan doğal gaz rezervlerinin Kıbrıs’ı Akdeniz’de kilit bir aktör konumuna getirdiğini de söyledi. KKTC Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz’e göre, Türk tarafının dışarda bırakılacağı bir doğal gaz projesini KKTC’nin kabul etmesi mümkün değil.

Peki, taraflar Kıbrıs sorununun çözümüne ne kadar yaklaşmış durumda? Şubat sonrası yapılan açıklamalarda 2014 yılı sonuna kadar anlaşma beklendiği dile getirilmişti. Ahmet Erdengiz, Amerika’nın Sesi’nin canlı yayınında, artık yıllar değil, ay hesabıyla çözüm beklentileri olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG